Artikel top billede

Vil danske teleselskaber droppe mobil-flatrate?

Skal vi droppe flatrate-abonnementet på mobiltelefonen i takt med en eksplosiv efterspørgsel på mobil data? To teleselskaber med datatunge kunder taler ud om dit fremtidige mobilabonnement.

Selv om svenske TeliaSonera i sidste uge løftede sløret for fremtidige tanker om at droppe flatrate-abonnementet på mobiltelefonerne i takt med, at data-trafikken eksploderer, skal selskabet ikke regne med opbakning fra hele branchen.

I Danmark holder mobilselskabet 3 og telegiganten TDC nemlig fast på, at beholde flatrate-abonnementerne med et såkaldt fair use-loft på henholdsvis 20 gigabyte i månedlig downloads hos 3 og 10 gigabyte hos TDC.

"For de fleste mennesker er det tryggere at have et flatrate-abonnement, fordi de på den måde ikke skal tænke over prisen, når de går på nettet med mobiltelefonen," siger 3's kommunikationschef Stine Green Paulsen til Computerworld.

Hun fortæller dog samtidig, at teleselskabet for nylig har smidt abonnementstypen Eazyinternet Freedom på markedet med en download-begrænsning på 50 megabyte og efterfølgende betaling for hver megabyte, man henter.

Det skyldes, at 3 gerne vil ramme de mobilbrugere, der ikke henter så meget netindhold.

"Vi vil gerne byde ind med en lavere pris til folk, der har et mindre behov for datatrafik," siger Stine Green Paulsen om den noget mere skrabede og samtidigt markant billigere abonnements-form.

TDC vil spille på alle strenge

Heller ikke hos TDC vækker afskaffelsen af flatrate-abonnementet særlig stor genklang på direktionsgangene.

"Lige nu barsler vi ikke med en differentieret prisstrategi på mobil datatrafik. Vi skal jo helst give kunderne tryghed et gennemskueligt og trygt produkt ved, og det kan vi gøre ved at bruge alle de netværk, som vi har," siger TDC's mobildirektør for privatmarkedet, Christoph Nørgaard.

Han forklarer, at TDC vil søge at give kunderne adgang til mobildata ved, at kunderne enten tilgår nettet via mobilmaster eller selskabets hotspots eller via kundens eget trådløse netværk fra ADSL-kablet i hjemmet.

"Inden for de næste 12 til 36 måneder vil vi med LTE-gennembruddet se behovet for kapacitet, og så spørgsmålet jo bare, om teleselskabet selv ordner det teknisk med eksempelvis seamless handovers eller om det bliver kunderne, der kommer til at bøde for den øgede kapacitetsefterspørgsel. På den måde bliver markedet nok defineret inden for det næste år," forklarer TDC-direktøren.

Netværksneutralitet følger i kølvandet

Han siger, at hvis TeliaSonera kan sammenflette en robust business case, er det naturligvis "interessant" at følge med i selskabets "betal-for-forbruget" tankegang frem for "spis-så-meget-du-kan"-filosofien i flatrate-abonnementet.

"Lige nu ser vi differentiering på hastighed og de øvre download-begrænsninger, og det mener jeg ikke skal yderligere kompliceres, fordi teleselskaberne får kapacitetsproblemer, når LTE for alvor bliver rullet ud," lyder det fra Christoph Nørgaard.

Samtidig peger TDC-direktøren, at teleselskaberne om et års tid uundværligt vil blive smidt ud i diskussionen om netneutralitet, fordi flere kunder givetvis vil hente mange og større filer og på den måde presse kapaciteten, hvilket kan gå udover kunder med mindre databehov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere