Der var allerede blevet hvisket om det i krogene, og rygterne gik på gangene.
Derfor kom det ikke som nogen overraskelse for medarbejderne i it-supporten hos teknologivirksomheden Siemens i Høje Taastrup, da der blev indkaldt til møde sidste efterår.
"Jeres job flytter til Irland," lød beskeden.
De ansatte fik mulighed for at flytte med, men lønnen ville blive halveret til 13.000 kroner før den irske skat, der dog er en del lavere end den danske.
Selvom 29-årige Ida Djurhuus var glad for sit job, som hun havde haft gennem syv måneder, tog hun ikke mod tilbudet. Og det gjorde hendes syv andre kolleger i support-afdelingen heller ikke.
"De skal jo skabe overskud"
Flere it-professionelle kan risikere at stå i samme situation som Ida Djurhuus.
En ny undersøgelse viser nemlig, at 91 procent af de europæiske it-direktører enten vil fastholde eller øge deres brug af outsourcing i 2010.
Og det kan hun sådan set godt forstå.
"Det er jo klart. De skal levere overskud til deres aktionærer eller ejere, så der er ingen bad feelings hos mig," siger Ida Djurhuus, selvom hun endnu ikke har fundet et nyt job.
Hun har en datamatiker-uddannelse fra 2004, og det er netop folk med den type korte videregående uddannelse, der er i fare for, at deres job flytter til udlandet, har fagforbundet Prosas formand Niels Bertelsen tidligere fortalt til Computerworld.
Det er Ida Djurhuus også klar over, derfor er hun aktiv i et netværk for ledige i Prosa, hvor de i øjeblikke er 20 ledige it-professionelle, der samarbejder om undervisning og efteruddannelse.
"Jeg forsøger at tilegne mig nogle kompetencer, der kan bringe mig et skridt længere op i job-hierarkiet. Eksempelvis inde for Microsoft Sharepoint, som er noget, rigtig mange arbejdsgivere efterspørger," siger hun.
Hun fortæller, at deltagerne i Prosa-netværket for ledige på skift underviser hinanden indenfor deres fagområder, eller skaffer foredragsholdere ude fra.
Tanken om opgradere datamatiker-uddannelsen med en videregående it-uddannelse har også strefjet hende. Men indtil videre har tanken om at skulle tilbage på SU afskrækket hende.
Krav om højere kvalifikationer
Det er hendes indtryk, at der ikke er mange lignende job tilbage i Danmark. De fleste andre opslåede it-job kræver en dybere viden om et specifikt fagområde.
"De supportjob, der er slået op, er helt sikkert nogen, der kræver mere end, at du bare kan svare på spørgsmålene i Office-pakken. Det er mere drift-orienterede job, hvor du eksempelvis skal være i stand til at sætte et SAP-system op," siger hun.
Derfor søger hun også selv job, der kræver flere kvalifikationer, end det var tilfældet hos Siemens. I øjeblikket er det job som it-drifts specialist og systemadministrator, som Ida Djurhuus søger.