De tider, hvor det tog tre-fire uger for myndighederne at registrere og godkende et nyt selskab, er passé. Fremover kan alle og enhver i princippet lave sin egen virksomhed via pc?en hjemme i dagligstuen på ti minutter.
Det er virkeligheden fra i dag, onsdag, når Erhvervs- & Selskabsstyrelsen bringer den digitale forvaltning et skridt videre og indfører brugen af digitale underskrifter - eller signaturer som det også hedder ? i forbindelse med stiftelse af nye selskaber.
Webreg-systemet er udviklet i samarbejde med TDC og Cryptomatic og er ifølge de danske erhvervsmyndigheder blandt de væsentligste systemer af sin art til dato i verden.
Højt niveau
- Der findes i udlandet steder, hvor man kan stifte selskaber på nettet, men jeg tror ikke, at der er nogen, der har det niveau, vi har, siger direktør i Erhvervs- & Selskabsstyrelsen Ole Blöndal.
Det har i et stykke tid været muligt at registrere ændringer i for eksempel ledelse, adresse eller regnskabsår over nettet, men siden januar har tre medarbejderne arbejdet målrettet på at udvide mulighederne til også at gælde egentlig etablering af nye selskaber. Næste mål er, at systemet skal udvides til også at omfatte regnskaber, og på sigt kan andre myndigheder og private institutioner komme med.
Hvert år stiftes 14.000 nye aktie- og anpartsselskaber herhjemme. Hidtil har proceduren været, at stifterne med hjælp fra en advokat har udfyldt og indsendt en række formularer til Erhvervs- & Selskabsstyrelsen med oplysninger om blandt andet direktion, bestyrelse, tegningsret og vedtægter.
Desuden skulle det nye selskab stille med skriftlige erklæringer fra revisor og bank som dokumentation for, at den lovpligtige kapital var til stede. Derefter gennemgik en sagsbehandler i Erhvervs- & Selskabsstyrelsen oplysningerne og registrerede dem i styrelsens database. En proces, der let kunne tage flere uger.
Mange fordele
Med det nye system foregår hele sagsbehandlingen via nettet uden menneskelig indblanding. Det giver en række fordele for både myndighederne og erhvervslivet, mener direktør Ole Blöndal.
Erhvervs- & Selskabsstyrelsen får frigjort ressourcer, som kan bruges til mere kvalificerede opgaver. Samtidig opstår der færre fejl, og virksomhederne sparer tid og penge.
- Den største fordel er, at du får det lavet her og nu. Tidligere kunne ekspeditionstiden være 14 dage, når du skulle registrere et nyt firma, og det har skuffefabrikanterne levet højt på, siger Ole Blöndal, og hentyder dermed til de advokater, der har specialiceret sig i at stifte selskaber på samlebånd og sælge dem videre til sultne iværksættere.
Han peger på, at der med indførelsen af det nye system også sker et væsentligt løft i sikkerheden.
- Sikkerheden mod forfalskning er større, fordi vi nu får en garanti for, at vi ved, hvem folk er, siger han.
For at bruge systemet kræver det, at såvel stifteren af selskabet som hans revisor og bankforbindelse har erhvervet et certifikat fra TDC, der gør det muligt at underskrive dokumenter digitalt. Derfor afhænger systemets succes også af, at det bliver udbredt så hurtigt som muligt til landets advokathuse, banker og revisionskontorer.