For tidligt at kalde ny styrelse super

Med regeringens finanslovsforslag er der for første gang sat ord på formålet med videnskabsministeriets nye styrelse, IT- og Telestyrelsen. Det ligner en opprioritering af IT-politikken, men eksperter advarer mod at juble for tidligt.

Det har hidtil været småt med oplysninger om substansen i videnskabsminister Helge Sanders (V) nye såkaldte superstyrelse, IT- og Telestyrelsen. I regeringens finanslovsforslag for 2002 bliver vi dog lidt klogere på, hvad styrelsen er sat i verden for.

Ambitionsniveauet er hævet. Ud over de opgaver, der tidligere lå i Statens Information og Telestyrelsen, får styrelsen nu også til opgave at føre regeringens IT-politik ud i livet.
Den skal blandt andet sikre optimale betingelser for en digital reform af den offentlige sektor og en fornuftig og sikker IT-anvendelse blandt borgere og virksomheder.

Uddrag af forslag til finanslov 2002 om IT- og Telestyrelsen (§ 19.11.04)

IT- og Telestyrelsen, der fra 2002 er en ny statsvirksomhed under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, er dannet ved sammenlægning af Telestyrelsen og Statens Information. I forbindelse med etableringen af IT- og Telestyrelsen påtænkes Lov om Telestyrelsen ophævet.

IT- og Telestyrelsen har som hovedopgave at udvikle og gennemføre initiativer inden for de centrale områder af regeringens IT-politiske strategi, der har til formål at sikre:

- en tilgængelig, effektiv, sikker og billig digital infrastruktur for borgere, virksomheder og offentlige myndigheder
- konkurrence, forbrugerbeskyttelse og effektiv forvaltning af knappe ressourcer på teleområdet
- en innovativ og koordineret udmøntning af statslige IT-initiativer samt andre IT-projekter, hvor ministeriet medvirker i et partnerskab
- optimale rammebetingelser for en digital reform af den offentlige sektor
- en hensigtsmæssig og sikker IT- og teknologianvendelse blandt borgere og virksomheder

I den forbindelse skal styrelsen, som led i ministeriets enhedsorganisation, tillige deltage aktivt i ministerbetjeningen, herunder rådgivning af ministeren om tele-, kommunikations- og IT-faglige forhold og -lovgivning samt udarbejdelse af policyoplæg, lovforslag og bekendtgørelser i samarbejde med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings departement samt bidrag til besvarelse af Folketingsspørgsmål, borgerbreve m.v.

IT- og Telestyrelsen kommer sandsynligvis også til at indgå i et tættere samspil med ministeren på bekostning af videnskabsministeriets departement. Flere kilder har over Computerworld Online fremhævet det som en klar styrkelse af IT- og Telestyrelsen.

- Med de nye detaljer, vi har fået om styrelsen, er der ingen tvivl om, at det er en klar opprioritering. Hvis punkterne i finansloven bliver taget alvorligt, rykker det ved magtforholdet mellem departementet og IT- og Telestyrelsen, der får udvidet sit arbejdsområde, siger Knud Erik Skovby, der er direktør ved Center for Teleinformation på DTU.

So far so good

Foreningen af IT-professionelle, Dansk Dataforening, sendte i midten af januar et brev til Helge Sander, hvor den gjorde rede for forventninger og krav til den nye styrelse.

Tony Franke, der er direktør i foreningen, er positivt indstillet over for den formålserklæring, der fremgår af finansloven, men glæder sig til at se styrelsens endelige form.

- Jeg mener godt, at vores forslag kan rummes i den overordnede ramme, der er givet i finansloven. Så langt så godt. Men vi kan først afgøre om vi er tilfredse, når styrelsens struktur og bemanding er på plads, siger Tony Franke.

Han fremhæver styrelsens evne til at implementere IT-politikken som altafgørende.

- En fusion af Statens Information og Telestyrelsen gør det ikke alene. Men ideen med at have en stærk styrelse, der skal stå for at implementere de visioner, politikker og handlingsplaner, der vedtages i departementet er god. Når bare den formår at sætte handling bag ordene, siger Tony Franke.

Kompetencen mangler

Kim V. Andersen, der er lektor på Institut for Informatik ved Handelshøjskolen i København og gennem flere år beskæftiget sig med brugen af IT i det offentlige, er ikke så sikker.

På trods af de proaktive hensigter med den nye IT- og Telestyrelse, tvivler han på, at den nye styrelse overhovedet kan føre ambitionerne ud i livet.

- Spørgsmålet er, om de nye rammebetingelser, der er udstukket, overhovedet ændrer noget. Hvis ambitionen er en øget digitalisering af forvaltningen, sker det ikke alene ved at et rådhus eller Slotsholmen begynder at bruge mere IT, siger han og fortsætter:

- Forvaltningen har et kompetenceproblem i forhold til at bruge IT, som skal løses, før det overhovedet vil lykkes at leve op til nogle af IT- og Telestyrelsens mål. Det er blandt andet galt hos mellemlederne i det offentlige, der ikke altid er digitalt parate, siger Kim Andersen.

IT- og Telestyrelsen har i år et driftsbudget på 221,1 millioner kroner, hvilket i grove træk svarer til det beløb Statens Information og Telestyrelsen tilsammen blev drevet for.

Den nye styrelses mål og midler er stadig på tegnebrættet, men efter planen skal der være standerhejsning 1. april. Det er endnu ikke fastlagt, hvem der skal være øverste chef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere