Hver anden vælger siger ja til mere overvågning

Politi og efterretningsvæsen skal have større muligheder for at aflytte danskere og opsnappe e-mails fra borgernes computere. Det er svaret fra
halvdelen i en ny undersøgelse, foretaget af ACNielsen AIM på initiativ af TÆNKeTANKEN og Computerworld. Men mere overvågning nytter ikke noget, siger politiker.

Danskerne har taget godt i mod den antiterrorpakke, som regeringen sendte i høring i denne uge. Ifølge en dugfrisk undersøgelse, accepterer hver anden dansker, at politiet og efterretningsvæsenet fremover må intensivere overvågningen og registreringen af borgerne.

Undersøgelsen spurgte direkte danskerne, om terrorangrebet mod USA den 11. september har medført, at overvågning af enkeltpersoner på internet, computere, registre og mobiltelefoner bør intensiveres for at forebygge terror. 49 procent accepterede mere intensiv overvågning.

? Vi er blevet mere positive over for overvågning efter den 11. september, selv om vi stadig ikke bryder os om et totalt overvåget samfund, forklarer professor Peter Blume fra Københavns Universitet.

Politiet læser med

I Justitsministerens antiterrorpakke skal politiet blandt andet have mulighed for at sniffe fremmede computere ved at installere et program, der direkte aflæser tastetryk og sender dem videre til politiet. Lovforslaget lægger også op til, at internetudbydere og teleselskaber i højere grad skal gemme trafikoplysninger for kundernes færden for at kunne udlevere dem efter en dommerkendelse. Men det nytter ikke, vurderer oppositionen.

? Overvågning giver en falsk tryghed. Man fanger kun de små fisk. De store forbrydere og terrorister går udenom. De har teknikken til at omgå politiet ved for eksempel at kryptere deres meddelelser, siger IT-ordfører Knud Erik Hansen fra SF.

Han understreger, at han har ikke noget imod, at politiet eller efterretningsvæsenet overvåger enkeltpersoner efter en dommerkendelse. Det er udspioneringen og mistænkeliggørelsen af den brede gruppe af lovlydige borgere, der plager SF?s ordfører.

? Det system, hvor man mistænkeliggør en gruppe, der for eksempel har talt i mobiltelefon over den samme mast samtidig med kriminelle, det skal vi ikke udbygge. Det er også de færreste, vi fanger på den måde, siger Knud Erik Hansen med henvisning til Thorsen/Trads-sagen, hvor politiet fik adgang til alle trafikdata for en given sendemast.

Overvågning ? den nye svøbe

Hans kollega fra Det radikale Venstre erkender overvågningsdilemmaet, men har ingen svar.

? I industrisamfundet var miljøet den store svøbe. Her bliver overvågning det store problem, men jeg har ingen klare svar ? det er så svært, siger IT-ordfører Morten Helveg Petersen.

Og dilemmaet mellem teknikkens muligheder og hensynet til friheden for den enkelte bliver stadig mere kompliceret, fordi ny teknik giver nye måder at efterforske og nye måder at overvåge på.

? Mere teknik øger overvågning. Så det eneste, vi kan gøre, er at sikre, at alle kan overvåge og kryptere deres egen post, siger Martin von Haller Grønbæk, der er advokat for Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH). Han
advarer mod, at efterforskningshensynet kan vippe efter terrorangrebet i USA.

? Vi må have en diskussion af de overordnede principper, så det ikke bliver hovsa-løsninger, når der kommer børneporno og terror, siger Martin von Haller Grønbæk. Han peger på, at terroren har fejet alle borgerrettighedsbevægelser i USA af banen.

? Efterretningstjenesterne havde jo forslagene til stramninger klar i lommerne, siger IT-advokaten.

Læs mere i avisen Computerworld i morgen fredag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere