Revisorer skal afsløre piratkopiering

Sammenslutningen af softwareproducenter, BSA, så gerne, at revisorerne havde mere styr på virksomhedernes softwarelicenser. Hvis firmaerne ikke har betalt for deres programmer, bør det stå i revisionspåtegningen, mener formanden for BSA. Revisorerne bifalder ikke ideen.

Danske revisorer er ikke opmærksomme på problemerne med piratkopiering i virksomhederne. Det mener Niels Appel, der er formand for sammenslutningen af softwareproducenter, BSA.

Han frygter, at revisorerne overser skjulte gældsposter i regnskaberne, hvis de ikke spørger ind til virksomhedernes licenspolitik.

- De skriver jo under på, at regnskabet giver et retvisende billede af virksomhedens økonomi. Men det gør regnskabet ikke, hvis virksomhederne skylder en halv million kroner i ubetalte softwarelicenser, siger Niels Appel.

Han foreslår derfor, at revisorerne bliver udstyret med en tjekliste med en række spørgsmål, der går tæt på virksomhedernes licenspolitik.

- Hvis revisorerne opdager, at virksomhederne har rod i licenserne, kunne de godt skrive det i revisionspåtegningen, siger han.

Revisorerne er opmærksomme

Ideen om at skrive manglende licensbetalinger på revisionspåtegningen er uhørt, mener Jørgen Torp, der er partner i PricewaterhouseCoopers og formand for informatikudvalget i Foreningen for Statsautoriserede Revisorer (FSR).

- Det er kun i helt graverende tilfælde, at den slags forhold bliver skrevet på, og det tror jeg ikke bliver aktuelt, når det gælder softwarelicenser. Formålet med påtegningen er jo netop at anføre, at regnskabet er retvisende, siger han og fortsætter:

- Hvis revisoren vurderer, at der er ubetalte licenser i virksomheden, sørger han jo for at tale med den pågældende virksomhed, så det bliver bragt i orden, inden regnskabet bliver underskrevet. Hvis der er tale om store summer, sørger revisorerne for, at licensbetalingen står som forpligtelser eller hensættelser i regnskabet.

Men er revisorerne dygtige nok til at opdage piratkopiering i virksomhederne?

- Jeg sikker på, at revisorerne er opmærksomme på de forpligtelser, der måtte være i virksomheden. Det er ikke anderledes for software, end det er for andre gældsposter. Men derfor kan der da sagtens ske overtrædelser på den enkelte pc, siger han.

Jørgen Torp oplyser, at BSA allerede i 1995 henvendte sig til FSR for at for at gøre revisorerne opmærksomme på piratkopieringen.

Den henvendelse mundede ud i pjecen ?Revisorer og piratkopiering?, som IT-Brancheforeningen, FSR og BSA udarbejdede i forening og rundsendte til 20.000 danske virksomheder.

Pjecen, som ifølge Jørgen Torp stadig er aktuel, omtaler revisorens rolle og ansvar i forhold til ophavsretsloven.

Her fremgår det, at det er virksomhedens ledelse, der har ansvaret for, at ophavsretsloven bliver overholdt. En revisor kan dog være forpligtet til at gennemgå virksomhedens licensforhold, som derefter skal rapporteres til ledelsen ? og i ekstreme tilfælde til omverdenen.

Jørgen Torp mener dog stadig, at BSAs forslag er for vidtgående.

- Det er mit indtryk, at BSA forsøger at tørre deres problemer med piratkopiering af på revisorerhvervet, når det i virkeligheden er ledelsen og bestyrelsen i den enkelte virksomhed, softwareproducenterne bør gå efter, siger han.

- Hvis ledelsen har handlet groft uagtsomt, skal det påtegnes, men det mener jeg kun er aktuelt i helt ekstreme tilfælde, understreger Jørgen Torp.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere