Indhold
Robotterne er begyndt at formere sig. I hvert fald har forskere ved Cornell University i USA fremstillet en robot, der er i stand til at bygge kopier af sig selv. Forskningsresultatet er offentliggjort i dagens udgave af Nature.
Hver robot består af en flok identiske kubiske moduler, som forskerne kalder molecubes. Hver af disse molecubes, der måler 10 x 10 x 10 centimeter, kan dreje sig om en diagonal akse. Ved hjælp af elektromagneter på siderne er molecubes i stand til at flytte rundt på andre molecubes.
Et computerprogram i hver molecube fortæller, hvordan de færdige robotter skal se ud. Når forskerne fodrer robotten med molecubes, kan den danne kopier af sig selv.
Det lyder kompliceret, men heldigvis kan man finde billeder og en lille videofilm af processen på universitetets website.
Der er tale om meget simple robotter, der ikke kan udrette andet end at samle kopier af sig selv, og som ikke kan fungere uden at få tilført molecubes og strøm på den helt rigtige måde.
Forskerne håber på, at resultatet kan føre til mere komplicerede selv-reproducerende eller selv-reparerende robotter i fremtiden.
Det kunne for eksempel være robotter, der skal fungere i menneskefjendske miljøer, hvor der ikke er en mand med en skruetrækker i nærheden - for eksempel på andre planeter.