Danske HP-direktører tvunget ned i løn

På trods af vækst og overskud på HP-koncernens milliard-regnskab koster den økonomiske krise i Asien. Et par tusinde HP-direktører over hele verden må fem procent ned i løn i foreløbig tre måneder

Af Poul Hilbert

Milliard-koncernen Hewlett-Packard (HP) har givet 2.400 topchefer over hele verden ordre om straks at gå fem procent ned i løn og lukke fabrikkerne mellem jul og nytår.
For det danske HP rammer det selskabets tre topdirektører med administrerende direktør Jørgen Bardenfleth (billedet) i spidsen.
Det er første gang i koncernens snart 60-årige historie, at HP har valgt at barbere topledelsens lønninger for at klare en øjeblikkelig økonomisk krusning på regnskabet. Foreløbig gælder lønnedgangen dog kun i tre måneder – august, september og oktober, som er HP’s fjerde kvartalsregnskab i 1998.
Hewlett-Packard har tidligere brugt midlertidig reduktion i lønnen for at rette økonomien op. Sidst var i 1987, men dengang var der tale om en kollektiv lønnedgang, som ramte alle HP-medarbejdere.

Krisen kradser i Asien
Det er den aktuelle krise i Asien, som rammer Hewlett-Packard relativt hårdt især i Korea og på Taiwan. Krisen kradser ikke på HP-fabrikkernes produktion i Asien.
Men problemet er manglende salg til virksomheder og private på grund af finanskrisen. Det asiatiske marked er traditionelt et meget stort forretningsområde for Hewlett-Packard.
Administrerende direktør Jørgen Bardenfleth bekræfter over for ComputerWorld, at tre mand i topledelsen for det danske Hewlett-Packard skal gå fem procent ned i løn i månederne august, september og oktober 1998. Jørgen Bardenfleth siger, at lønnedgangen omfatter ham selv samt to andre i toppen af HP- ledelsen. Men efter aftale med de to andre i ledelsen ønsker han ikke at oplyse deres navne.

Direktører på skrump
ComputerWorld kan oplyse, at blandt den danske HP-ledelse på otte mennesker omfatter koncernens krav om en fem procents lønnedgang foruden den administrerende direktør og ansvarlig for printer, pc og forhandlersalg Jørgen Bardenfleth også teknisk direktør Thomas Ohm og salgs- og marketingdirektør for storkunder Rune Sørensen.
Det tilsyneladende drastiske krav om at barbere ned på HP-ledelsens lønninger i alle koncernens selskaber over hele verden skyldes dog ikke en livstruende økonomisk krise i HP-koncernen.
De 122.000 medarbejdere i det sidst offentliggjorte helårs-koncernregnskab (1997) havde 42,9 milliarder dollar i omsætning og et overskud på 3,1 milliarder dollar.
– For det endnu ikke færdige 1998-regnskab, som slutter den 31. oktober, har der også været vækst i såvel omsætning som overskud. For 1. og 2. kvartal 1998 var der således et overskud på 1.614 millioner dollar. For det danske HP-regnskab er der også tale om vækst, siger den danske HP-chef Jørgen Bardenfleth.

Under observation
De amerikanske analytikere og aktiemarkedet følger hver eneste bevægelse i Hewlett-Packard med lup. Få andre aktier er under så stærk observation, fordi HP efterhånden har gjort det til en vane at levere det ene vækstregnskab efter det andet.
For at komme analytikerne i forkøbet valgte HP-koncernen derfor at gå ud med en “advarsel” til aktiemarkedet den 31. juli i år, da resultatet ikke helt var som tidligere meddelt for det netop afsluttede (men endnu ikke offentliggjorte) 3. kvartal 1998. Samtidig gav koncernledelsen den “psykologiske” meddelelse om at skære i topledelsens lønninger.
Når det igangværende 1998-regnskab, som løber til den 31. oktober 1998, er slut, vil der som helhed dog blive tale om vækst og fremgang sammenlignet med 97-regnskabet. Blot i et lidt mere afdæmpet tempo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere