Det skulle være så godt, da Tele Danmark for to et halvt år siden indviede et nyt telefonsystem på Rigshospitalet. Fra en lille telefon med indbygget fjernbetjening ved hospitalets senge kunne patienterne både tale med familie og venner, styre fjernsynet, bestille videofilm og tilkalde assistance fra personalet. Alt sammen leveret af teleselskabet, uden at Rigshospitalet havde hevet én eneste skattekrone op af skattekassen. Det er stadig godt for Rigshospitalets patienter, som kan se fjernsyn ved sengen og ringe til familien. Men for Tele Danmark endte eventyret med en økonomisk øretæve i millionklassen.
Prisen for, at teleselskabet ville levere nettet kvit og frit, var, at det fik lov til at opkræve betaling fra patienterne, når de talte i telefon og så fjernsyn. Det gjorde Tele Danmark så i et år. Derefter stak selskabet halen mellem benene og forsvandt ud af markedet for patientsystemer, og der er ingen udsigt til, at selskabet vender tilbage.
? Det var en dårlig forretning. Vi kunne slet ikke få det til at hænge sammen, forklarer storkundedirektør Finn Boisen.
? Forbruget blev kun 15 procent af, hvad vi og Rigshospitalet havde ventet os, og der var ingen udsigt til, at det ville stige, tilføjer han.
Forærede nettet væk
Hvordan Tele Danmark kom ud af kontrakten med Rigshospitalet, ønsker hverken Finn Boisen eller Knud Weiss fra Rigshospitalets direktion at oplyse.
? Jeg kan kun sige, at vi har fundet en ordning, som begge parter er tilfredse med, lyder det fra Finn Boisen. Men kilder i branchen oplyser til Computerworld, at Tele Danmark sidste år blev tvunget til at forære hele nettet til hospitalet. Det samme gjaldt for Bispebjerg Hospital, hvor Tele Danmark drev et tilsvarende telefon- og datanet. Tilsammen har de to hospitaler cirka 2.000 sengepladser.
? Vi har måttet afskrive hele investeringen, erkender Finn Boisen. Hvor stort tab, Tele Danmark har lidt, vil han ikke ud med. Sammen med kilder i branchen anslår Computerworld det samlede tab på både investeringen og driften til i omegnen af ti millioner kroner plus de ressourcer, medarbejderne har brugt på projektet. En dråbe i havet for Tele Danmark, hvis omsætning i 1998 nåede op på næsten 34 milliarder kroner, men nok til, at selskabet holder sig fra patienttelefoner.
Læs mere i fredagens computerworld d. 11. februar.