Sværvægteren kom for sent

Canon XL2 er et suverænt videokamera med en fantastisk billedkvalitet. En mester i sin klasse – bare synd at Sony har åbnet en ny super sværvægtsklasse.

Canon kom tre måneder for sent med sin sværvægter. XL2 er i dag mest til de meget billedbevidste tv fotografer, der har brug for de unikke muligheder, kameraet har.

Canon er et forsigtigt firma, der ikke lige kommer sprællende med helt nye produktkategorier eller teknologier. Her tester man markedet, ser hvad de andre kommer med, lærer af det og kommer derefter med produkterne.

Det har Canon gjort med inkjet printere, med digitale spejlreflekskameraer og med digitalkameraer i lommestørrelse.

På videosiden snuppede virksomheden mestertitlen fra Sony i 1999 med sit XL1 videokamera, der fik en opdatering i 2001. I 2002 kom Panasonic med sit DVX100, der snuppede mestertitlen fra Canon.

Siden har Canon været i udviklingslaboratorier og overvejet, hvad der skulle gøres. XL2 skulle have været ude sidste år, men Canon ventede, til man fandt, at produktet var helt færdigt og annoncerede det i juli i år.

Og XL2 er et brag af et videokamera. Der er udskiftelig optik, 3 CCD billedsensorer i 16:9 format og talrige muligheder for at optimere den måde, som videoen optages på. Der er justeringer for gengivelse af farver, detaljer, hudtoner, skygger, højlys, tonekurve (gamma) og meget mere.

XL2 kan indstilles til at optage ægte progressivt, hvilket betyder, at billedet optages helt tilsvarende et filmbillede. Dermed er det nemt at overføre optagelserne til 35 millimeter film.

Optikken er udskiftelig helt som på et spejlreflekskamera, og Canon leverer en vidvinkeloptik og en speciel manuel optik til filmbrug.

Der kan i øvrigt også påsættes optikker fra et almindeligt Canon spejlreflekskamera med en speciel adapter. Optikkernes brændvidde bliver her ganget med syv, hvilket betyder, at en 300 millimeter spejlrefleksoptik bliver til en 2.100 millimeter filmoptik. Det er perfekt til naturoptagelser.

Her hjælper det også, at billedsensorerne er noget af det mest støjfri, vi endnu har set på et videokamera til under 200.000. Det betyder video med et nærmest tredimensionelt udseende, og et filmlook, der er helt uovertruffent.

Kameraet tager fantastiske billeder i naturlig belysning og er dermed perfekt til alle, der ønsker at optage fiktion eller dokumentar.

Her hjælper XL2’s søger også. Den kan enten være en traditionel søger eller fungere som en lille billedskærm, når søgeroptikken (ocularet) klappes op. Den henvender sig til videofotografer, der anvender klassisk optageteknik. Ikke så meget til MTV generationen af fotografer, der praktiserer “kamerakastning”.

En anden nyhed, der også vil tiltale de mere professionelle videofotografer, er muligheden for op til tre forprogrammerede indstillinger, for alle justerbare billedeksponeringsfunktioner kan indstilles.

Disse forprogrammeringer kan overføres til en anden XL2 via FireWire, så det er nemt at indstille flere kameraer ens. Det er smart til koncerter eller andre flerkamera produktioner.

Der er nogle få skønhedsfejl ved kameraet. Der mangler mulighed for at sende signaler fra en lydmixer ind i kameraet på dets primære lydindgange. Og XL2 har af uransagelige årsager ikke den såkaldte peaking funktion i søgeren, der tydeligt markerer, hvad der er i fokus.

Det kan nemlig være svært at se på den lille søgerskærm.
Men det er kun småting, som man sagtens kan leve med. Specielt når man ser videokvaliteten. Desuden ligner kameraet en form for futuristisk raketstyr – med det i hånden ligner man virkelig en seriøs filmskaber.

Nu kommer vi til den del af anmeldelsen, der får Canons produktchef for videokameraer til at tude.

Tre måneder efter annonceringen af XL2 annoncerede Sony sit HDV kamera, som vi anmelder andetsteds i dette nummer. Det revolutionerer hele kategorien af semiprofessionelle videokameraer.

Det er muligt, at Canon i dag er sværvægtsmester i klassen af semi professionelle videokameraer. Men Sony har med sit HDV kamera skabt en supersværvægtsklasse, der viser vejen frem. Det betyder, at XL2 i dag mest er til de meget billedbevidste tv fotografer, der har brug for de unikke muligheder, kameraet har.

Alle andre, der søger efter et sværvægts videokamera, bør kigge på Sonys HDV kamera. Men vi håber, at Canon tager udfordringen op og hurtigst muligt får et HDV kamera på markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere