Datalogi lyder lidt støvet og nørdet. Det mener Undervisningsministeriet i hvert fald.
For at bremse de unges flugt fra de gymnasiale it-fag har ministeriet valgt at skrotte den gamle fagtitel datalogi til fordel for det nye og lidt friskere informationsteknologi.
Som et forsøg skal det nye fag udbydes som valgfag eller som del af en studieretning på enten b- eller c-niveau.
Baggrunden for at oprette det nye fag er helt enkelt den, at alt for få unge i løbet af de seneste par år har valgt at skrive it på skoleskemaet.
"Vi vil gerne have lidt bedre balance i, hvad det er for nogle fag, de unge vælger. Vi ved jo også, at it-branchen i flere år har sagt, at der er behov for at få flere unge til at læse it-fag," siger Steen Lassen, der er studielektor i Undervisningsministeriets gymnasieafdeling.
Mere attraktivt at vælge it
Målet med det nye fag, er da også først og fremmest, at gøre it til et mere oplagt valg.
"Vi tror på, at det her bliver mere attraktivt for de unge, fordi det giver bedre muligheder for at placere det i undervisningsstrukturen - det bliver mere synligt så at sige," fortæller Steen Lassen.
Desuden håber Undervisningsministeriet på, at den modernisering af indholdet, der følger med, betyder, at faget bliver sjovere for eleverne.
"Det bliver lidt mindre nørdet," siger Steen Lassen.
It og mennesker
Kernestoffet i faget skal repræsentere essentielle it-faglige emner som programmering, programarkitektur og designprincipper, men faget vil i lige så høj grad berøre spørgsmålet om, hvordan it-systemer påvirker menneskelige aktiviteter.
Faget kan tones og udfoldes via temaer og supplerende stof, så det passer til de enkelte gymnasiers særlige profiler. Men derudover bliver faget det samme på alle de gymnasiale uddannelser.
Det skulle også gerne gøre det lettere for dem, der efterfølgende skal se på eksamenspapirerne. Og det skulle gerne være arbejdsgivere fra it-branchen.
"Vi håber jo, at det vil give de unge bedre smag for fagområdet og bedre forudsætninger for at træffe valg om et kommende studie inden for noget it-relateret," siger Steen Lassen.