ABSOLUT billedkontrol

Få styr på de mange digitale billeder med et billedarkiv program. Der er masser af slagsen, men et af dem giver de andre baghjul.

ABSOLUT billedkontrol

Der går sjældent lang tid fra indkøbet af det første digitalkamera, til man har billeder overalt på harddisken. Desuden er det ikke altid praktisk at arkivere sine billeder i en sindrig mappestruktur, der er designet på billedernes præmisser. Nogle gange skal billederne gemmes i forbindelse med andre data, og pludselig er det svært at finde det rette billede i mængden.

Løsningen er et billedarkivprogram, der kan gennemscanne harddisken for billeder og kategorisere dem, så de er nemme at søge i. Der findes en overordentlig stor mængde af sådanne fotostyrings programmer, men der er meget skidt blandt kanelet.

Blandt de bedste er de fem programmer, vi præsenterer i denne test. Programmerne har hver deres styrke og svagheder – nogle er fantastisk brugervenlige, mens andre har eminente systemer til søgning og organisering. Her må man se på, hvilke behov, det er vigtigst at få opfyldt.

Vi har kåret Adobe Photoshop Album 2.0 Starter Edition som testens absolutte vinder. Programmet er brugervenligt, effektivt og gratis – hvad mere kan man forlange?

Adobe Photoshop Album 2.0 Starter Edition

Photoshop Album kan både scanne harddiske, udvalgte mapper og deres undermapper, men man kan også bruge programmet til at importere billeder fra digitalkameraet, en kortlæser eller en scanner, så allerede her kan man vælge at skrotte det program, der fulgte med kameraet.
Næste skridt er at få organiseret billederne, og til det tilbyder Photoshop Album et godt tag system. Man kunne godt ønske, at det var muligt at kategorisere tags i mere end to hierarkiske niveauer, så man eventuelt kunne oprettet et tag som “Maskiner – Biler – Ford – 1969”, hvis man nu har mange bil billeder. Dette findes dog i betalingsversionen af programmet, ligesom man der også kan organisere billeder efter farver.
Tag systemet komplementeres i øvrigt af muligheden for at skrive mere detaljerede beskrivelser til hvert enkelt billede, hvilket er meget brugbart ved detaljerede søgninger.
Photoshop Album scorer højt, men siden denne test primært fokuserer på organisering og søgning i billedarkiver, vil betalingsversionens ekstra funktioner ikke hæve pointgivningen væsentligt.

Electric Shoebox 1.0

Det starter ikke godt for Electric Shoebox, der ellers er et godt program. Man opfordres nemlig til at importere sine billeder ind i programmet ved at klikke på Get Photos, men denne funktion åbner et vindue med beskeden “Initializing guide”, og så sker der ikke mere.

Vælger man i stedet menuen Search disk for photos går det langt bedre, for her vælger man de mapper, man vil gennemsøge, og så sker alt, som det skal.

Ud over scanning af harddisken kan man også importere billeder fra digitalkamera og scanner. Yderligere kategorisering foregår ved hjælp af tags, men har man mange tags, vil man hurtigt savne at kunne kategorisere dem hierarkisk. I Electric Shoebox præsenteres de alle på lige fod i en lang liste, og det er ikke overskueligt at arbejde med, hvis man har 50 tags eller flere.

Programmet tillader også, at der kan skrives overskrifter og beskrivelser af de enkelte billeder, men siden der ikke kan søges i disse data, må man undre sig over, hvad formålet er.

I kombination med det mindre end optimale tagsystem er Electric Shoebox ikke ligefrem noget fantastisk redskab til at organisere billeder – endsige søge i dem.

PicaJet Photo Organizer 2.2.0

Det største problem med PicaJet under denne test var uden tvivl den manglende skærmopdatering.

Tilfældige billeder og dialogbokse blev simpelt ikke vist eller kun vist halvt. For en sikkerheds skyld blev programmet indlæst og afprøvet på en anden pc, og her var resultatet det samme, omend det nu var andre områder af skærmbilledet, der ikke blev opdateret korrekt.

Skærmproblemet satte unægtelig en dæmper på entusiasmen, men bare for det tilfælde, at problemerne ikke opstår på andre pc’er, gennemførte vi testen alligevel.
Organiseringen af billeder foregår via tags, der kaldes for “categories”.

Det giver faktisk mere mening end ordet tags, så hatten af for PicaJet for at kalde en skovl for en skovl. Desuden kan man oprette hierarkier af kategorier, så systemet er gennemført.

Man kan også navngive billeder, men ikke skrive mere udførlige beskrivelser, så søgning på fritekst begrænses til billednavnet, og det er ærgerligt.

Til gengæld er det nemt at finde sine billeder i PicaJet Photo Organizer – både via kategorierne og søgning i filtype, format, dato og ikke mindst kamera indstillinger.

Det vil sige, at man for eksempel kan bede om at se alle billeder, der er blevet taget med blitz. Søgefunktionerne i PicaJet Photo Organizer er meget imponerende og nok de bedste blandt de testede programmer.

Paint Shop Photo Album 5

Paint Shop Photo Album scanner ikke harddisken for billeder. Man registrerer derimod sine favorit mapper i en træstruktur til venstre i skærmbilledet, og når man derefter vælger en af disse favorit mapper, vises dens indhold i programmets hovedvindue.

I dette program kaldes tags til organisering af billeder keywords. Og keywords kan heldigvis oprettes nemt og effektivt i et tilsyneladende uendeligt hierarkisk system. At finde de ønskede billeder med disse keywords er også nemt, for man udpeger blot de ønskede keywords, og straks viser skærmen de relevante billeder.

Man kan også knytte beskrivelser til de enkelte billeder, og Paint Shop Photo Album har en forholdsvis avanceret søgefunktion, der kan afgrænse søgning på keywords, beskrivelser, datoer, filtyper og mange andre kriterier.

De tekniske muligheder for at organisere billedarkivet er gode, hvis man ser bort fra den manglende harddisk scanning. Når billederne har fået keywords og beskrivelser, er der til gengæld rigtig gode søgemuligheder.

Brugergrænsefladen til begge arbejdsgange er dog lidt besværlig og ikke så intuitiv, men giver man sig tid til at arbejde med programmet, vinder det i længden.

Programmet fylder 10 gange så meget på pc’en som de øvrige i testen, men indeholder til gengæld billedbehandling og mange andre faciliteter.

Picasa 1.618

Det er simpelthen en fornøjelse at arbejde med Picasa til trods for, at programmet ikke har al den funktionalitet, man egentlig kunne ønske sig. Fra samme øjeblik, man starter programmet, foregår alt nemt og hurtigt og særdeles intuitivt.

Eksempelvis bliver man ved opstarten bedt om at udvælge de harddiske eller mapper, der indeholder billeder. Men man kan ikke blot vælge at scanne dem – man kan også bede Picasa om at holde øje med nye billeder i disse mapper. Billeder som automatisk bliver scannet, næste gang programmet startes.

Organiseringen af billeder i Picasa foregår ved hjælp af tags, som kaldes keywords. Desværre tildeles disse ikke efter et system, men blot som enkeltstående søgeord. Fordi programmet ikke vedligeholder en redigerbar liste over brugte keywords, kan man nemt komme til at lave rod i systemet, når man har flere hundrede eller måske tusinde billeder.

Der kan ikke tilknyttes beskrivelser som sådan til billederne, så alt i alt giver Picasa kun de allermest simple muligheder for at organisere billederne. Det koster point i den samlede score.

Sådan testede vi

Testens fem produkter blev vurderet på syv forskellige parametre, som kan aflæses i point skemaet. De sammenlagte point talte deres eget sprog, da Adobe Photoshop Album 2.0 Starter Edition scorede højest med 82 point.

Vi testede også programmernes evne til at indeksere en større billedsamling. En billed cd indeholdende 4.331 billeder fordelt i 29 mapper fyldte i alt 560 megabyte, da den blev kopieret over på harddisken, og denne mappe fik programmerne hver især lov til at tygge sig igennem.

Tags/keywords/kategorier (vægt 20)

Har programmet faciliteter til at knytte et sæt tags til hvert enkelt billede, og kan disse tags arrangeres i en overskuelig, hierarkisk liste. Tags er nok den vigtigste kategoriseringsfunktion i et fotostyringsprogram.

Beskrivelse (Vægt 20)

Udover tags på billederne, er det også rart, hvis man kan skrive en kort, beskrivende tekst om billedet. Det er måske ikke nødvendigt ved samtlige billeder, men nogle gange er det uundværligt.

Billedvurdering (Vægt 5)

Kan man give billedet en ren subjektiv vurdering i form af en karakter eller et antal stjerner? Dette er ikke en essential funktion, men træls at undvære, når man først har haft den.

Organisering (Vægt 20)

Hvis arbejdsprocessen med at kategorisere billederne er uintuitiv og besværlig, vil man være fristet til at springe den over, og dermed mister begrebet fotostyring alt sit indhold. Der er brugerinterfacet og selve processen med at organisere billederne vægtet højt.

Søgning (Vægt 20)

Man skal helst kunne søge på filnavne, tags, beskrivelser, filformater, opløsning, billedstørrelse, dato, kamera og mange andre parametre, når man leder efter det rette billede. Uden en god søgefunktion, er alt andet ret lige meget.

Browsing (Vægt 10)

At kunne browse sin billedsamling er i fotostyrings sammenhæng ikke altafgørende, men alligevel er det rigtig irriterende, hvis man ikke nemt kan gå på opdagelse i billedarkivet og lade sig inspirere.

Ekstra funktionalitet (Vægt 5)

Fotostyrings programmer disker i mange tilfælde op med en masse ekstra funktioner såsom muligheden for at lave webalbum, fjerne røde øjne og brænde billedsamlingen på cd. Den ekstra funktionalitet er ikke fokus i denne test, men får alligevel vægten 5, fordi funktionerne selvfølgelig repræsenterer en vis værdi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere