Digital signatur dur

Flere leverandører melder sig på banen med brugervenlige certifikater til digital signatur, der ikke skulle volde bøvl under installation. Også KMD er klar med ny teknik.

Besvær med teknikken og ringe brugervenlighed kan bremse udbredelsen af digital signatur til borgerne, som Computerworld skrev i sidste uge.

En oplevelse, som en række IT-kyndige læsere har bekræftet i den forløbne uge. Problemerne kommer ikke bag på professor i kryptering og stifter af sikkerhedsfirmaet Cryptomathic, Peter Landrock.

? Jeg har ventet på, at det her ville ske. Systemerne er udviklet af nørder, men brugerne kan slet ikke forstå, hvad et certifikat er, og det skal de heller ikke. Det skal automatiseres, så brugeren ikke hører noget om certifikater, LDAP, nøglecentre og den slags, forklarer Peter Landrock.

Han understreger, at det kan sagtens lade sig gøre.

Letvægt

Regeringen er på vej med en strategi, der skal give danskerne et såkaldt letvægtscertifikat, hvor det ikke er nødvendigt med personligt fremmøde, ligesom certifikatet ikke behøver at ligge på et chipkort.

Men i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling skal certifikatet hentes ned på brugerens pc ? det kan ikke ligge på en central udvekslingsserver, som det tidligere har været fremme.

? Det bliver en model a la home banking, hvor certifikatet kan downloades til klienten, siger kontorchef i Videnministeriet, Yih-Jeou Wang.

Sammen med IBM, KMD og TDC er Cryptomathic inde i varmen hos regeringen, idet de alle fire er vindere af det offentlige udbud om at levere digital signatur efter aftalerne i Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI).

Selv om det er KMD?s produkt, der fik en hård medfart, da Computerworld i sidste uge bad to brugere afprøve teknikken, har kommunernes største IT-leverandør ikke tabt modet.

? Vi diskuterer i øjeblikket et samarbejde med betydende spillere, så KMD er klar med digital signatur, uanset hvilken løsning, regeringen ender op med, siger pressechef Kim Marquart.

Simplere system

Blandt andre IBM melder sig på banen med en løsning mere, der ikke kræver applikationer på brugerens computer.

? Det kan gøres simplere. Vi har allerede solgt et system til seks store svenske banker, der vil tilbyde deres kunder en såkaldt ID-tjeneste, og vores system kører også i Næstved Kommune, forklarer leder af IBM?s Krypto Kompetence Center, Niels Thune Højbjerg. IBM?s produkt genererer automatisk de to nøgler til den digitale signatur og det efterfølgende certifikat ved hjælp af en Java Applet, der kører i browseren.

Cryptomathic har fået verdenspatent på en løsning, der etablerer en sikker forbindelse (VPN, virtuelt privat netværk) fra brugeren til en server, der administrerer selve certifikatet.

? Vi har fået henvendelser fra RSA og Entrust, der er interesseret i at integrere systemet i deres produkter, fortæller Peter Landrock fra Cryptomathic.

Regeringen forventes at løfte sløret for den endelige plan for udrulning af digital signatur sidst i januar, og systemet skal være i drift inden nytår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere