Gode rejsekammerater

Først var det musikken, der blev digital og kom i lommeformat på MP3 afspillere. Nu er det filmenes tur. De bærbare multimedieafspillere strømmer ud på markedet, og vi har testet to af tidens absolut hotteste produkter: Mega View 588 fra MSI og Zen Vision fra Creative. Der er lagt op til en tæt duel!

Gode rejsekammerater

For få år siden var det helt utopisk at tro, at man kunne have en dims i lommen med plads til 50 film. I dag kan du godt begynde at vænne dig til, at din nabo i bussen ikke hører musik, men i stedet ser den nyeste Hollywood film eller sidste uges afsnit af Desperate Housewives.

Fantastisk rejsekammerat

Der begynder at komme flere og flere multimedieafspillere på markedet. Fælles for de bærbare modeller er, at de har en relativt stor harddisk samt en indbygget skærm på 3 5 tommer og naturligvis kører på batteri.

Den indbyggede software er ofte udviklet af producenten specifikt til det enkelte produkt, og det betyder, at der er stor forskel på, hvad man kan bruge enheden til. De kan dog alle afspille musik i forskellige formater, for eksempel MP3 og WMA, de kan vise billeder, som man har taget med digitalkameraet, og de kan ikke mindst vise film.

Langt de fleste kan ikke bare vise film og billeder på den indbyggede skærm, men kan også tilsluttes et fjernsyn eller en projektor. Det sker ved hjælp af et kabel, der enten sluttes til en S Video indgang eller SCART stikket.

På den måde er en afspiller en fantastisk rejsekammerat, hvis man eksempelvis skal til udlandet, og ikke kan holde ud at se de lokale tv programmer. Har man blot fyldt harddisken op med dvd film eller tv programmer, så er der rigelig med underhold ning til rejsen.

Jo større, desto bedre

De helt afgørende punkter ved afspillerne er først og fremmest skærmens størrelse og kvalitet, harddiskens størrelse samt tilslutningsmulighederne. Der er stor forskel på skærmene på disse afspillere, og her handler det ikke blot om flest tommer på diagonalen, om end det kan have sin betydning.

Størrelse har derimod en afgørende betydning når det kommer til harddisken. Jo flere gigabyte, desto bedre. I dag har multimedieafspillerne typisk harddiske på 20 30 gigabyte, men der er allerede modeller med op til 100 gigabyte.

Nogle modeller kan ud over at vise film optage både lyd og video, afspille FM radio eller fungere som lager for billeder fra digitalkameraet, når hukommelseskortet er fyldt op.

De to modeller, vi har haft på testbænken, er netop af den top avancerede og kompetente type, og det er svært at udpege en entydig vinder. Creative Zen Vision er foran på det flotte design og især den gode skærm, hvorimod MSI Mega View 588 har flere avancerede funktioner, hvor især muligheden for at optage både lyd og video er et stort plus.

Creative løber dog af med en lille sejr, fordi de har produceret en lille, pæn og særdeles kompetent multimedieafspiller. Skærmen er en af de bedste i kategorien, og den er klart med til at trække Zen Vision op i toppen.

MSI Mega View 588

Specifikationerne på MSI Mega View 588 er ikke umiddelbart prangende. Skærmen er på 3,5 tommer med en beskeden opløsning på 320240 pixels, harddisken er på 20 gigabyte og batteriet holder kun til 3,5 timers afspilning.

Men der er dog ét punkt, hvor Mega View 588 adskiller sig fra de fleste af konkurrenterne: Den kan nemlig optage både lyd og video.

Vi overførte de samme film til MSI modellen som til Creative Zen Vision. Her opdagede vi hurtigt, at skærmen ikke var af samme kvalitet. Farverne var lidt matte, og der opstod nogle gange slør, når der var hurtige bevægelser.

Musikvideoer og storfilm med mange panoreringer var ikke lige så flotte på MSI skærmen som på Zen Vision.
Overførsel af lyd, billeder og video til 588’eren foregår også via USB 2.0, og det sker hurtigt.

Maskinen leveres med et program, der automatisk sørger for at konvertere såvel video som lyd til et format, den kan afspille. På lydfronten er der understøttelse for MP3 og WMA, mens der på videosiden er direkte adgang til at se filer optaget i WMV, DivX samt MPEG 4 og MJPEG.

Hvis man vil se billeder fra digitalkameraet, så skal det være i JPEG format. Konverteringsprogrammet er noget sløvt, men klarer opgaven fint. Det tog dog lidt længere tid at konvertere filerne end for Windows Media Player til Creative Zen Vision.

Knapperne er lidt besværlige, men når man har vænnet sig til dem, så er det let at lave playlists og navigere rundt. Til gengæld er menuerne ikke noget kønt syn. Det giver mest af alt mindelser om tiden før der var noget, der hed Windows: Kedelige farver, intetsigende ikoner og skrift af “skrivemaskine typen”.

Som en lidt interessant facilitet skal bemærkes, at MSI har indbygget USB Host i Mega View 588. Det betyder, at man kan tilslutte andre USB enheder og overføre data fra disse. Det kunne eksempelvis være fra et kamera, en harddisk eller en USB stick. Vores test viste dog, at det ikke var alle digitalkameraer, der kunne tilsluttes.

Maskinen kan optage video i QVGA opløsning. Det betyder, at man ikke kan bruge filen til noget på pc’en, og når man sætter maskinen til at vise de optagede videoer på et fjernsyn, er det heller ikke just pænt. På den indbyggede skærm er det ganske glimrende.

Vi kan ikke lade være med at ærgre os over, at MSI ikke har gjort det muligt at programmere maskinen til at optage på bestemte tidspunkter. Det betyder nemlig, at man selv skal sætte den til at optage, når programmet går i gang. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Harddisken er kun på 20 gigabyte, hvilket er undergrænsen i denne sammenhæng. Det skal dog siges, at hvis man blot bruger maskinen til at optage video, som efterfølgende skal ses på maskinen, så kan de 20 gigabyte indeholde næsten 80 timers video i lav opløsning.

Creative Zen Vision

Det mest positive ved Zen Vision er den 3,7 tommer store skærm. Opløsningen er på 640480 pixels, og der er ikke sparet på dette afgørende punkt. Skærmen er stor, farverne klare, og opdateringshastigheden er i top.

I forbindelse med vores test overførte vi både tegnefilm, musikvideoer og spillefilm til maskinerne. Især tegnefilm var en fornøjelse at se på skærmen, men også de hurtigt klippede musikvideoer og selv kampscenerne fra Star Wars var flotte. Creative har fundet en af de bedste skærme på markedet.

Man kan benytte Windows Media Player til at konvertere og overføre film og musik til Zen Vision. Det fungerer, men det er lidt besværligt og tager ret lang tid. Eksempelvis tog det næsten to timer at konvertere en times DivX film. Musik går dog anderledes tjept. 20 gigabyte blev overført på under en time.

Musik er væsentligt i denne sammenhæng, for Zen’en har en god lyd. Normalt bør man smide medfølgende høretelefoner ud, så snart man har åbnet pakken til en ny afspiller, men Creative har lagt et par i imponerende god kvalitet ned i pakken.

Der er også indbygget en FM radiomodtager i maskinen, men sammenlignet med andre radioer er signalmodtagelsen ringe. Det samme gør sig gældende med den indbyggede diktafon. Her skulle maskinen næsten helt op til munden, før der blev optaget bare nogenlunde brugbar lyd.

Creatives menusystem er både pænt at se på og intuitivt at bruge. Dog oplevede vi et par gange, at processoren havde svært ved at følge med, når der blev trykket på mange knapper hurtigt i træk.

Creative Zen Vision kan kun afspille musik i MP3, WMA og WAV format. I praksis kan langt de fleste klare sig med disse formater, men da afspilleren ikke kan opdateres til nye formater (codecs), kunne man godt have ønsket sig lidt flere formater på listen.

Det samme gør sig gældende for foto filer, hvor Zen Vision kun kan vise JPEG billeder.
På videosiden er der dog blevet plads til både AVI, MPEG1/2, MPEG4 og Microsofts WMV. Den kan afspille DivX 4 og 5 samt XviD. I vores test havde vi dog problemer med nogle filer, der var konverteret til XviD format, som afspilleren ikke vil tage.

I toppen af Zen Vision er blevet plads til en læser til Compact Flash kort, hvilket er fint nok, men understøttelse af flere formater havde været på sin plads.
Både billeder og video kan naturligvis også vises på en større skærm.

Der er tv udgang på Zen Vision, og det er relativt let at slutte maskinen til et fjernsyn eller en projektor ved hjælp af det medfølgende kabel. Her er billedet dog ikke lige så imponerende som på den lille skærm, men afgjort brugbart i langt de fleste sammenhænge.

Batteriet er ikke just stærkt. I vores test begyndte maskinen at gøre opmærksom på lavt batteri, da vi havde set to film, hvilket svarede til godt og vel fire timer.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere