Morten Helveg Petersen står alene. Han er en af de få politikere, der ser potentialet i IT, og derfor indkaldte han i samarbejde med Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) og Berlingske Tidende til konference om IT og
demokrati.
Men her blev ensomheden endnu mere markant. For kun ganske få kunne bekræfte den radikale IT-ordfører i, at elektroniske afstemninger og valg er en god ide.
? Problemet er at skabe et valgsystem, der kan kontrolleres. En af Compaqs eksperter har arbejdet med det i syv år og har nu opgivet. Og problemet er stadig ikke løst, siger direktør Jens Mortensen fra Oracles europæiske applikationsafdeling.
Internet er ikke til valg
Det uløste problem handler om, at demokratiske valgregler kræver, at man efter et valg kan sætte uafhængige kontrollanter til at tjekke, at ingen har stemt to gange eller nogen har stemt for andre. Samtidig har vi hemmelig afstemning, så stemmen skal gøres anonym, når den er afgivet. Dermed forsvinder linket mellem stemmen og personen, der stemmer, og systemet kan ikke kontrolleres. Men det afskrækker ikke Morten Helveg Petersen.
? Der er et enormt potentiale i folkeafstemninger, og jeg tror på, at internet-afstemninger har en fremtid, argumenterede han.
Men også Helvegs tidligere politikerkollega, Christine Antorini, var kritisk over for elektronisk demokrati.
? Jeg har en anden demokratiopfattelse. Det er debatten og meningsudvekslingen, der er vigtig. Jeg tror ikke på tryk-knap-demokrati. Det repræsentative demokrati er langt bedre, og her kan nettet bruges til, at vi diskuterer med hinanden, sagde den tidligere SF-politiker, der nu er sekretariatschef i Forbrugerinformation.
Til gengæld ser hun de store muligheder for at bruge informationsteknologien til den demokratiske proces. Hun er blandt stifterne af Virtuelt Folkeparti. Et parti, der netop skal være centrum for politisk debat på internet.
? De gamle partier er skabt til at løse industrisamfundets problemer ? ikke netværkssamfundets. Partierne tænker ikke over, hvilke nye krav netværkssamfundet stiller til det politiske system, vurderer Christine Antorini.
Nettet påvirker demokratiet
Heller ikke IT-branchen ser de store muligheder i elektroniske afstemninger.
? Valg er ret ligegyldigt i den sammenhæng. Men der er mange andre områder, hvor IT kan styrke demokratiet, sagde underdirektør i IBM, Kim Østrup.
I stedet pegede han blandt andet på mulighederne for, at borgerne kan følge arbejdet i det offentlige i kraft af digital sagsbehandling og åbne postlister.
Helvegs konference bar tydeligt præg af, at alle var enige om, at IT og internet har en afgørende betydning for demokratiet. Også selv om elektroniske afstemninger ikke er populære. Alligevel er den radikale IT-ordfører stadig begejstret for e-valg.
? Jeg mener stadig, at elektroniske afstemninger kan være en måde at sætte emner på den politiske dagsorden. Jeg mener, det supplerer hinanden, sagde Morten Helveg Petersen med henvisning til politiske chat, e-mail til politikerne, åben forvaltning og de andre elementer, der allerede i dag har flyttet den politiske debat ud på internet.
Som et nyt element har Det Radikale Venstre lagt et såkaldt politisk regnskab ud på deres hjemmeside, hvor vælgerne kan tjekke, hvor mange af landsmødets beslutninger, der er ført ud i livet.