Verdens chip-producenter er kommet i en gevaldig knibe, efter at fabrikken Nisshin Chemical i Japan brændte ned til grunden for nogle uger siden. Fabrikken var verdens største producent af materialet HAFB (Hydroxylamine Free Base), der bruges ved al produktion af chips. Det viste sig nemlig, at der kun er to producenter. BASF i Tyskland producerer også HAFB, og tyskerne erkender, at de ikke kan dække markedet.
?Det er kritisk for os, men på kort sigt har vi nok på lagrene til at opretholde produktionen. Det er alle i hele industrien, som er ramt, og vi kigger alle efter alternativer, siger Jens Drews, der er pressechef for AMD i Tyskland, til Computerworld. AMD producerer processorer til pc?er.
Dårlige alternativer
AMD og konkurrenterne kommer dog til at kigge langt efter alternativer, hvis man skal tro BASF, der nu er eneste udbyder.
?Der er alternativer til HAFB, men de er dårligere og dyrere, og man kan ikke umiddelbart skifte materialet ud. Så skal hele produktionsprocessen ændres. Vi har store lagre, og vi arbejder på livet løs for at klare efterspørgslen, siger Hans Bartels, der marketingdirektør for BASF i Tyskland.
BASF vil fordoble
Han erkender dog, at BASF ikke kan løfte opgaven alene. BASF arbejder nu på en plan, der lyder på at fordoble produktionen i fjerde kvartal ved at lade maskinerne køre døgnet rundt ugens syv dage ?og firmaet overvejer også at ombygge en fabrik i USA, så den kan producere HAFB. Det vil dog tage op mod 15 måneder, før fabrikken kan lave materialet, siger Bartels.
?Japanerne har et lager, men vi ved ikke rigtigt, hvor stort det er. Vi ved heller ikke nøjagtigt, hvor stor efterspørgslen er. Jeg tror dog, at den er langt under 10.000 tons, hvilket nogle eksperter har anslået, siger han.
Stor mangel
Nisshin Chemical producerede før 5.500 tons om året, mens BASF producerede 2.000 tons. Det betyder, at markedet er på cirka 7.500 tons. BASF vil i slutningen af året kunne komme op på en årlig produktion på 4.000 tons, hvilket altså kun dækker lidt over halvdelen af behovet.