Det ultramobile kontor

Bærbare computere har i mange år været det primære værktøj for den mobile medarbejder, men de nyeste lommecomputere kan i mange tilfælde erstatte den bærbare og endda give ekstra funktionalitet. Vi har set på fire topmodeller, der alle har det til fælles, at de har et indbygget mini tastatur og mobiltelefon.

Intro

Selv om de bærbare computere ikke længere vejer alverden, så er de stadig store og ofte besværlige at have med rundt. Og hvorfor skulle man egentlig slæbe rundt på adskillige kilo mikrochips og plastic, når man i mange tilfælde kan nøjes med en avanceret lommecomputer på under 200 gram?

Lommecomputere er nemlig ikke længere blot elektroniske Mayland kalendere, men derimod avancerede computere, der ofte har processorer på over 500 megahertz, rigeligt med hukommelse, mulighed for at gå trådløst på nettet og avancerede programmer som tekstbehandling, regneark og multimedieafspiller.

En lommecomputer kan ikke stå alene, men den er ofte et fantastisk supplement til den store computer, og så kan de nyeste modeller også erstatte en anden uundværlig rejsefælle: Mobiltelefonen.

De smarteste lommecomputere er nemlig også avancerede mobiltelefoner, og selv om de er noget større i omfang og vægt end de øvrige mobiltelefoner på markedet, så kan de stadig ligge i inderlommen på en jakke.

Vi har testet fire forskellige modeller, der alle har tre ting til fælles: De kan synkroniseres med en stationær computer og/eller en central server, de har indbygget mobiltelefon og endelig er de alle forsynet med QWERTY tastatur.

Tre forskellige systemer

Når det gælder almindelige pc’er, er der på langt de fleste installeret en version af Microsofts Windows styresystem. På lommecomputere er der dog stadig lidt konkurrence.

De to største er Palm og Microsoft, der står for henholdsvis PalmOS og Windows Mobile systemerne. I vores test kører Palm Treo 650 PalmOS, og Qtek 9100 samt HP iPaq hw6515 kører Windows Mobile.

Den sidste deltager er Research In Motions Blackberry, som på kort tid har fået en stor markedsandel især i USA og Canada, og nu også kan købes i Danmark.

De mobiltelefoner, som producenterne lancerer i dag, har mange af de funktioner, som lommecomputerne har haft i et stykke tid. De modeller, vi her har testet, har dog nogle væsentlige fordele frem for selv de smarteste mobiltelefoner: For det første har de langt større og bedre skærme, og for det andet er det noget lettere at skrive SMS’er og e mails med 30 40 bogstav taster end med 10 tal taster.

De kan meget mere

Når man tager maskinerne i brug, så findes der allerede en lang række programmer indbygget fra start, og en hurtig søgning på nettet vil vise, at der findes et utal af både programmer og spil til de små maskiner. Næsten alle de typer programmer, man kender fra pc’en, findes også i en version til lommecomputer, og mange programmer er tilmed gratis.

Et af de områder, hvor lommecomputerne står stærkt, er navigation. Køber man en GPS modtager til maskinen, kan den nemlig for et relativt lille beløb laves om til en avanceret navigationsenhed til bilen.

Også på multimedie området står lommecomputerne stærkt. De kan ikke bare afspille MP3 filer, men også bruges til at vise film eller streame radio eller TV over nettet.

Hvad er dit behov?

Selv om teknik og specifikationer naturligvis er vigtige, når man skal købe nyt isenkram, så er det i denne sammenhæng vigtigt, at man gør sig helt klart, hvad ens behov og ønsker er.

Lommecomputeren kommer især til sin ret, hvis man har brug for at kunne sende og modtage e mails, mens man ikke lige sidder ved et skrivebord. Det tager alt for lang tid at starte en bærbar computer blot for at sende to linjers tekst. Lommecomputeren er tændt og klar til brug på få sekunder.

Selv om de små skærme er blevet bedre gennem de senere år, så er de stadig meget små sammenlignet med 17 tommeren på skrivebordet. Det betyder også, at det er meget svært at overskue store tekstmængder eller avancerede regneark på de 2 3 tommer.

Samtidig skal man være opmærksom på, at man ikke kan afvikle almindelige programmer på maskinerne – heller ikke på Windows modellerne.

Bruger man eksempelvis et særligt program til at få adgang til lagerstatus eller andre vitale informationer, så skal man ikke regne med, at man kan klare det fra lommecomputeren.

RIM Blackberry 7290

Danskerne har kendt både Palm og Windows Mobile i mange år, men det er først i år, at Blackberry er kommet til landet, og den er et spændende bekendtskab.

Blackberry 7290 er umiddelbart lidt buttet at se på, men ligger godt i hånden – også når man bruger den som mobiltelefon. Skærmen er til gengæld ikke noget at råbe hurra for, og når man sammenligner med skærmene på især Qtek 9100 og iPAQ 6515, så blegner Blackberry.

Flade farver og ringe opløsning på sølle 240x160 pixels. I sollys kan det tilmed være svært at se, hvad der står på skærmen.

I modsætning til de øvrige deltagere har Blackberry ikke en trykfølsom skærm. Al input foregår ved hjælp af det lille tastatur samt et scrollhjul, der er placeret på højre side af maskinen.

Scroll hjulet bruger man især til at bladre gennem tekst samt når man surfer. Hjulet betyder, at man faktisk kan betjene selv de avancerede funktioner med en enkelt hånd, ganske som en almindelig mobiltelefon – og det er smart og brugbart.

Tasterne er udformet i blød gummi, og der er større afstand mellem dem end på eksempelvis Treo 650. Samtidig er de lidt aflange, og det gør det lettere at fange dem, uden man behøver kigge direkte på dem hele tiden.

Selv om der ikke er dansk tastatur, så vænner man sig hurtigt til tasterne, og det lykkedes os at få en relativt høj skrivehastighed med to tommelfingre.

Det er dog på ét bestemt område, Blackberry’en skiller sig positivt ud fra mængden. RIM introducerede nemlig den såkaldte push teknologi til mobile enheder. Push teknologien betyder, at man ikke selv manuelt eller med et forprogrammeret interval skal forbinde til nettet og udføre en Send og Modtag.

Når der kommer en ny mail, går serveren automatisk selv ud og finder din Blackberry, og du får mailen lige så hurtigt på Blackberry’en som på pc’en derhjemme. Tilsvarende med ændringer i kalenderen. Har man en sekretær til at stå for sin kalender på kontoret, vil man opleve, at ens kalender altid er helt opdateret – uanset hvem der har foretaget ændringer.

Blackberry'en arbejder fint sammen med en Exchange server, og i løbet af vores test oplevede vi ingen problemer.

Blackberry har ikke indbygget tekstbehandling, men kan åbne Word filer uden særlig formatering. Teksten vises helt rå på skærmen.

Vi vænnede os aldrig helt til Blackberry’ens programmer og styresystem. Det var meget besværligt at benytte den indbyggede browser, og den var ikke meget bevendt, når det drejede sig om andet end WAP sider.

Blackberry er tydeligvis tiltænkt erhvervskunder, og de har åbenbart ikke brug for underholdning. Der er mulighed for et enkelt spil, men ingen musik eller multimedie. Blackberry’en er god til mobil e-mail, men slet ikke så alsidig som de andre test deltagere.

HP iPaq hw6515

HP nåede ikke at få opdateret iPaq 6515 til den nyeste version af Windows Mobile systemet, og derfor kører den stadig den gamle version 2003 Second Edition.

Der er dog ikke stor forskel på de to systemer, og 6515’eren har da heller ingen problemer med synkronisering mod pc eller Exchange server.

Den væsentlige forskel er, at version 5.0 har et par nye funktioner og samtidig også indbygget en PowerPoint viewer, som ikke findes i Windows Mobile 2003 Second Edition.

Til gengæld har iPaq 6515 en anden smart funktion. Der er nemlig indbygget GPS modtager i 6515’eren, der leveres med en neddroslet version af TomTom Navigator. Det betyder, at man kan bruge maskinen til navigation både til fods og i bil.

Tastaturet på iPaq’en minder meget om Palm Treo 650. Der er tale om meget små taster – på størrelse med en lille TicTac pastil – der er runde i kanterne.

Desværre betyder det, at de relativt let glider under fingrene, og det kræver tilvænning, hvis man skal undgå fejl. Der er ikke direkte adgang til ÆØÅ, men man kan relativt let få dem frem med funktionstasten.

Tastaturet fungerer fint til chat på Messenger, kortere e mails eller SMS’er samt andre lettere tekstopgaver. Men sammenlignet med Qtek 9100’s tastatur er der klasseforskel, og det er ikke HP, der vinder.

Skærmen er kvadratisk og mindre end på normale lommecomputere, og opløsning er på 240x240 pixels. Den fungerer også som søger for det indbyggede 1,3 megapixels CMOS kamera, der dog tager billeder i en alt for lav kvalitet til, at man kan bruge dem til noget fornuftigt.

Der medfølger en beskyttelsesskærm, som klappes ned over skærmen, når den ikke er i brug. Det betyder, at man kan undvære en taske, og at skærmen alligevel er beskyttet, når man har den liggende i lommen. Samtidig kan man både foretage og modtage telefonopkald uden større problemer. Det kunne Qtek lære lidt af.

Processoren er lidt sløv, selv om 312 MHz umiddelbart lyder af en del. Det gælder dog kun i forbindelse med GPS navigation, der af naturlige årsager kræver en del regnekraft. Til andre opgaver klarer processoren opgaven helt fint.

HP iPaq hw6515 falder helt igennem, når det gælder batterilevetid. HP har sat et 1.200 mAh batteri i maskinen, og det havde været fint, hvis ikke HP havde proppet så mange strømslugende funktioner i maskinen. GPS og mobiltelefon sluger bare strømmen alt for hurtigt, og mange vil opleve, at maskinen skal lades op mindst hver anden dag.

Palm Treo 650

Palm har altid haft en utroligt stor fanskare, og har man før haft en Palm, så vænner man sig lynhurtigt til systemet på Palm Treo 650 og den måde, programmerne fungerer på.

En af de væsentligste forcer ved Palm systemet er dog den særlige grafitti skriftgenkendelse, som har ødelagt mangen en Palm brugers håndskrift. Det får man dog ikke særlig glæde af på 650’eren, hvor det indbyggede tastatur hurtigt overtager rollen som tekstproducent.

Tastaturet minder meget om det, man finder på HP iPaq 6515’eren, bortset fra at det er smallere og tasterne mindre.

Det er svært at få en høj skrivehastighed med tastaturet, og samtidig er tasterne placeret på tre buede rækker, som betyder, at man ofte får fat i den forkerte tast.

Palms styresystem lider under en gammeldags brugergrænseflade. Det er kedeligt og til tider også ulogisk opbygget, og det kan være svært at vænne sig til for folk, der aldrig har haft en Palm i hånden før.

Skærmen er kvadratisk med en udmærket opløsning på 320x320 pixels. Farverne er dog ikke just sprudlende, og det kan være svært at se skærmbilledet i sollys.

Det indbyggede kamera tager billeder i 0,3 megapixels, og det er så lavt, at det næsten er ligegyldigt. I stedet for dette kamera burde Palm have satset på at gøre Treo 650 mindre eller udstyre den med trådløst netværk.

Palm Treo 650 skæmmes af den store, grimme antenne på toppen. Mobilindustrien har ellers for længst gemt antennerne væk. Maskinen er også ganske tyk, og samtidig er den testens tungeste.

Vi havde svært ved at få telefonen sat op til at gå på nettet via GPRS, men efter at have fulgt en guide på Palms websted lykkedes det os at få hul igennem.

Synkroniseringen med Outlook foregik ikke lige så let som med Microsofts ActiveSync, men da det hele var sat op, fungerede det fint. Lige så let gik det ikke med Word dokumenter, der ofte ikke kunne åbnes, hvis de ikke havde været en tur gennem synkroniseringsprogrammet.

Det betyder, at man ikke kan åbne Word filer, der er vedhæftet e mails, uden at investere i et tredjeparts program.

Palm Treo 650 har kun 21 megabyte ledig hukommelse. Det skal dog bemærkes, at maskinen kan udvides med SD kort, og at Palm programmer fylder væsentligt mindre end programmer til Windows Mobile eksempelvis gør.

Qtek 9100

Qtek er det brand, som taiwanske HTC’s produkter går under her i landet. Model 9100 er afløseren for den populære S100, og den er noget større end almindelige mobiltelefoner i candybar format, men mindre end en traditionel lommecomputer.

Maskinen kører den nyeste Windows Mobile, nemlig version 5.0, der har neddroslede versioner af Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Messenger og Explorer.

Skærmen på 2,8 tommer er flot og klar, og selv om den er noget mindre, end skærmen normalt er på lommecomputere, så er opløsningen på 240x320 pixels så høj, at man relativt let kan overskue store mængder tekst.

Tastaturet er af “side slide” typen. Det betyder, at det glider ud fra siden af maskinen. Samtidig vendes skærmbilledet automatisk, så man får skærmen i bredformat. Som den eneste i testen har Qtek 9100 de danske tegn direkte vist på tastaturet. Det kræver dog stadig, at man trykker på en funktionstast først, men det er en stor hjælp, at de er der.

Kun mellemrumstasten er større end de øvrige taster. Det havde været en fordel, om eksempelvis Backspace og Enter også havde været større, så det var nemmere at ramme disse.

Tasterne er nemlig ret små, men til gengæld er der god afstand mellem dem. Efter lidt tilvænning er det faktisk let at få gang i mere end et par fingre uden at lave alt for mange fejl. Tasterne har en god respons, og det var sjældent, vi oplevede, at tasten ikke reagerede eller blev repeteret. Der er ingen tvivl om, at dette tastatur er testens bedste.

Microsofts eget ActiveSync program synkroniserer fint med pc’ens Outlook eller en Exchange server.

Som den eneste i testen har Qtek 9100 indbygget trådløst netværk og understøtter tilmed den hurtige 802.11g standard, som lover hastigheder op til 54 Mbit/s.

Det giver maskinen et stort plus i karakterbogen. Det er en fornøjelse at hente mails, surfe eller synkronisere med Exchange serveren.

Det er både en fordel og en ulempe, at skærmen på Qtek 9100 er trykfølsom. Fordelen er, at det er noget lettere, når man eksempelvis surfer eller læser tekster. Det føles mere intuitivt at pege og klikke, som man kender det fra musen, end at benytte scroll hjul og taster. Ulempen er, at skærmen er følsom og sårbar.

Man kan ikke have lommecomputeren liggende i en bukselomme, og man bør som noget af det første investere i et etui eller taske, der kan beskytte den.

Det gør den desværre mere uhandy som mobiltelefon.
Det er da heller ikke som mobiltelefon, at Qtek 9100 vinder. Lyden er ikke særlig god, og enheden er for tung til, at man kan holde ud at tale i flere timer. Det medfølgende headset er udmærket, og her er lyden væsentligt bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere