Når en bruger hos Sahva om et par måneder tænder for sin pc, starter den automatisk Windows 98. Men det sædvanlige Windows-skrivebord er afløst af en web-side. Den indeholder ikoner, som giver adgang til de applikationer, brugeren er vant til at køre. Men nu afvikles programmerne ikke længere lokalt, men på en central server.
Computerworld Teknik & Net følger løbende firmaet Sahvas overgang til centraliseret og udliciteret IT-drift. Det nye system drives af Nord Data i Hillerød. Det bygger på Citrix MetaFrame-servere, som brugerne rundt om i landet skal kommunikere med via et MPLS-baseret IP-netværk med ADSL-opkoblinger. Den centrale server-installation kører Office 97 og Navision XAL 2.63 på servere med Windows NT 4.0 (oprindelig Windows 2000). XAL kommunikerer med Unix-servere, der kører Oracle 7.3. Oven på Windows-serverne kører Citrix MetaFrame 1.8 med Service Pack 2. Klienterne er Windows 98-pc'er med en browser som adgang til MetaFrame-applikationerne via browser-udvidelsen NFuse. |
Det sørger for at vise skærmbilleder og tage imod tastaturtryk og museklik fra brugeren, mens selve Word, eller hvad brugeren ellers kører, afvikles på serveren.
- Vi har fundet ud af, at mellem 70 og 80 procent af brugerne kan klare sig med en tynd klient. Resten får, hvad vi kalder en kombiklient, fortæller IT-chef Hans C. Ewertsen, Sahva.
Ingen adgang til den tynde
På den tynde klient kan brugeren ikke selv starte applikationer eller installere programmer. Kun Internet Explorer, der startes automatisk, kan køre.
Kombiklienten ligner den tynde klient, men her er der ikke spærret for muligheden for at installere og køre programmer lokalt.
På serveren installeres Office 97 og en række andre programmer, som alle skal have adgang til. De brugere, der har behov for at køre andre programmer, kan så installere dem på deres pc, der udstyres med en kombiklient.
Sahva udvikler to udgaver af kombiklienten: En til stationære pc'er og en til bærbare. På den til de bærbare ligger også lokale udgaver af de programmer, der findes på MetaFrame-serveren, så de kan køre uden netværksadgang.
Konsulenter fra leverandøren Aston er i disse dage ved at sætte serverne op og forberede installationen af klienterne i Sahvas 55 afdelinger rundt om i landet.
Image er udelukket
- Klient-installationen bliver den store udfordring. Vi kan ikke bare hente pc'erne herind, da de bliver brugt i det daglige arbejde. Samtidig er pc'erne så forskellige, at det næppe kan betale sig at lave et disk-image til at installere ud fra, siger seniorsystemkonsulent Martin Roerup, Aston Enterprise Server.
Normalt ville han ellers anbefale, at man først installerer softwaren på en pc og så tager et "billede" (image) af dens harddisk med et særligt program. Derefter kan nye pc'er installeres på tyve minutter blot ved at lægge det nye image ind på dem. Metoden kræver, at pc'erne indeholder den samme hardware.
Men Sahva har nu installeret en klient til systemadministrationsværktøjet Unicenter TNG på alle pc'er. Det har rapporteret, hvordan pc'erne er sat op, og det viste sig, at de godt 280 maskiner har mindst 30 forskellige konfigurationer. Det udelukker image-metoden.
I stedet satser Martin Roerup for øjeblikket på at skrive et installationsscript, så man kører en Windows 98-installation så automatiseret, som det er muligt. Så vil folk fra Aston rejse rundt i landet og installere ud fra scriptet.
Når pc'er i de kommende år skal udskiftes, vil Sahva købe tynde klienter i hardware.
Office skal tilrettes
Af økonomiske grunde har Sahva valgt at fortsætte med Office 97 frem for at opgradere til Office 2000. Det gør arbejdet lidt sværere for Aston-konsulenterne:
- Office 2000 leveres med værktøjer, der gør det let at installere på MetaFrame. De følger ikke med Office 97, siger seniorsystemkonsulent Dan G. Bertelsen, Aston.
Han påpeger, at mange tror, en MetaFrame blot er en Windows-maskine. Men hvis man ikke tilretter programmerne, kan det for eksempel give problemer, hvis flere brugere samtidig forsøger at rette i standardskabelonerne.
Printer med problemer
En anden udfordring ligger i udskriftsmulighederne. Sahva anvender nogle bokse, der er tilsluttet printerne, og som tilføjer formularen til for eksempel girokort på bestemte udskrifter.
- Det virker, når vi udskriver direkte fra MetaFrame, men ikke, når vi går gennem en printserver. Det skal vi have løst, siger Martin Roerup.
Konsulenterne kendte på forhånd de fleste af de programmer, som Sahva vil afvikle på MetaFrame. En undtagelse er det gamle udviklingsmiljø Mapper, der kører under DOS. Det er konsulenterne nu i gang med at teste.
Styr på gamle data
En anden udfordring ligger i at bevare gamle data. Godt nok har brugerne fået besked på, at de skulle gemme data på de decentrale servere. Men det er ingen garanti for, at der ikke ligger data på nogle af brugernes harddiske. Derfor sender IT-afdelingen besked ud om, at de skal flytte alt over på serverne, før de nye klienter installeres.
På et punkt har konsulenterne ikke kunnet overbevise Hans Ewertsen: De anbefaler at tildele IP-adresser dynamisk via DHCP (Dynamic Host Control Protocol). Men Sahva har dårlige erfaringer med DHCP, og da firmaet bruger IP-adresser til at holde styr på pc'erne, vil han ikke gå væk fra de manuelt tildelte adresser.
Oprindelig bragt i Computerworld Teknik & Net nr. 20, den 13. marts 2001.