Man skal stå tidligt op for at konkurrere med Bill Gates & Co. Det er ikke nok at have et glimrende produkt, skal man konkurrere med den gældende standard, skal der rigtig gode argumenter til. For eksempel, at produktet er gratis.
Open source programmer er blevet et reelt alternativ til kommerciel software. Det er fem år siden, den første inkarnation af OpenOffice.org så dagens lys.
Siden dengang er der lavet om og forbedret mange steder, og nu er version 2.0 så kommet på gaden. Eller rettere på nettet. Programpakken, der som andre open source programmer er baseret på frivillig arbejdskraft, findes fra udgivelsesdagen i over 40 sprogvarianter og til otte styresystemer.
Frem til starten af oktober var OpenOffice.org blevet downloadet 49,6 millioner gange. Alene fra OpenOffice.org’s egen server. Dette var vel at mærke inden udgivelsen af version 2.0.
OpenOffice.org 2.0 består af regnearket Calc, præsentationsprogrammet Impress, databaseprogrammet Base og naturligvis tekstbehandlingen Writer. De tre programmer ligner og opfører sig til forveksling som Excel, PowerPoint og Word.
Dertil kommer databaseværktøjet Base, formeltegningsprogrammet Math og grafikprogrammet Draw. Sidstnævnte udfylder samme plads som værktøjslinjen Tegning.
Man har med andre ord alt det, som man behøver – bortset fra en Outlook kompatibel mail og kalenderklient. Her anbefaler OpenOffice.org, at man bruger Mozilla Thunderbird.
En perfekt efterligning
I den gamle OpenOffice.org 1.1 var programmerne bundet sammen af en “navlestreng” i form af en fælles skal, som skulle startes, uanset hvilket program man skulle bruge. I den nye version 2.0 opfører programmerne sig akkurat lige så selvstændigt, som man er vant til fra Microsoft Office og andre Windows programmer.
Uanset hvor gratis open source software er, og uanset at der i maj i år blev vedtaget en fælles åben standard for dokumenter i kontorpakker, findes der i praksis én standard for kontorpakker: Microsoft Office.
Hvis et program skal konkurrere med giganten, skal det kunne alt det, som originalen kan, og helst bedre – uden at man kan se forskel. Den test består OpenOffice.org til noget nær perfektion.
De fleste af menuerne og menupunkterne sidder præcis hvor de skal, det vil sige hvor man er vant til. Og alting ser velkendt og lækkert ud.
Programmerne Writer, Calc og Impress kan uden videre åbne filer fra konkurrenterne. Men databaseprogrammet Base mangler evnen til at læse filer fra Access.
Problemet er dog ikke større, end at man sagtens kan finde et fælles format at udveksle filerne gennem. Men det betyder, at en tilfældig mail med en database, sendt fra en anden afdeling, kan give problemer.
Takket være det kolossale frivillige arbejde udkommer OpenOffice.org 2.0 på alverdens sprog, herunder dansk. Der er også dansk stavekontrol og autokorrektur i programmerne – men dog ingen grammatikkontrol.
Ordbogen er grundliggende udmærket, men den kan desværre ikke genkende alle bøjningsformer af ordene. For eksempel markeres ordet “kunstigt” som en fejl. I stedet foreslår stavekontrollen “kunstig”, “kunstige” eller “kunstig t”.
På højde med Word
Mange kan leve problemfrit uden databaser, præsentationsgrafik og regneark.
Men tekstbehandling har alle brug for, og Writer er uden tvivl den mest komplette Word klon på markedet. Så hvis du har fået en pc, hvor der ikke fulgte nogen Word med fra leverandøren, er det alene grund nok til at skaffe OpenOffice.org.
Writer kan naturligvis åbne og skrive i en håndfuld kendte Word formater, så der burde ikke være problemer med at udveksle dokumenter med andre.
Listen af forbedringer i forhold til version 1.1 er lang. Bedre brevfletning og ordoptælling har været på ønskelisten hos mange.
De er nu fuldt på højde med Word.
Writer kan i det hele taget alt det, man overhovedet kan ønske sig af et tekstbehandlingsprogram.
Det er muligt at finde funktioner i Word, som ikke understøttes, for eksempel teksteffekten “marcherende røde myrer”, men intet, der har en praktisk betydning. Og muligheden for at gemme dokumenter i pdf format uden hjælp fra andre programmer er en lækker detalje.
Det virker bare
Calc er en meget overbevisende Excel klon. Selv komplicerede Excel regneark med lange formler og grafer fungerer uden problemer.
For de meget store regneark havde Version 1.1 en begrænsning på antallet af rækker til 32.768. Nu understøtter Calc de samme 65.536 rækker som Excel. Mere relevant er det måske, at Calc nu har en funktion kaldet DataPilot, der virker på samme måde som pivot tabeller i Excel.
Når det gælder præsentationsprogrammet Impress, må vi næsten gentage os selv: Det virker bare. PowerPoint præsentationer håndteres problemfrit.
I version 2.0 er der blandet arbejdet med overblændingseffekterne på præsentationerne, så man ikke skal undvære effekter som rullende vinduer og nedblænding til sort, når man vil holde tilskuerne vågne gennem hele sin præsentation.
OpenOffice.org manglede tidligere et databasestyringsprogram. Den mangel er nu fejet af bordet med OpenOffice.org Base.
Programmet er udstyret med udmærkede guider, der hjælper til at oprette nye databaser. Gælder det eksisterende Access databaser, støder man dog på problemer, da Base ikke kan åbne Access dokumenter. Den håndterer til gengæld tabeller fra Oracle og MySQL.
Det er gratis
Det bedste argument for at vælge OpenOffice.org er prisen. Nul kroner pr. styk er svært at konkurrere med.
Så hvis du har et netværk med 70 brugere, som alle skal have en kontorpakke, eller hvis du for den slags skyld bare har en enkelt pc med en forældet piratudgave af Office 97 på, er OpenOffice.org 2.0 attraktiv.
Og gratis betyder ikke automatisk, at du er på herrens mark med hensyn til support. Hvis man ikke vil nøjes med diskussionsgrupper på nettet og stakkevis af bøger, kan man købe sig til support hos en lang række firmaer.
Det er stort set umuligt på to sider i PC World at forholde sig til et så komplekst produkt som OpenOffice.org 2.0. Et produkt, som har involveret hundredvis af programmører, oversættere og andre frivillige.
I sidste ende handler det dog om at vælge mellem OpenOffice.org og Microsoft Office. Skal du skrive tekst, lave præsentationer eller regneark, er der ingen seriøs grund til at vrage OpenOffice.org.
Alting fungerer som det skal. Og omstillingstiden for Microsoft brugere er nærmest ikke eksisterende. Kun de mest avancerede brugere vil støde på forskelle mellem kontorpakkerne.
Faktisk mangler “kun” en Outlook klon. Det er til gengæld en betragtelig mangel, når vi taler om verdens mest udbredte mail og kalenderprogram.