Grafikkort med 3D power
For den, som selv vælger grafikkort til pc’en eller opgraderer, er kort i omegnen af 1.500 kroner gerne det mest relevante. I denne klasse finder man i dag kort, som giver en relativt god 3D ydelse, og som har stort set samme funktionalitet som langt dyrere kort.
I denne klasse er der imidlertid mange alternativer, hvor de mest relevante er Nvidias 6600 serie samt ATI X800GT og X800GTO. I forbindelse med denne test, har vi dog kun haft PCI Express kort oppe under neglene.
Det skyldes til dels, at meget af det nye, der kommer nu, kun fås som PCI Express – og det, der også findes som AGP, vil som regel have omtrent samme ydelse som PCI Express varianten.
Funktionalitet
Der er som regel ikke den store forskel, når det gælder funktionaliteten på de grafikkort, der findes på markedet. Overordnet set ligger den væsentligste forskel i, hvorvidt kortet har en eller to DVI tilslutninger, og om kortet har videoindgang eller ikke. Alle kortene i testen understøtter opsætning med to skærme og har tv udgang.
Når det gælder implementeringen af funktionalitet, er der sædvanligvis ikke den store forskel mellem kort fra samme producent af grafikprocessorer. Drejer det sig for eksempel om understøttelse af to skærme, anser vi Nvidias nView software for at være bedre end ATI’s HydraVision.
For os virker det, som om det er længe siden, ATI har udviklet konfigurationsmulighederne og den praktiske brug af to skærme. Derimod er ATI lidt bedre end Nvidia, når det gælder videoafspilning.
Med hensyn til tv udgangene er der normalt ikke de store forskelle. Læg også mærke til, at de fleste kort i dag understøtter HDTV gennem component tv udgangen.
Funktionsmæssigt er der alt i alt ingen markante forskelle –de forskelle, der måtte være, er lette at få øje på. Kort sagt kan man sige, at det, man betaler ekstra for et GeForce 7800GTX kontra et GeForce 6600, er 3D ydelsen. Det samme gælder for Radeon X800GT kontra topmodellen X850XT.
Kølerløsningen
Noget, som får en del kort til at skille sig ud, er køleren. I tidligere test og anmeldelser har vi ofte måtte pege på, at der har været meget blæserstøj, men i denne test har flere producenter sendt os kort med passiv køling. Imidlertid kan der være en del hensyn at tage, når det gælder passiv løsninger.
Grafikkort baseret på grafikprocessorer som GeForce 6600GT og Radeon X800GTO hører ikke til blandt de kraftigste på markedet, men alligevel er der tale om en høj varmeudvikling. Det betyder i praksis, at man er afhængig af en god luftcirkulation rundt om kortet – det vil være en vanskelig opgave at forsøge at opbygge en pc uden blæser med en sådan løsning.
Det kunne være en bedre idé, at man for eksempel benyttede et par store og langsomt kørende blæsere i kabinettet i stedet for at have en mindre på grafikkortet.
Kraftigere grafikkort uden blæser kan være et problem i nogle pc’er, især pc’er, hvor kabinettet er mindre, og hvor man i hvert fald i forhold til den oprindelige konfiguration har begrænset luftstrømmen rundt om grafikkortet.
I nogle kabinetter kan løsningen være en ekstra blæser, men om man har plads til den på det rigtige sted, må man vurdere i det konkrete tilfælde. En mere optimal løsning kan være et kabinet, hvor man har 120 millimeter blæsere både for og bag i pc’en, som kan flytte meget luft selv ved lavt omdrejningstal.
Der behøver ikke nødvendigvis være masser af luftcirkulation – nogle af de svageste og mest støjfrie blæsere på markedet kan klare jobbet, hvis de er placeret rigtigt. Et vigtigt element er også, hvordan kølerløsningen på kortet er designet.
En støjsvag køler er typisk dyrere og da producenterne samtidig forsøger at holde prisen nede på grafikkortet, bliver der ofte gået lidt på kompromis med kølerløsningen.
Når det gælder blæserbaserede kort, kan enkelte af dem være næsten lydløse i praksis.
Vigtigt er også, om blæseren er reguleret. Mange vil ikke anse det som et problem, hvis der kommer lidt blæserstøj fra grafikkortet, når man spiller, men det kan være irriterende, når man anvender pc’en til andre opgaver.
Når belastningen er stor, vil grafikprocessoren og andre komponenter på kortet blive varmest. Ved en regulering af blæseren sættes hastigheden op, mens kortet er stille, for eksempel når man arbejder med almindelige kontorprogrammer.
Radeon X800GT og X800GTO
Radeon X800GT og X800GTO er to nye grafikprocessorer fra ATI, som er baseret på X800 arkitekturen, der blev lanceret sidste efterår. Begge grafikprocessorer er i konkurrence med Nvidia GeForce 6600GT.
Radeon X800GT er den bedste løsning, og grafikkort, som er baseret på denne, kan fås til cirka 1.200 kroner. For X800GTO må man slippe 4 500 kroner mere. Ifølge ATI’s referencespecifikationer har X800GT en 475 MHz grafikprocessorhastighed og en 980 MHz hukommelse.
X800GTO skulle have en 400 MHz grafikprocessorhastighed og en 980 MHz hukommelse. X800GTO er dog hurtigere, fordi den har tolv i stedet for otte pipelines i grafikprocessoren. Dermed kan grafikprocessoren producere mere per clockcyklus.
Grafikkort baseret på X800GT og X800GTO fås med 128 eller 256 MB hukommelse. Mere hukommelse på et kort i denne klasse vil være meningsløst. Det, man skal hæfte sig ved, er, at flere producenter tilsyneladende vælger en noget langsommere hukommelse (700 MHz) på 128 MB udgaverne – det kan dog variere.
I lighed med X800/X850 serien i øvrigt er X800GT og X800GTO kompatibel med DirectX9. Grafikprocessorerne understøtter imidlertid ikke Vertex og Pixel Shader 3.0 i firmwaren, hvilket er tilfældet med GeForce 6 og 7 serien fra Nvidia.
Nogle spil benytter dette til at opnå en højere visuel kvalitet, men i praksis er der alt i alt ikke tale om den store forskel. Det er imidlertid også et spørgsmål om, hvad der sker i fremtiden: Vil der udkomme spil, som kræver understøttelse af Vertex og Pixel Shader 3.0.
På det seneste har vi set tilfælde, hvor spil for eksempel har krævet Pixel Shader 1.4 understøttelse, hvilket betyder, at grafikkort som GeForce4 ikke kan anvendes, også selv om kort med en dårligere ydelse ellers har været understøttet.
Vi tror imidlertid, at der vil gå lang tid, før der vil blive krævet 3.0 understøttelse, så medmindre man ikke planlægger at benytte kortet til nye spil i de næste tre år, har dette nok ikke nogen betydning.
GeForce 6600 serien
Selv om Nvidia har lanceret GeForce 7, er GeForce 6 den grafikprocessorserie, der prismæssigt er mest attraktiv. Hvis man ikke stiller de store krav til ydelse bør man kigge på kort i GeForce 6200 serien. I mellemklassen er det GeForce 6600, som er mest interessant – modellerne her fås til under 1.000 kr.
GeForce 6600GT er imidlertid det bedste valg, hvis man er ude efter kort, som har en relativt høj ydelse. Denne grafikprocessor har været særdeles populær i omkring et års tid på grund af ydelsen i forhold til prisen.
Standard GeForce 6600GT kort til PCI Express har en clockfrekvens på 500 MHz til grafikprocessoren og 1 GHz til hukommelsen. En del af AGP varianterne har en hukommelseshastighed på 900 MHz.
Nogle producenter har imidlertid lanceret kort, som overgår Nvidias referencespecifikationer. Det mest almindelige er, at hukommelseshastigheden er noget højere.
GeForce 6600GT kort fås med 128 og 256 MB hukommelse, men der er stort set ingen forskel i ydelsen. Ved en høj opløsning kan man i en test se en smule forskel, men ydelsen er strengt taget ikke god nok til i praksis at udnytte en sådan opløsning i nyere spil, hvor der stilles store krav til softwaren.
Det spiller således ikke den store rolle om man vælger et kort med 128 eller 256 MB hukommelse – samtidig er der ikke den store prisforskel.
I skrivende stund er ATI Radeon X800GT og X800GTO konkurrenter til 6600GT.
Det forventes dog, at Nvidia i løbet af efteråret lancerer GeForce 6800XT. GeForce 6800 serien er Nvidias forrige topmodelserie – arkitekturmæssigt ligner den 6600GT, men med elementer, som giver bedre ydelse – for eksempel i forhold til båndbredden i hukommelsen og antal pipelines.
SLI og CrossFire
Nvidia SLI og ATI CrossFire er to teknologier, hvor to grafikkort samarbejder om 3D beregningerne. Dette øger ydelsen væsentligt. Man kan også anvende den ekstra ydelse til at forbedre den visuelle kvalitet ved hjælp af kantudjævning.
Der er et stort udvalg af bundkort til SLI, som understøtter teknologierne, mens udvalget foreløbig er begrænset for CrossFires vedkommende. Det forventes dog, at Intel kommer med en understøttelse af teknologierne i de kommende chipsæt, så flere bundkort kommer til at understøtte løsningerne.
Derudover betyder to kort umiddelbart, at der sker en forøgelse af støjniveauet, varmeudviklingen og kravene til strømforsyningen.
Når det gælder den klasse af kort, vi har testet her, kan det faktisk bedre betale sig at investere i et noget dyrere kort – for eksempel et kort baseret på GeForce 7800GT – i stedet for to GeForce 6600GT.
Man kan imidlertid også vælge en opgraderingsløsning. Hvis man køber et GeForce 6600GT nu, kan man købe et ekstra som en opgradering senere hen. Tidligere var det et krav, at kortene skulle være identiske, men med de nye drivere er det nok, at kortene har samme grafikprocessor og ellers er beregnet til SLI.
For ATI ser løsningen lidt anderledes ud. Til CrossFire behøver man et almindeligt X800 serie kort og derudover et X800 CrossFire kort. Dette CrossFire kort er uafhængigt af, hvilket X800 serie kort man i øvrigt har.
Alt i alt er SLI eller CrossFire hovedsagelig interessant for den, som stiller ekstra store krav og gerne vil have kort i samme klasse som 7800 serien og den kommende Radeon X1800 serie.
Sådan testede vi
I vores testkonfiguration til måling af ydelsen har vi benyttet en Pentium 4 670J på 3,8 GHz, 1 GB 667 MHz DDR2 RAM og et Asus P5ND2 SLI Deluxe bundkort med Nvidias nForce4 SLI Intel Edition chipsæt. Windows XP med SP2 blev benyttet som operativsystem.
Driverversionerne var 78.01 til Nvidia baserede kort og Catalyst 5.9 til ATI baserede kort. Derudover gennemførte vi praktiske test, hvor kortene indgik i et system sammen med Athlon 64 3800+ og Abit AN8 bundkort.
Her blev blandt andet støjniveauet vurderet, konfigurationen med to skærme blev afprøvet, og vi udførte en del praktiske spiltest.
Af syntetiske benchmark programmer benyttede vi 3DMark05 og Aquamark03 til DirectX 9 samt SPEC ViewPerf 8 til OpenGL. Vi benyttede også spillene Doom III, Half Life 2, Battlefield 2, Splinter Cell: Chaos Theory og Unreal Tournament 2004. For at afvikle spiltest benyttede vi Bench’emAll.
Vi benyttede også programmet Fraps for at se minimumværdierne under afviklingen af spillene.
Ud over ydelsen har vi vurderet kortene i forhold til software/spil, støjniveau og pris.
Derfor blev de bedst
Bedst i test 2005
Connect3D Radeon X800GTO er det kort, som udmærker sig allermest. Ydelsen er god, prisen udmærket, og selv om kortet er blæserbaseret, er støjniveauet lavt. Bedst i test udmærkelsen går derfor til dette kort. Generelt leverer Radeon X800GTO en bedre ydelse end GeForce 6600GT kortene, så Sapphires kort er også værd at hæfte sig ved.
Godt køb 2005
Som Godt Køb vil vi trække Asus EN6600GT Silencer frem, der kan være et rigtigt godt valg, hvis man ønsker et kort uden blæser. Sapphires kort uden blæser giver en lidt bedre ydelse, men kølerløsningen er ikke lige så effektiv.
AOpen Aeolus 6600GT DVD128
Samlet vurdering 75/100
Med denne nye model, 6600GT DVD128, har AOpen øget hastigheden på grafikprocessoren fra 500 til 550 og hastigheden på hukommelsen fra 1 til 1,1 GHz. Dette gør, at kortet bliver lidt hurtigere end standardkortene fra flere producenter, for eksempel MSI’s 6600GT kort i denne test.
Men der er andre, som leverer kort med lignende specifikationer, og sammenlignet med disse er der kun en lille forskel i ydelsen.
Kortet leveres med to DVI tilslutninger. Der medfølger to adaptere til analog tilslutning af skærmen. Tv udgang med HDTV understøttelse er også på plads. Af software medfølger spillene Second Sight og Pitfall: The Lost Expedition.
Kortet har en blæserbaseret køler, og efter installation af AOpens SilentTek værktøj justeres blæseren i forhold til temperaturen. Ved hård belastning er støjen fra kortet mærkbar, men ikke særlig høj. Samlet set må vi sige, at støjniveauet er godt.
Alt i alt et udmærket grafikkort, og er det et GeForce 6600GT kort, man går efter, kan kortet fra AOpen være
et udmærket valg.
Asus Extreme N6600GT Silencer/HTD
Samlet vurdering 81/100
Grafikkortet her har 256 MB hukommelse, som har fået en clockfrekvens på 1 GHz. Grafikprocessoren kører som standard med 500 MHz. Kortet har en DVI tilslutning og en analog D Sub tilslutning samt tv udgang (HDTV understøttelse).
Der medfølger også en adapter, så DVI tilslutningen kan benyttes som en analog D Sub tilslutning. Af software medfølger Asus SmartDoctor værktøj til blandt andet overclocking, spillene Joint Operations og Xpand Rally, dvd afspilningssoftware samt software fra CyberLink til blandt andet videoredigering og diasshow.
Alt i alt får man en god softwarepakke fra Asus. Kortet leveres også med software, som skal sikre et bedre billede under videoafspilning.
En ulempe med løsningen er dog, at man er nødt til at bruge Asus’ egne drivere og ikke har mulighed for at benytte Nvidias referencedrivere. Dette havde ikke været noget problem, hvis Asus havde været hurtigere til at opgradere sin version af driveren, som er baseret på Nvidias referencedriver.
Dette er et kort uden blæser. Af de grafikkort, vi har set med afkøling baseret på varmerør, har Asus præsteret den mest specielle løsning. Kortet har en mindre køleribbe på selve kortet – fra den går der varmerør over til en større kobberbaseret køler.
Retningen på denne køler kan indstilles, så den er placeret ovenover eller ved siden af grafikkortet. Det gør det muligt at ændre ribbens position i forhold til den afkøling, man ellers har i pc’en.
I modsætning til kortet fra Gigabyte havde vi ingen problemer med kortet fra Asus. Vi prøvede også at reducere afkølingen i pc’erne en del, så vi kunne prøve at sætte kølerløsningen "under pres". Alt i alt virker det, som om denne kølerløsning er virkelig effektiv.
Asus leverer også flere andre grafikkort med samme løsning, som de kalder SilentCool. Ifølge Asus skal køleren kunne give op til 40 procent lavere temperatur end andre kølere uden blæser på tilsvarende kort.
Helt så stor forskel oplevede vi ikke, men temperaturen var betydeligt lavere end ved en del af de andre kort, vi har set med passiv køler i denne klasse. Asus planlægger at lancere Radeon X1800XL kort med denne type køler. Dette er en af de hurtigste af de kommende grafikprocessorer fra ATI.
Kortet bliver en del dyrere end de almindelige 6600GT kort. Kortet vil have 256 MB hukommelse, mens de bedste 6600GT kort blot har 128 MB. Dette betyder dog i de fleste tilfælde ikke så meget, men Asus har samtidig valgt en kølerløsning, der koster en del mere end en enkel, blæserbaseret løsning.
Er støjniveauet et vigtigt parameter, kan Asus Extreme N6600GT Silencer/HTD være værd at tage i betragtning. Rent ydelsesmæssigt vil kortet være ligesom andre 6600GT kort med tilsvarende specifikationer, det vil sige lidt hurtigere end et standard 128 MB kort og også hurtigere ved høj opløsning og ved brug af kantudjævning i forhold til 6600GT med 128 MB ekstra hurtig hukommelse.
Connect3D X800GTO
Samlet vurdering 84/100
Connect3D’s Radeon X800GTO kort har 256 MB hukommelse med en frekvens på 980 MHz. Grafikprocessoren kører på 400 MHz. Disse hastigheder er standard hukommelseshastigheden til X800GTO 256 MB.
Kortet har DVI tilslutning, analog D Sub tilslutning samt tv udgang (HDTV understøttelse). Der medfølger også en adapter, så DVI tilslutningen kan benyttes som analog D Sub tilslutning.
Kortet har derudover videoindgang til digitalisering af video fra analoge kilder. Kortet benytter en blæserbaseret køler, men støjniveauet er relativt beskedent.
Connect3D’s grafikkort ligger i en prisklasse, hvor det kommer til at konkurrere med GeForce 6600GT. Ydelsesmæssigt er det på de fleste områder også bedre end 6600GT.
Alt i alt er der ikke andet at sige, end at man med Connect3D Radeon X800GTO får en stor ydelse for pengene. Radeon X800 arkitekturen giver desuden en god visuel kvalitet – ikke bare på 3D, men også noget bedre end Nvidia på video.
Man kan altid pege på den manglende understøttelse af Vertex og Pixel Shaders 3.0, men i praksis vil dette ikke betyde noget særligt.
Alt i alt et rigtig godt kort, og vi vil tro, at mange andre Radeon X800GTO kort er i samme klasse. For en lidt lavere pris får man også 128 MB versionen af X800GTO kortene fra forskellige producenter.
Gigabyte GV NX66T128VP
Samlet vurdering 51/100
Gigabyte GV NX66T128VP er baseret på GeForce 6600GT og udstyret med 128 MB hukommelse. Grafikprocessoren har en clockfrekvens på 500 MHz, hvilket er standard for 6600GT. Hukommelsen har imidlertid en frekvens på 1.120 MHz. Det er 120 MHz mere end Nvidias referencespecifikationer.
Kortet har en DVI tilslutning og en analog D Sub tilslutning samt tv udgang (HDTV understøttelse). Der medfølger desuden en adapter, så DVI tilslutningen kan bruges som analog D Sub tilslutning.
Af software medfølger der et værktøj til overclocking og dvd afspilning samt fulde versioner af spillene Joint Operation (som undertegnede i hvert fald synes er rigtig godt) og Thief.
Ligesom Asus Extreme N6600GT Silencer har dette kort fra Gigabyte ikke en blæser, men er forsynet med en køler baseret på varmerør. I teorien vil dette selvfølgelig være godt for støjniveauet. Vi fik imidlertid problemer med vores system – kortet blev slet og ret for varmt. Vi prøvede derefter kortet i et andet system og fik samme resultat.
Vi løste problemet ved at indsætte en ekstra blæser nederst i pc’en til at blæse op på kortet. En mulighed var at vende blæseren bag i pc’en. Dette skabte godt nok bedre cirkulation i luften over køleribben på kortet, til gengæld blev der noget varmere inde i pc’en.
Efter vores mening var begge de pc’er, vi testede kortet på, tilstrækkeligt udstyret med køling. Vi studsede noget over, hvor lille grafikkortets køler var, når man tænker på, at det var et 6600GT uden blæser. Lidt research på nettet viste, at vi ikke var de eneste, som var løbet ind i problemer med overophedning af kortet.
Problemet kan løses med ekstra køling, men så ryger lidt af pointen – her ville et 6600GT kort med lydløs køler have været et bedre valg, ligesom valget af kabinet og bundkort kan have en betydning.
For os virker det, som om Gigabyte har benyttet en underdimensioneret køler på kortet. Under optimale forhold vil alt fungere, som det skal, men alligevel er det ikke et kort, vi kan anbefale. Ydelsen er også lidt under det, vi forventede.
HIS Excalibur X800GT IceQ II iTurbo
Samlet vurdering 67/100
HIS Excalibur er baseret på Radeon X800GT grafikprocessoren, som er lidt svagere end X800GTO. Kortet fra HIS er i en såkaldt iTurbo version – med dette garanterer HIS en vis overclocking af kortet.
For at udnytte kortet fuldt ud skal HIS softwaren installeres. Man kan eventuelt benytte noget andet software til overclocking af grafikkortet og indstilling af den garanterede hastighed – i dette tilfælde 500 MHz til grafikprocessoren og en frekvens på 1 GHz til hukommelsen i stedet for 475/980 MHz.
Det er ikke alverden, men giver kortet en lidt bedre ydelse end standard X800GT kort. Kortet er udstyret med 256 MB hukommelse.
Kortet har en DVI tilslutning og en analog D Sub tilslutning samt tv udgang (HDTV understøttelse).
Der medfølger desuden en adapter, så DVI tilslutningen kan benyttes som en analog D Sub tilslutning. Af software medfølger spillet Fallout samt videoredigeringsprogrammet Cyberlink PowerDirector 3 SE+.
Som flere andre kort fra HIS har dette kort en køler fra Arctic Cooling. Køleren er blæserbaseret, men temperaturreguleret og normalt stille, også ved høj belastning. Ulempen er, at køleren er så tilpas stor, at den optager hele kortpladsen ved siden af pladsen til grafikkortet.
Det vil dog næppe være et problem for særligt mange.
Af Radeon X800GT 256 MB kort, der findes på markedet, bliver dette et af de dyrere. Det, som trækker op i pris, er blandt andet den gode kølerløsning.
Når vi tager i betragtning, at Connect3D kortet ikke er specielt støjende og en del hurtigere, føler vi ikke, at HIS Excalibur X800GT IceQ II iTurbo er et særlig godt valg – i hvert fald ikke med den nuværende pris.
MSI NX6600VTD256EH
Samlet vurdering 68/100
Dette GeForce 6600 kort fra MSI er testens billigste og svageste kort. Alligevel er kortet interessant, hvis man ønsker en vis 3D ydelse uden at bruge for mange penge på grafikkortet, og samtidig ønsker et lavt støjniveau.
GeForce 6600 grafikprocessoren er den samme som til 6600GT, men hastigheden på grafikprocessoren og hukommelsen er kraftigt reduceret. Mens 6600GT normalt har en 500 MHz grafikprocessor og 1 GHz hukommelse, har 6600 300 MHz på grafikprocessoren og en 500 MHz hukommelse.
Den lavere hastighed i grafikprocessoren gør det klart nemmere at lave et kort med passiv køling. Dette kort fra MSI har ingen blæser og benytter sig heller ikke af varmerørsteknologi.
Kortet har en DVI tilslutning og en analog D Sub tilslutning. Der medfølger en adapter til at benytte DVI tilslutningen analogt. Derudover har kortet en tv udgang samt videoindgang til digitalisering af video –hvis du for eksempel har gamle VHS bånd eller lignende, som du vil overspille på dvd.
Der medfølger også software fra Cyberlink til videobehandling. Man får desuden spillene XIII, Uru og Prince of Persia: Sands of Time. Af anden software kan blandt andet nævnes MSI LiveUpdate, som gør det nemmere at finde og installere driveropdateringer.
Da testen blev foretaget, var prisen på kortet cirka 1.100 kroner inkl. moms. Det er ikke så meget mere end de bedste GeForce 6600GT kort, som er blæserbaserede og uden videodigitaliseringsfunktion.
Strengt taget havde det ikke gjort noget, hvis kortet kun havde haft 128 MB hukommelse, hvilket ville have fået prisen lidt ned. Der ville kun være en lille forskel i ydelsen. Samlet set synes vi imidlertid, at MSI leverer et udmærket kort til pengene.
MSI NX6600GT TD128E
Samlet vurdering 70/100
MSI’s GeForce 6600GT kort skiller sig ikke specielt meget ud. Kortet har 128 MB hukommelse, mens hastigheden på grafikprocessor og hukommelse (500MHz/1GHz) er standard. Kortet fås med samme softwarepakke som GeForce 6600 kortet fra MSI og har samme funktionalitet, bortset fra videoindgangen.
Ydelsesmæssigt er dette kort på linje med Asus kortet og adskiller sig egentlig ikke særlig meget fra kortene fra Gigabyte og Aopen. Kortet har en køler, som vi har set på en række MSI bundkort i de sidste par år. Køleren er blæserbaseret, men udmærket.
Alt i alt er MSI NX6600GT TD128E et godt kort, men det må konkurrere med en række andre kort på markedet, som har samme mængde hukommelse og samme hastigheder. Kortet har imidlertid en stærk softwarepakke, og køleren er mere støjfri end en del andre kort.
Det er imidlertid ikke mange kroner, man skal lægge oven i, hvis man i stedet ønsker for eksempel AOpens 6600GT kort, som vi har testet her, dette er hurtigere og har to DVI tilslutninger.
Sapphire Radeon X800GTO Ultimate
Samlet vurdering 82/100
Sapphire leverer tre grafikkort baseret på Radeon X800GTO og med en 256 MB hukommelse. Det billigste er et standardkort med en blæserbaseret køler – det dyreste er Fireblade Edition, som har en noget højere ydelse.
Versionen, vi har testet, er Ultimate Edition. Her har vi et kort, som følger op på en Sapphires tradition med at levere blæserløse versioner af relativt kraftige kort. Køleren er baseret på en lille køleribbe over grafikprocessoren, som igen er sluttet til en større køleribbe bag på kortet.
Kortet har standard Radeon X800GTO clockfrekvenser, hvilket betyder en 400 MHz grafikprocessor og en 980 MHz hukommelse. Dette er det samme som for Connect3D’s Radeon X800GTO. Ydelsesmæssigt er kortet imidlertid lidt dårligere end Connect3D kortet – det er dog ikke noget, som vil få praktisk betydning.
Vi gør opmærksom på, at en del af Sapphires 128 MB X800GTO kort har en lavere hukommelseshastighed og derved vil være en del langsommere end 256 MB versionerne.
Kortet har en DVI tilslutning og D Sub tilslutning. Der medfølger en analog adapter til DVI, så der kan tilsluttes to analoge skærme. Der er desuden tv udgang – også her med HDTV understøttelse.
I standardopsætningen løb vi ind i nogle problemer med kortets stabilitet. Eftersom dette er et helt nyt kort, var der ikke mange erfaringer at hente på nettet. Problemerne forsvandt dog, da vi vendte blæseren bagud i pc’en, så den blæste ind i stedet for ud – det betød dog godt nok, at der generelt blev lidt varmere i pc’en.
Vi tager et lille forbehold – kortet blev lanceret lige i starten af vores test, og det kan være et lidt tidligt eksemplar, vi modtog fra producenten. De problemer, vi oplevede med stabiliteten, var ikke af samme kaliber som for Gigabyte kortet, der havde brug for meget mere afkøling.
Rent ydelsesmæssigt giver Radeon X800GTO gode resultater i forhold til prisen. Ved en samlet vurdering af kortet er vi dog nødt til at tage visse forbehold. Vi tror, at kortet kan være et godt valg i en pc, hvor man har god luftcirkulation eller har mulighed for eventuelt at montere en ekstra blæser, som får luften til at bevæge sig rundt om kortets køler.
Dual Link DVI
Dual Link DVI er en specifikation, et grafikkort skal understøtte, hvis det officielt skal understøtte opløsninger, der er højere end 1.600x1.200 via DVI. Efterhånden er der ved at komme en del skærme på markedet med en opløsning på for eksempel 1.920x1.200 og højere.
En anden mulighed kan være at køre med en analog tilslutning, hvor de fleste kort op til 2.048x1.536 understøttes. En analog skærmtilslutning giver en dårligere visuel kvalitet – specielt når opløsningen er meget høj. Der findes imidlertid også skærme, som har en endnu højere opløsning.
Kortene i denne test understøtter ikke Dual Link DVI, så dette er noget, man bør hæfte sig ved i forhold til store LCD skærme med høj opløsning. Udvalget af grafikkort, som understøtter Dual Link DVI, er imidlertid begrænset.
I den mere rimelige prisklasse findes der faktisk ingenting – man skal gerne op på Nvidia GeForce 7800 kort. ATI har et kort, som sælges i USA, men vi har endnu ikke set dette i Danmark. Kortet har imidlertid en forholdsvis lav 3D ydelse.
Nvidias referencedesign til GeForce 7800 angiver, at 7800GT og 7800GTX kort skal understøtte Dual Link DVI. Dual Link DVI er ikke det samme som Dual DVI, altså to DVI porte, men noget, man skal have, hvis man skal drive en skærm med ekstra høj opløsning.
For 7800GTX’ vedkommende virker det, som om alle kort på markedet skal have Dual Link DVI understøttelse, og de producenter, vi har været i kontakt med, bekræfter dette. For GeForce 7800GT’s vedkommende vil der normalt være understøttelse af Dual Link DVI – der er enkelte, som også angiver dette, mens andre ikke nævner det.
Ikke interesseret i 3D?
Hvad bør du vælge, hvis 3D ydelsen er irrelevant?
Forskellen på et kort til 500 kroner og et til 3.500 kroner, er normalt 3D ydelsen. Kortene har almindeligvis de samme 2D egenskaber, men understøtter måske ikke Dual Link DVI som nogle af de allerdyreste gør.
Når det gælder de dyre kort, er det også mere almindeligt med to DVI porte. De fleste af de bedre grafikkort er uden blæser – med de svageste grafikprocessorer er det normalt ikke nødvendigt med en blæser.
AGP
Hvis man kun har brug for et helt enkelt AGP grafikkort til almindelige kontorprogrammer, kan man få et grafikkort til under 600 kroner med moms, der er baseret på GeForce 6200 som det kraftigste. Radeon 9250 og GeForce FX5200 kan også være relevant.
Nvidia GeForce 6200 har imidlertid ikke bare en bedre ydelse, men som regel også en bedre visuel kvalitet med hensyn til 2D, 3D og videoafspilning end de andre alternativer. Dog kan skarpheden af den visuelle kvalitet variere lidt fra producent til producent, hvilket skyldes kvaliteten af de komponenter, som benyttes.
PCI E
Til en pris på omkring 5 600 kroner er grafikkort med grafikprocessorer som Radeon X300SE, X300SE HyperMemory og Radeon X550 samt Nvidia GeForce 6200 TurboCache relevante. Radeon X550 har den bedste 3D ydelse.
En vigtig funktion i denne kategori er HyperMemory og TurboCache. I praksis er teknologien omtrent den samme. For at kunne levere grafikkort i en rimelig prisklasse har man med disse teknologier valgt at placere langt mindre hukommelse på grafikkortet, end man normalt gør, og så lader man hellere grafikkortet benytte systemhukommelse som videohukommelse.
Produktfakta: Aopen 6600GT
Pris med moms 1.495
Webadresse www.aopen.nl
RAM 128 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 550 MHz
RAM frekvens 1,1 GHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 38
Funktionalitet/software 15 12
Kølerløsning 25 18
Pris/egenskaber 10 7
Total 100 75
Produktfakta: Asus 660gt
Pris med moms 1.695
Webadresse www.asus.com
RAM 256 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 500 MHz
RAM frekvens 1,0 GHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 38
Funktionalitet/software 15 11
Kølerløsning 25 25
Pris/egenskaber 10 7
Total 100 81
Produktfakta: Connect3D X800GTO
Pris med moms 1.595
Webadresse www.connect3d.com
RAM 256 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 400 MHz
RAM frekvens 980 MHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 43
Funktionalitet/software 15 13
Kølerløsning 25 19
Pris/egenskaber 10 9
Total 100 84
Produktfakta: Gigabyte 6600GT
Pris med moms 1.739
Webadresse www.gigabyt.com.tw
RAM 128 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 500 MHz
RAM frekvens 1,12 GHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 35
Funktionalitet/software 15 9
Kølerløsning 25 5
Pris/egenskaber 10 2
Total 100 51
Produktfakta: HIS X800GT
Pris med moms 1.695
Webadresse www.hisdigital.com.
RAM 256 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 500 MHz
RAM frekvens 1,0 GHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 33
Funktionalitet/software 15 11
Kølerløsning 25 18
Pris/egenskaber 10 5
Total 100 67
Produktfakta: MSI 6600
Pris med moms 1.095
Webadresse www.msicomputer.com
RAM 256 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 300 MHz
RAM frekvens 500 MHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 25
Funktionalitet/software 15 12
Kølerløsning 25 25
Pris/egenskaber 10 6
Total 100 68
Produktfakta: MSI 6600GT
Pris med moms 1.349
Webadresse www.msicomputer.com
RAM 128 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 500 MHz
RAM frekvens 1,0 GHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 35
Funktionalitet/software 15 12
Kølerløsning 25 16
Pris/egenskaber 10 7
Total 100 70
Produktfakta: Sapphire X800GTO
Pris med moms 1.749
Webadresse www.saphiretech.com
RAM 256 MB GDDR3
GPU clockfrekvens 400 MHz
RAM frekvens 980 MHz
Vurdering Vægt
Ydelse/billedkvalitet 50 43
Funktionalitet/software 15 11
Kølerløsning 25 20
Pris/egenskaber 10 8
Total 100 82