Plads til forbedringer
Allerede da Panasonic i Barcelona i vinter præsenterede sine nye produkter, anede vi, at DMR EH50 ville blive en rigtig interessant maskine at teste. Der blev fremvist flere vigtige nyheder, for eksempel en kraftigt forbedret longplay funktion og en imponerende kort opstartstid.
Det første, vi lagde mærke til, da vi pakkede løsdelene ud, var, at fjernbetjeningen har fået et nyt hjul i midten til at lette manøvreringen. Det er dog ærgerligt, at hjulet er temmelig plastikagtigt, noget der sænker kvalitetsfølelsen.
Også afspillerens låger og knapper giver et plastikagtigt indtryk, men det er ikke noget, man lægger mærke til, hvis man ikke er henne og trykke på afspilleren.
Menusystemet er meget tydeligt og enkelt, og man kan hurtigt lære at bruge DMR EH50 uden at skulle bruge timer på manualen. Endnu bedre ville det dog være, hvis afspilleren havde haft et dansk menusystem.
Det går utroligt stærkt at starte en optagelse, uanset om man vælger at gemme på harddisk eller dvd. Fra vi trykker på optageknappen, til optagelsen er i gang, går der omkring et sekund. Og resultatet bliver rigtig godt, selv i longplay kvalitet, hvor man kan gemme fire timers optagelse på en dvd.
Billedet mister kun marginalt i skarphed, og det er kun i ganske få situationer, at den hårdere komprimering kan mærkes. Indstillingen Extended Longplay, som giver plads til otte timers optagelse på en dvd, giver derimod en tydelig kvalitetsforringelse.
Vælger man den bedste eller næstbedste indstilling, hvor der er plads til henholdsvis en og to timer, får man en rigtig god kvalitet på sine optagelser.
Panasonic gør et stort nummer ud af, at afspilleren har SD kortlæser, og det kan da også være smart at kunne vise digitalbilleder direkte på fjernsynet.
Det kan dog godt blive en langstrakt affære, da det går mget trægt med at skifte mellem billederne. Det er ikke muligt at kopiere billeder fra hukommelseskortet til harddisken eller dvd.
DMR EH50 understøtter progressiv scanning, hvilket er positivt for ejere af for eksempel et plasma tv eller en projektor. På bagsiden af Panasonics maskine er der ud over den sædvanlige scartudgang også en komponentvideoudgang.
Afspilleren kan modtage RGB signaler fra scartindgangen, hvilket er godt, hvis man har en ekstern digital tv modtager. Man kan vælge at udsende lyden enten analogt eller digitalt via optisk kabel.
Til vores overraskelse har Panasonic valgt ikke at implementere en funktion til automatisk baggrundsoptagelse, noget blandt andre Philips og JVC har indbygget i deres seneste modeller.
Med en sådan funktion gemmer maskinen kontinuerligt den aktuelle kanal på harddisken, så man for eksempel ikke behøver gå glip af nyhederne, bare fordi man kommer lidt senere hjem fra arbejde end planlagt.
På den positive side er det dog gjort nemt at klippe reklamer ud og trimme optagelser for at gemme dem på en dvd. Desuden kan man bruge både DVD R/RW og DVD+R/RW medier samt de dyrere DVD RAM.
Sammenfattende er Panasonics nye maskine et godt valg for den prisbevidste, som prioriterer enkel håndtering og understøttelse af mange dvd formater frem for kvalitetsfølelse og mange funktioner.