Danske IT-aktier dårligst i Norden

Bare én eneste af de 14 danske IT-aktier noteret på Fondsbørsen oplevede en samlet kursstigning i 2001. Det giver Danmark en trist sidsteplads i Norden som det land med færrest IT-aktier i plus. Norge udmærker sig ved at huse over halvdelen af de i alt 21 nordiske IT-aktier med en positiv aktieudvikling sidste år.

De danske IT-aktier oplevede markant tilbagegang i 2001. Ud af 14 IT-aktier noteret på Fondsbørsen i København var Navision ene om at opleve et samlet plus, når kursudviklingen for hele 2001 gøres op.

Hos Navision var fremgangen tilgengæld også til at tage og føle på. Det fusionerede softwareselskab oplevede en samlet stigning i aktiekursen på ikke mindre end 61 procent, hvilket gør aktien til den femte mest indbringende IT-aktie i Norden sidste år.

- Udviklingen i 2001 har vist, at Navision fundamentalt set er et kvalitetsselskab, siger aktieanalytiker i Nordea Securities, Morten Poulsen.














































































14
danske IT-aktiers kursudvikling i 2001
Navision 61%
EDB
Gruppen
-1%
TDC -9%
Danware* -11%
Thrane
& Thrane**
-37%
SimCorp -47%
Columbus
IT-partner
-48%
DanDisc -54%
Danionics*** -64%
GN
Store Nord
-64%
RTX-Telecom -72%
Maconomy -74%
Energy
Solutions Int.
-94%
i-data
-96%
*
noteret på fondsbørsen i juni

** noteret på fondsbørsen i marts

*** noteret på fondsbørsen i januar
Året var også rimeligt for EDB-Gruppen, hvis aktie var tæt på at ende i samme kurs, som den startede året i. Aktien åbnede året i kurs 109.30 og sluttede den sidste handelsdag på fondsbørsen 28. december 2001 i kurs 108.57. En tilbagegang på bare 0,7 procent.

Resten af de danske IT-aktier oplevede dog markant tilbagegang. I-data og Energy Solutions stod for de største enkeltstående kursfald i 2001 med fald på henholdsvis 96 og 94 procent. I-data aktien startede året i kurs 520, men faldt i løbet af 12 måneder til en kurs på bare 20 kroner.

Dansk sidsteplads

Med Navision som eneste stjerne indtager Danmark en trist sidsteplads som det nordiske land, hvor færrest IT-aktier procentuelt oplevede kursfremgang i 2001. Det viser en nordisk sammenligning foretaget af norske Finansavisen.

I Finland havde 2 af 16 IT-virksomheder kursfremgang. 6 af 50 svenske IT-aktier steg, mens Norge skiller sig markant ud fra de øvrige nordiske lande med kursfremgang for 12 af i alt 34 norsk noterede IT-aktier.

Samlet betyder det, at bare 21 af i alt 120 nordiske noterede IT-aktier sluttede år 2001 i højere kurs end ved årets start. Halvdelen af disse er norsk noterede.

Forklaringen er kommunikationssektoren

At norske IT-aktier generelt klarer sig bedre end aktierne i de øvrige skandinaviske lande skyldes at kommunikationssektoren, der har været i voldsom krise sidste år, ikke er særlig fremtrædende i Norge. Det mener senior portefølje manager i Danske Capital, Rolf Solgård.

- I Sverige og Finland er meget bygget op omkring kommunikationssektoren ? med Nokia og Ericsson i front. Denne sektor er en af de hårdest ramte af den seneste nedtur, siger han.

Samtidig påpeger Rolf Solgård, at mange svenske selskaber med konsulenthuse som Adcore, Framfab og Icon Medialab i front, har været bundet op på en dot-com bølge, der oplevede markant tilbagegang i året, der gik.

Modsat er Norge ifølge Rolf Solgård kommet lidt senere med på IT-bølgen og er derfor ikke ramt helt så hårdt af nedturen. Hertil kommer en anden industristruktur i Norge.

- I Norge er meget knyttet op på olieindustrien, som ikke har været hårdt ramt af nedgangen. Det betyder, at der har været et bedre underliggende marked i Norge, siger Rolf Solgård.

Få danske noteringer

I Danmark er en række selskaber som for eksempel i-data, GN Store Nord og Danionics også stærkt afhængige af kommunikationssektoren, hvilket tildels forklarer de danske IT-aktiers bundrekord. Specielt for Danmark er ligeledes, at der er meget få børsnoterede IT-aktier, siger Rolf Solgård.

- Få noterede selskaber betyder alt andet lige større tilfældigheder, da selskabsspecifikke årsager slår kraftigere igennem på det samlede billede.

Et blik på specifikke aktier viser da også, at to ud af de tre dårligste IT-aktier sidste år var danske. Dårligste investering var det svenske konsulenthus Adcore, som faldt hele 99 procent, mens danske i-data og Energy Solutions indtager den sorte listes plads nummer to og tre.

I bunden findes endnu en række svenske konsulenthuse som for eksempel Framfab, der faldt 93 procent og Adera med et fald på 47 procent. Opgørelsen tæller kun selskaber, som eksisterede ved årets udgang, og der tages derfor ikke højde for konkurser.

De bedste nordiske IT-aktier i 2001 var ikke overraskende norske. Bedst var Tandberg, som blandt andet er stærk på videokonferencer. Videokonferencer oplever stor fremgang i en tid med økonomisk nedtur og generelt dalende trang til at flyve efter 11. september.

Tandberg aktien steg hele 151 procent i 2001, skarpt forfulgt af Norkom ligeledes fra Norge, som steg 133 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere