Hjemmevideo i superkvalitet

Med HDR HC1E baner Sony vejen for fantastisk hjemmevideo i høj opløsning.

Hjemmevideo i superkvalitet

Video i høj opløsning, HDV, har længe været på tale. Vi har tv apparater, som er mærket HD Ready, og som er klar til den nye tid. Vi har fået satellitkanaler, som sender HDTV, og nu kan du også få HD hjemmevideo. Sony viser vejen med videokameraet HDR HC1E , der flytter grænserne.

Med HDV menes egentlig blot ethvert videosignal, som er mærkbart bedre end dagens standard. I praksis er det kvaliteten af HDTV, vi tænker på, når vi siger HD.

Denne kvalitet har hidtil været forbeholdt de professionelle, tv udbyderne og producenterne. Nu sørger Sony så for, at teknikken også bliver tilgængelig for forbrugerne. Altså endnu et argument for at anskaffe et fjernsyn, som er mærket HD Ready.

Sony har tidligere lavet HD videokameraer, som er blevet karakteriseret som “semi professionelle”, hvor hjemmebrugeren også har kunnet være lidt med. Disse kameraer gav et indtryk af, at de ikke kun var til hjemmebrug.

De virkede for avanceret til nybegyndere og lignede samtidig noget, en fotograf i nyhedsbranchen kunne finde på at bruge.

Sådan er det ikke med den seneste model. Det er et kamera, som helt og holdent er rettet mod det private marked. Det er nemt at betjene, og fysisk er det mindre end tidligere.

Det er dog stadig større og tungere end et almindeligt digitalt videokamera, men passer fint i hånden. Udseendet får ens tanker hen på ældre typer videokameraer til hjemmebrug, men det er kun, til man får set billedkvaliteten.

Et kvantespring

HDR HC1E rummer en CMOS sensor på 2,97 megapixel, og man kan tage tvivlsomme still billeder i 4:3 format med en opløsning på 1.920x1.440 pixels.

Når man optager video i høj opløsning og 16:9 bredformat, sker det i HDTV opløsningen 1080i. Optagelserne gemmes som MPEG 2 på almindelige Mini DV bånd. Der er 10xoptisk zoom, og man kan følge med på en 2,7 tommer LCD skærm.

Vi har været ude og optage video i almindelig DV og derefter i HDV kvalitet. Efterfølgende så vi optagelserne på et tv, som er mærket HD Ready.

Forskellen i billedkvaliteten er enorm. Det føles som at tage springet fra VHS video til dvd om igen. Det virker som om, at dette kamera ikke blot gør billedet skarpere, men farver og kontraster er også meget bedre i HDV kvalitet. HDV er i en klasse for sig, og kan slet ikke sammenlignes med video i PAL format. Billedkvaliteten er helt fantastisk.

Træerne vokser ikke helt ind i himlen, for ind imellem kan kameraets automatik ikke holde kadencen. Når der sker hurtige ændringer i lyset, følger lukkeren for eksempel ikke med.

Man bliver nogle gange nødt til at vente i flere sekunder, før kameraet har indstillet sig til de nye lysforhold. Videokameraets autofokus tøver også lidt en gang imellem, men det er dog til at leve med.

Fremtidssikret

Den vejledende udsalgspris er 17.995 kroner, men videokameraet kan sagtens findes et par tusinde kroner billigere.

Det er stadig rigtig mange penge for et videokamera, og derfor er kameraet ikke oplagt for de rene amatører, som bare vil filme af og til.

Dette kamera er til dem, hvis interesse rækker lidt ud over hjemmevideo af børnebørnene. På den anden side er dette fremtiden. Der er ikke nogen tvivl i vores sind om, at DV kvaliteten om nogle år blot er et ondt minde, og HDV er blevet den nye standard.

Hvis du arbejder med hjemmevideo, kan vi kun anbefale dette kamera. Hvis du anskaffer det, og du endnu ikke har anskaffet dig et HD Ready fladt fjernsyn, så har du nu en god undskyldning for at investere i et.

Men under alle omstændigheder kan du begynde at lave originale HDV optagelser og vise dem på det fjernsyn, du allerede har. Det klarer dette kamera nemlig også. Alt i alt et imponerende bekendtskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere