Syge videofiler kan give programmer til medieafpilning mere end ondt i maven. Videofilerne kan stoppe underlige steder under afspilning, vise mere end almindeligt kryptiske fejlmeddelelser eller simpelthen sende medieafspilleren i graven. Endelig kan videofilerne bare se elendige ud på skærmen.
Der er forskellige kure for alle disse dårligdomme, og som ved al helbredelse drejer det sig om at finde årsagen til symptomerne først.
Her er Windows virkelig elendig til at hjælpe. Det første symptom på problemer er normalt, at Windows Media Player ikke kan finde ud af at afspille videofilen. Programmet prøver, om der er nogle af de codec’er, der er installeret på maskinen, der kan anvendes til afspilning af videofilen.
Er der ikke det, vil programmet give sig til at kigge på Microsofts codecserver via computerens internetforbindelse. Findes der ikke et codec her, giver programmet besked om, at videofilen ikke kan afspilles. Man får ikke en detaljeret fejlmeddelelse, og programmet prøver ikke at finde alternative codec’er.
Denne opførsel gør det endda meget svært at finde ud af hvilke dårligdomme, der skjuler sig i en videofil.
MPEG problemer
Windows er naturligvis velforsynet med Microsofts egne codec’er og har desuden mulighed for afspilning af MPEG 1.
Her er det interessant, at Windows Media video er baseret på MPEG 4, og der i realiteten er så lidt forskel på afspilningen af de forskellige MPEG 4 varianter, at der ikke er noget seriøs grund til, at Windows Media Player nægter at afspille Xdiv eller DivX filer.
Producenterne af dvd afspillere, der kan afspille DivX, er lige så krakilske – de vil heller ikke kendes ved Windows Media. Her kunne lidt licens samarbejde være på sin plads til forbrugernes bedste.
Den generelle regel for videoafspilning er, at der skal være et passende video eller audio codec installeret på pc’en, før videoen vil kunne afspilles korrekt.
Windows er ikke født med understøttelse af MPEG 2 og dermed dvd’er. Det skyldes, at Microsoft ikke har indgået en licensaftale omkring MPEG 2.
Det samme gælder for afspilning af video cd’er, hvor det er Philips, der har rettighederne. Det betyder alt sammen, at Windows nægter ethvert kendskab til videocd’er og dvd’er med film.
Dog er det muligt at snyde Windows til at afspille en video cd. Man kopierer den .DAT fil fra video cd’en, der indeholder videoen, til ens harddisk. Her skal filen omdøbes til .mpg, hvorefter Windows Media Player kan afspille den.
En supervideo cd indkoder videoen i højkomprimeret MPEG 2 og er dermed ikke direkte afspillelig i Windows.
For at afspille MPEG 2 skal der enten installeres et dvd afspilleprogram på pc’en, eller der skal være et indstikskort med MPEG 2 dekoder i maskinen. Heldigvis er det sådan, at der er flokke af gratis MPEG 2 afspillere at finde på internettet.
En af de bedre er Moonlights Elecard afspiller.
Dertil installerer de fleste dvd brænderprogrammer eller videoprogrammer automatisk softwareunderstøttelse til MPEG 2 afspilning på maskinen.
MPEG 1 og MPEG 2 afspilning er derfor normalt ikke et problem, da der medfølger et dvd afspilleprogram til næsten alle dvd drev i dag.
AVI codec rod
Det bliver straks værre, når videofilen hedder .AVI til efternavn. AVI står for AudioVideo Interleaved, hvilket er et såkaldt containerformat. Containerformatet kan indeholde alle former for video, lyd og codec typer. Der kan endda være MPEG video i en AVI fil. Det er ikke smart, men det er muligt.
Også her gælder princippet om, at der skal være de helt rigtige codec’er på maskinen, før videoen bliver afspillet korrekt. Uheldigvis er strukturen sådan, at når ét codec aktiverer et andet codec, er det ikke nødvendigvis det rigtige, og der er ingen kontrolmulighed.
Det skyldes netop mulighederne for at blande flere indkodede filer i en AVI fil.
Der kan for eksempel være flere lydspor med hver sit sprog i samme fil. Derfor skal der ofte mere end én type codec til at afspille en AVI fil.
De ældre versioner af Windows Media Player understøttede ikke flersproget video, og det medførte, at nogle kvikke mennesker udviklede et codec, som analyserede de forskellige lydspor og startede det rette codec op til afspilning af det valgte lydspor.
Det er også muligt at have flere versioner af et codec, med eller uden hardwareunderstøttelse, hvor de forskellige versioner aktiverer hinanden alt efter specifikationer for det system, videoen bliver afspillet på.
Men der er en yderligere krølle på sagen. DirectShow, der er Microsofts system for billedvisning, anvender noget, som man kalder filtre, men som egentlig er et program, der dekoder videoen, så billederne kan vises. Altså en form for envejs codec.
DivX, XdiV og alle de andre
Det hele bliver et nummer mere kompliceret, når man tager informationen om MPEG 4 versionen med.
I starten af en AVI fil ligger der informationer om det anvendte codec. Denne information har form af fire tegn (med kælenavnet 4cc), der giver navnet på det anvendte video codec.
Medieafspilleren skal så ud fra denne information starte det rigtige – og kun det rigtige – codec.
Det giver problemer, hvis der er flere codec’er, som kan klare en MPEG 4variant. Her er det op til afspilleren at finde et fornuftigt valg mellem de installerede codec’er, og det betyder, at det kan gå galt, hvis der er mange codec’er installeret på en maskine.
Dermed kan en strategi, som går ud på at installere flest mulige codec’er på samme maskine i virkeligheden give bagslag og medføre, at man netop ikke kan afspille videoen.
Problemet kan vise sig som alt fra sort eller grøn skærm til at pc’en simpelthen går ned med en blå skærm.
Der er heldigvis et program, der kan hjælpe med at finde ud af, om der er rod i de forskellige codec’er. Det hedder gSpot.
Programmet analyserer en AVI fil og fortæller hvilke codec’er, der vil blive brugt til at vise videoen samt hvilke audio codec’er, der også skal bruges. Kan videofilen ikke vises korrekt, får man information om, hvilket codec pc’en mangler.
Desuden leverer programmet oplysninger om videoens format og størrelse.
Kur for codec problemer
Man kan finde forskellige såkaldte codec packs på internettet, som indeholder de nyeste versioner af de forskellige MPEG 4 varianter som 3ivX, DivX og XviD.
Uheldigvis tager installationen ofte ikke hensyn til, hvad der allerede er installeret på maskinen.
Derved kan der opstå kombinationer af codec’er og DirectShow filtre, der ikke fungerer sammen.
Her er kuren at fjerne alle codec’er via Windows’ Kontrolpanel og i stedet installere programmet ffdshow. Det er et DirectShow filter, der kan dekode noget nær alle varianter af MPEG 4.
Hvis den syge video nu kan afspilles, var problemet en codec kombination.
Skrøbelige AVI filer
Men selv om de rigtige codec’er findes på en pc, kan der alligevel være problemer med afspilningen. Videoen kan stoppe i værste fald, eller der kan være mere eller mindre kraftige billedudfald.
Her er AVI filer mere skrøbelige end MPEG 1 og MPEG 2 filer. Det skyldes, at AVI filer har en fast opbygget struktur, som ikke tåler ridser i lakken, mens MPEG 1 og MPEG 2 filer simpelthen er en strøm af billeddata, der er mere robust. Forsvinder der nogle billeddata, sker der et billedudfald. Der skal forsvinde ret meget, før de forskellige afspilleprogrammer giver op. Og giver de endelig op, er filen ofte så beskadiget, at det kan være lige meget med at prøve at afspille den.
AVI filer med MPEG 4 indhold er derimod ret følsomme over for mangler i datastrømmen. Det gælder især i starten og slutningen af filen, hvor de administrative oplysninger ligger.
Det betyder, at kopiproblemer, hvor en fil ikke er blevet kopieret komplet, vil kunne stoppe eller umuliggøre afspilningen.
Er der dataudfald i filen, vil det kunne betyde lyd, der ikke er synkron, eller mystiske mangefarvede billedfejl.
Et program som DivFix kan de fleste gange reparere en AVI fil, der er skadet i kopieringen. Er der derimod fejl i billeder og lyd, eller ønsker man mere kontrol over processen, skal man have fat i et redigeringsprogram.
Det gratis program VirtualDub er netop skrevet med henblik på at kunne håndtere syge og skadede AVI filer.
Programmet kan de mest utrolige ting med video, men man skal vide, hvad man gør – og helst også hvorfor.
Som videoværktøj er programmet uovertruffent. Det kan adskille video og lyd, konvertere begge dele og klippe og klistre video og lyd sammen igen. Dermed tilbyder det en fleksibilitet, som flere professionelle videoprogrammer savner.
Der er en større samling filtre til programmet, der både kan optimere og reparere video.
Dermed kan programmet også rette op på dårlig billedkvalitet. Det er bevidst programmeret således, at det er meget robust overfor defekter i AVI filer. Derfor kan lige netop dette program være den redning, der skal til for at få videofilerne gjort raske igen
Video ord
<b>CODEC</b>
COdeDECode. Opskrift på både at komprimere (code) og afkomprimere video og lyd (decode). Er normalt en programstump, der skal bruges af et videobehandlingsprogram eller et afspilleprogram.
<b>MPEG 1</b>
Moving Picture Experts Groups videokomprimeringsstandard, der stammer fra 1992. Dengang var formålet at have et komprimeringssystem, der brugte få ressourcer ved dekomprimering. Danner basis for video cd standarden.
<b>MPEG 2</b>
Denne videokomprimeringsstandard fra Moving Picture Experts Group stammer fra 1994 og er specielt designet til dvd’er. Målet var at finde et komprimeringssystem, der leverede højest mulig kvalitet ved høje datahastigheder og havde mulighed for flerkanal lyd.
<b>MPEG 4</b>
Endnu en standard fra Moving Picture Experts Group. MPEG 4 er specielt beregnet til streaming over internettet og afspilning af videofiler med lav datahastighed. Siden det tog meget lang tid at få standarden på plads, opstod der en flok af MPEG 4 versioner, der alle er delvis kompatible med hinanden.
Nyttige internetadresser
Denne MPEG 1/MPEG 2 analysator kan finde fejl i filerne og er glimrende til at finde oplysninger om videoens indhold i filen:
www.lilapple.com/index.htm
Dette internetsted indeholder en stor samling af codec’er, der konstant bliver opdateret:
www.moviecodec.com/
Her er oplysninger om de forskellige MPEG 4 varianter og massevis af online hjælp:
www.digital-digest.com/
VirtualDub findes her, hvor der også er massevis af links til forskellige filtre og vejledninger:
www.virtualdub.org/
Avimaster kan findes her:
www.thozie.de/avimaster/
Det nyttige program GSpot kan hentes her:
www.headbands.com/gspot/
DirectShow filtret ffdshow kan hentes her:
sourceforge.net/projects/ffdshow
En gratis MPEG 2 afspiller kan findes her:
www.elecard.com/