Medarbejderne er guldet i de videnstunge virksomheder, lyder parolen. Alligevel undlader flere danske børsnoterede IT-virksomheder at oplyse Københavns Fondsbørs, når de skiller sig af med guldet i store fyringsrunder. Det er ikke en væsentlig oplysning, lyder det fra selskaberne.
Ventureselskabet Brandts.com undlod således at fortælle Københavns Fondsbørs, at 25 procent af medarbejderne i porteføljevirksomheden inCorp var blevet afskediget, da Brandts.com aflagde årsregnskab for to uger siden.
Det fik børskommentator Martin Bundgaard til at lange kraftigt ud efter selskabet i mandagens udgave af Børsens Nyhedsmagasin.
- Brandts har tidligere oplyst, at forventningerne til inCorp er store, så derfor må man som investor have krav på en redegørelse eller forklaring, hvis der sker ting, der ændrer på den forventning, skriver han.
Administrerende direktør i Brandts.com, Birger Hauge, afviser - overfor Computerworld Online - at have gjort noget galt.
- Kunderne er ikke kommet helt så hurtigt til inCorp, som vi havde regnet med, og der er derfor afskediget nogle medarbejdere. Men vi har ikke af den grund nedskrevet forventningerne til selskabet, og derfor har vi heller ikke meddelt noget til Fondsbørsen, siger han.
I fredags fyrede den børsnoterede IT-virksomhed eHuset 37 af godt 350 ansatte. Heller ikke eHuset fandt det relevant at sende en meddelelse til Københavns Fondsbørs.
- Vi har fulgt interne regler i eHuset i denne sag. Vi ændrede ikke ved de økonomiske målsætninger, og derfor sendte vi ikke en meddelelse til Fondsbørsen, siger eHusets administrerende direktør og grundlægger, Claus Erik Christoffersen.
Klare regler men uklar praksis
Problemet er, at reglerne om oplysningspligt måske nok er klare, men samtidig er de så generelle, at der ikke findes en klar praksis for, hvornår Fondsbørsen skal orienteres om fyringer. Loven siger blot, at alle væsentlige oplysninger, som kan påvirke aktiekursen, skal oplyses.
Men når reglen skal omsættes til praksis, så opstår problemerne, fortæller børsretsforsker på Københavns Universitet, Jesper Lau Hansen.
- Praksis er ikke klar, når det gælder afskedigelser. Vi har kun en tommelfingerregel, der går på, at en børsnoteret virksomhed skal oplyse om alt, hvad en ?fornuftig investor? kunne have interesse i at få at vide, siger han.
Praksis skal skærpes
Jesper Lau Hansen mener, at udviklingen i den videnstunge økonomi betyder, at det er på tide at skærpe reglerne om oplysningspligt.
- Afskedigelser er specielt vigtige, når det drejer sig om virksomheder inden for IT og andre vidensbaserede områder, da det er medarbejderne, der giver virksomheden værdi.
- Derfor kunne Fondsbørsen godt overveje at udforme klarere retningslinier for, hvornår afskedigelser i videnstunge virksomheder er væsentlige, og derfor bør oplyses til Fondsbørsen, siger han til Computerworld Online.
Døren står på klem
Souschef i Københavns Fondsbørs udsteder-afdeling, Margit Hess Thaysen, oplyser, at manglende oplysninger ikke hidtil har været et problem for Fondsbørsen.
- Men det betyder jo selvfølgelig ikke, at vi ikke vil kigge nærmere på sagen. Medarbejderne er måske nok blevet vigtigere og vigtigere for selskaberne, og vi vil da have det i baghovedet, når reglerne skal revurderes hen over sommeren, siger hun.