Film skal ses på bagsædet

Film skal ses på farten, og man kan købe sig fattig i udstyr, der gør det muligt. Vi gennemgår de mange muligheder og giver gode råd om, hvordan du undgår faldgruberne.

film skal ses på bagsædet

Film forbinder vi enten med biografens mørke eller stuens hjemlige hygge foran husalteret. Men bare fordi man ikke er hjemme, så behøver man ikke nøjes med analoge medier som bøger eller blade.

It revolutionen har nemlig fået et godt tag i underholdningsmarkedet, og både Hollywood, tv selskaber og hardware producenter kæmper i disse år for at få os til at se film og tv, mens vi er på arbejde, i sommerhus, på hotel, kører i tog eller sågar i bilen.

Kravet er, at man får fat i en bærbar multimedieafspiller. Det kan være lidt af en jungle at finde lige præcis den model, der passer til ens behov og ønsker, da der findes mange hundrede forskellige modeller og teknologier.

Man kan eksempelvis vælge den simple bærbare dvd afspiller. Oplagt til bilens bagsæde, men ikke særlig fleksibel.

Fleksibiliteten får man med en af de harddisk baserede afspillere, der viser filmen på en indbygget LCD skærm. Endelig er der de nyeste håndholdte spil konsoller som Sonys PlayStation Portable, der både kan bruges til at spille på, gå på nettet og vise film.

Mulighederne er mange, og vi gennemgår her de væsentligste.

Simpel og billig

Har man behov for at pacificere ungerne med en dvd film, når familien kører på ferie, så er det oplagt at investere i en simpel bærbar dvd afspiller. Der fås mange forskellige modeller, og ofte er de på tilbud i supermarkederne.

De billigste modeller kræver konstant tilslutning til ekstern strøm, og her bør man være opmærksom på, at der både skal være mulighed for tilslutning til bilens 12V cigartænder og til 230V stik, så man ikke er lænket til bilen, bare fordi man vil se filmen færdig efter køreturen er slut.

Der findes også mere mobile udgaver af de bærbare dvd afspillere. De er kendetegnet ved at kunne køre på batteri. Det kræver en del strøm at vise dvd’er i en ordentlig kvalitet, selv på små skærme. Derfor skal man ikke forvente meget mere end 3 8 timers spilletid, før opladeren skal findes frem.

Skærmen på disse afspillere er mellem 5 og 12 tommer, og her er det væsentligt, at man gør sig klart, hvad man vil bruge maskinen til. Det kan eksempelvis være utrolig svært at læse undertekster på de helt små skærme, ligesom opløsningen ofte er lav og opdateringen langsom.

Ønsker man at se de nyeste episke dramaer fra Hollywood, så står man sig godt i at give ekstra for en ordentlig skærm.

Prøv den

Inden man investerer i en bærbar dvd afspiller er det en god idé at tage en dvd, som man typisk vil bruge på maskinen, med ned i butikken og finde ud af, om man er tilfreds med kvaliteten.

De fleste bærbare dvd afspillere kan meget mere end blot afspille dvd’er, og her bør man se sig grundigt for. Har man eksempelvis brug for også at benytte maskinen til at høre musik på eller fremvise feriebilleder for familien, så skal man sikre sig, at maskinen også kan afspille brændte cd’er med MP3 filer og fremvise JPEG billeder.

Skal afspilleren bruges som dvd afspiller sammen med et fjernsyn skal der naturligvis være udgang til dette, ligesom en fjernbetjening vil være nødvendig for de fleste. Der findes afspillere, der leveres med to skærme, som kan monteres på nakkestøtterne i bilen, så to passagerer kan se den samme film.

Nogle afspillere har mulighed for tilslutning til stereo eller surroundsound anlæg gennem en optisk lydudgang. Disse ting koster naturligvis ekstra, og derfor skal man kun købe dem, hvis man rent faktisk skal bruge det. Derfor er det vigtigt, at man har gjort sig sine behov klart, før man investerer.

Forvoksede MP3 afspillere

Dvd afspillerne kræver naturligvis, at man har dvd film med, og de fylder jo også i bagagen. De harddisk baserede multimedieafspillere kan ikke afspille dvd’er, men derimod videofiler, som man enten har hentet på nettet, produceret selv eller måske rippet fra en dvd på pc’en.

Der findes et utal af forskellige modeller i denne genre, men overordnet set er der to kategorier: Den mest udbredte er “forvoksede” MP3 afspillere, der er blevet udstyret med en meget lille skærm, der kan vise videofiler. Den anden er egentlige multimedieafspillere, der har en stor skærm på mellem fire og syv tommer og ofte en række andre avancerede funktioner.

Et eksempel på MP3 modellen er Apples nyeste generation af den populære iPod. Selvom iPod’en nu er blevet udstyret med en 2,5" stor skærm, så er den holdt i næsten samme størrelse som tidligere iPod modeller.

Den nye iPod har en harddisk på op til 60 gigabyte, og da displayet kun har en QVGA opløsning på 320x240 pixels, fylder en videofilm ikke det store på disken. Ifølge Apple er der plads til 150 minutters film på den store model.

Fra dvd til afspiller

Før man kan bruge en iPod eller lignende til at se film på, kræver det dog, at man enten køber videofilm, der er konverteret til det rette format, eller at man selv går i gang med at konvertere sin digitale videosamling. Man kan købe film på nettet målrettet MP3 afspillerne i rette format, men udbuddet er ikke specielt stort.

Der findes mange programmer, der kan rippe dvd’er eller overføre DV bånd fra det digitale videokamera til pc’en, så filmene kan komme med på afspilleren, men det kan være en omstændelig proces at gå igennem. Selv med en hurtig computer og et hurtigt dvd drev kan det tage mange timer, før hele filmsamlingen er klar til at blive overført til afspilleren.

Og så er det måske slet ikke det værd, for en skærm på et par tommer lægger ikke just op til, at man går i gang med at nyde de nyeste actionfilm eller episke dramaer. Her kan de fleste med normalt syn godt glemme at læse undertekster, og er filmen i 16:9 bredformat, vil en uforholdsmæssig stor andel af skærmen være optaget af de klassiske sorte bjælker under og over billedet.

Til gengæld kan man ofte sagtens se tv programmer på skærmene, så hvis man har et tv tunerkort i pc’en kan man relativt let få optaget og overført det sidste boligprogram eller det afsnit af ens foretrukne reality serie, som man ikke lige fik set.

Store, men gode

Den anden type harddiskbaserede multimedieafspiller er i modsætning til iPod modellerne primært udviklet med henblik på at kunne vise video. Derfor har de en stor skærm, fra tre til tolv tommer, der både giver et klarere billede og smarte muligheder for eksempelvis at tilslutte maskinen til et fjernsyn.

Et eksempel på sådan en afspiller er Epson P 2000, som vi anmeldte i PC World nr. 13/2005. Den er udstyret med en 3,8 tommer stor VGA skærm (opløsning på 640x480 pixels) samt en 40 gigabyte harddisk. Ud over at kunne afspille videofiler i en række formater, kan disse afspillere ofte tilsluttes en ekstern skærm, projektor eller fjernsyn.

Har man bare brug for at kunne se film på sommerhusets eller hotellets tv apparat, kan man måske nøjes med en af de billigere modeller. De kan det samme, men har ikke indbygget skærm.

Et eksempel på en sådan afspiller er SiteCom Portable Media Player, som vi anmeldte i PC World nr. 10/2005. Her er tale om en 2,5" harddisk i et kabinet med udgange til fjernsyn og lyd. Afspilningen styres med en lille fjernbetjening samt en menu, der vises på skærmen. Fordelen ved disse er, at de er langt billigere end modellerne med indbygget skærm, men til gengæld er man afhængig af et fjernsyn eller skærm.

Begge typer er oplagte, hvis man eksempelvis ofte rejser. Afspilleren kan nemlig sluttes direkte til et tv apparat og det betyder at man kan se sine egne film eller tv programmer.

Videooptager

Er man til det helt avancerede, så skal der kigges nærmere på eksempelvis Archos AV 700. Her er tale om en bærbar harddiskoptager med indbygget syv tommer skærm og 100 gigabyte harddisk. Archos AV 700 kan ikke bare vise film, men også optage. Man tilslutter den blot dvd afspilleren eller tv apparatet og trykker på Record. Filmene lagres i MPEG4 format i en opløsning optimeret til tv.

Ulempen ved disse modeller er især størrelsen. I modsætning til de iPod lignende modeller er de både store, klodsede og tunge. Ofte vejer de omkring et halvt kilo og fylder lige så meget som en tyk roman.

De harddisk baserede afspillere er langt mere fleksible end dvd afspillere, men de kommer kun rigtigt til sin ret, hvis man bruger de mange avancerede muligheder. Har man eksempelvis udstyret sin pc med et tv tunerkort, så kan man optage tv programmer og se dem, hvor og hvornår man lyster.

Det kræver naturligvis, at ens tv tunerkort kan optage i et format, som afspilleren kan vise, og her skal man se sig godt for. For i modsætning til pc’en, så kan man ikke bare hente en ny afspiller eller opdatere med et nyt codec.

DivX er understøttet

Har man hele sin videosamling liggende i DivX format, skal afspilleren naturligvis også kunne vise det format, og det kan langt fra de fleste.

Et eksempel er Creatives Zen Vision, der kan afspille AVI, MPEG 1/2/4, Windows Media Video (WMV) 9, MJPEG samt DivX og XviD. Dermed er man langt bedre dækket ind end man er med eksempelvis Epson P 2000, der kun kan afspille AVI, MOV, MP4 og ASF filer, men ikke WMV, DivX eller XviD.

Der er stor forskel på prisen på de forskellige modeller, og her er det især størrelsen på skærmen og harddisken, der har betydning. De fleste vil kunne klare sig godt med de 30 40 gigabyte, der er standard på de mest udbredte modeller, men jo større harddisk, desto flere film kan man have med. Når det kommer til skærmen, så er der andre hensyn at tage. Jo større skærm, desto mere fylder afspilleren – også i tasken, og ofte går det ud over batterilevetiden.

Desuden vil man ofte have mere glæde af en 4" skærm med en god opløsning i mindst VGA kvalitet frem for en 7" skærm, der kun har QVGA opløsning.

En af de væsentligste ulemper ved de harddiskbaserede afspillere er, at man skal have forberedt alt indhold før afrejse. Med de bærbare dvd afspillere kan man købe en film og sætte den i afspilleren, men de harddiskbaserede afspillere kræver en pc, så man kan overføre indhold.

Film på spillemaskinen

Teknologier konvergerer. Det betyder, at tingene smelter sammen. Computeren har mange steder overtaget stereoanlæggets rolle, og mobiltelefonen kan i dag også bruges som kamera og MP3 afspiller.

Et af de områder, hvor konvergensen vil slå hårdt igennem i de næste par år, er på det mobile underholdningsområde. Et godt eksempel er de små håndholdte spillemaskiner som Nintendo DS og Sony PlayStation Portable (PSP). Der er allerede solgt mere end 10 millioner PSP’er over hele verden, og det skyldes især, at PSP’en kan bruges til meget andet end spil.

Man kan købe spillefilm på de særlige Universal Media Disc (UMD), og man kan selv lægge film og musik over på hukommelseskort og se dem på PSP’ens 4,3" store skærm. PSP’en er udstyret med trådløst netværk, og kan dermed bruges til at gå på nettet.

Lommecomputeren er til det hele

Men det er ikke kun de håndholdte spilkonsoller, der kan bruges til at se film på. De nyeste lommecomputere har så store og gode skærme, at de også kan bruges til formålet.

Ulempen er, at de fleste lommecomputere ikke har særligt meget hukommelse indbygget, og man derfor skal investere i relativt store hukommelseskort, hvis man vil se film.

Vi har allerede nu set flere lommecomputere med indbygget harddisk, eksempelvis Palms LifeDrive, der har fire gigabyte hukommelse, og dermed plads til en del film. Vi anmeldte LifeDrive i PC World nr. 8/2005. Flere lommecomputere med harddisk vil komme til.

Har man en lommecomputer baseret på et styresystem fra Microsoft, kan man købe programmer, som automatisk konverterer en dvd til en fil, der kan ligge på et almindeligt hukommelseskort på 256 megabyte. Et eksempel på sådan et program er DVD to Pocket PC fra japanske Makayama, www.makayama.com, der både klarer at rippe dvd’en og konvertere filerne til WMV format, som kan afspilles på lommecomputeren.

Har man i forvejen en nyere lommecomputer, kan man altså – for en forholdsvis billig penge – få en bærbar multimedie afspiller, der samtidig kan bruges til mange andre formål end bare at se film på. Det er en klar fordel, hvis computeren har VGA skærm frem for QVGA, der som nævnt er i underkanten, hvis man vil have en ordentlig filmoplevelse.

Hjemstavnens TV

Har man ikke brug for selv at bestemme præcist, hvad man vil se på farten, men derimod blot har lyst til at se hjemstavnens tv, når man sidder i et fremmed land, så er der flere interessante muligheder.

Sidste år lancerede Sony et produkt kaldet LocationFree TV. I bund og grund er der her tale om en pc lignende enhed med et indbygget tv tunerkort. Enheden tilslutter man hjemmets antenne stik samt en bredbåndsforbindelse.

For at kunne se DR2’s temalørdag, når man sidder på et hotel i New York, skal man bruge en bærbar LocationFree fladskærm, der fås i to forskellige størrelser på henholdsvis syv og tolv tommer. Disse skærme har indbygget trådløst netværk (Wi Fi), og er man koblet på en hurtig internetforbindelse, kan man se alle de tv kanaler, man har adgang til derhjemme.

Det er Sonys plan at udvide denne service, så man også kan se tv på PSP’en, hvilket kun gør produktet endnu mere spændende.

En anden mulighed i samme genre er at købe en Slingbox fra SlingMedia. Denne boks tilsluttes ligeledes antenne stikket og internetforbindelsen, men i den anden ende bruger man sin bærbare computer. Den løsning kan naturligvis også bruges til at se Tour de France eller VM i fodbold på kontoret, og den har desuden den fordel, at den er væsentligt billigere end Sony LocationFree TV.

En SlingBox koster omkring 250 dollar i USA, hvorimod Sony vil have 1.500 dollar for LocationFree TV. SlingMedia arbejder også på ny software, der gør det muligt at bruge en lommecomputer til at se de tv kanaler, man kender og forstår.

Køb efter behov

Film skal ikke nødvendigvis ses i biografen. Man kan lige så godt se dem på farten. Men inden man køber sig fattig i bærbart multimedieudstyr, skal man tænke sig grundigt om.

Først og fremmest er det vigtigt, at man gør sig klart, hvilke behov man har. Har man primært brug for at kunne se dvd film, kan en bærbar dvd afspiller sikkert klare opgaven, og samtidig kommer de harddisk baserede afspillere til kort, fordi de kræver, at man bruger tid på at konvertere filmene på pc’en og så overføre dem til enheden.

De harddisk baserede afspillere kan til gengæld have adskillige timers film, ligesom man kan se tv programmer, man har optaget på pc’en eller hentet på nettet. Og så slipper man for at have en ekstra taske fyldt med dvd’er med på rejsen.

Her skal man dog især tænke på skærmens størrelse. Man kan måske klare at se Nyhederne på to tommer, men film kræver bedre og større skærme på mindst fire tommer, før man får noget ud af det.

Går man efter den fulde mobile underholdningspakke, skal man måske kaste et blik på en af de bærbare spilkonsoller som Sony PSP. Her kan man både selv overføre videofiler, købe film på særlige kassetter samt spille de nyeste spil og gå på nettet. I modsætning til både dvd afspillerne og de store harddisk afspillere så kan PSP’en dog ikke tilsluttes et eksternt fjernsyn.

Den mest alsidige løsning er en bærbar computer, der både kan bruges til at afspille dvd’er, videofiler, musik, spil og meget andet. Ulempen er naturligvis, at den både fylder og koster meget mere. Men kombinerer man den eksempelvis med en SlingBox, så kan man også se sine egne tv kanaler streamet live over nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere