Af Poul Hilbert
De hurtigtvoksende IT-virksomheder, de såkaldte IT-Gazeller vokser hurtigere end Gazelle-virksomhederne generelt. Næsten halvdelen af IT-Gazellerne ligger i hovedstadsområdet. Desuden er der en koncentration af IT-Gazeller i Århus-området, mens ikke en eneste ligger på Fyn. Det viser en helt frisk analyse fra Dagbladet Børsen, som netop er blevet offentliggjort på konferencen "Finansiering af vækst i danske IT-virksomheder" arrangeret af IT-Brancheforeningen, 2M Invest, PricewaterhouseCoopers og Børsen.
Undersøgelsen viser, at IT-Gazellernes andel af alle Gazelle-virksomheder har været stigende gennem alle årene, og de udgør i dag 8,7 procent af samtlige Gazeller.
Topper økonomisk og på ansatte
IT-Gazellernes økonomiske betydning er ligeledes vokset, og det samlede bruttoresultat for IT-Gazellerne udgør i dag 15,6 procent af bruttoresultatet for samtlige Gazeller.
IT-Gazellernes gennemsnitlige vækst er højere end blandt alle Gazelle-virksomheder, og der er skabt flere jobs inden for denne gruppe end blandt Gazellerne generelt. Over de sidste fire år har IT-Gazellerne øget medarbejdertallet med godt 110 procent, i forhold til en vækst på 88,8 procent blandt Gazelle-virksomhederne.
På Top 30 listen for IT-Gazeller sorteret efter vækst ligger Columbus IT Partner klart i spidsen med en vækst på 5.706 procent i perioden 1995-98. Sorteret efter bruttoresultat må Columbus dog nøjes med en 13. plads, mens SAP Danmark topper Børsens liste.
Analyse på små IT-firmaer
Finanskonferencensens arrangører havde også lavet en analyse af mindre danske IT-virksomheders behov og interesse for internationalisering og vækst. Virksomhederne har færre end 100 ansatte, og godt 80 procent har færre end 50 medarbejdere. Denne analyse er lavet af Tele-Europa A/S for IT-Brancheforeningen, 2M Invest, PricewaterhouseCoopers og Dagbladet Børsen.
Blandt de små IT-virksomheder er 75 procent internationalt orienteret eller har ambitioner om at blive det. Godt halvdelen af virksomhederne står over for et dansk eller internationalt gennembrud.
De små IT-virksomheder fortæller, at den største udfordring er at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere - på samme niveau ligger salg og distribution.
For godt halvdelen er det langsigtede mål at vokse organisk. Næsten det samme antal (57 procent) regner med selv at kunne finansiere væksten, mens en tredjedel skal have andre til at dække behovet for vækstkapital.
Tunge investorer
De største udfordringer ved kapitaltilførsel er "at få investorerne til at se muligheden i virksomhedens produkter og teknologi" samt "afgivelse af ejerskab og kontrol af virksomheden".
På spørgsmålet om hvor den lille IT-virksomhed vil henvende sig efter mere kapital er det hyppigste svar banker og sparekasser. Herefter følger samarbejdspartnere og danske venturekapitalfirmaer.
Banken foretrækkes for at undgå tab af ejerskab og kontrol. Godt 60 procent af virksomhederne siger dog, at de har en positiv holdning til venturekapital, mens knap en tredjedel er neutrale.