Artikel top billede

TDC-ejere beholder milliardgevinst fra aflyst handel

Kapitalfondene bag TDC vil beholde milliardgevinst fra stor TDC-handel - også selv om handlen i dag er blevet aflyst.

Seks milliarder kroner røg i december fra TDC's kasse videre til ejerne, som består af fem kapitalfonde.

Det skete ifølge TDC, fordi teleselskabet måneden forinden solgte ud af sit schweiziske datterselskab, Sunrise. Et salg, som umiddelbart indbragte TDC 11 milliarder kroner, hvis de schweiziske konkurrencemyndigheder ville godkende handelen.

Men det gjorde de ikke, oplyser de schweiziske myndigheder i dag.

Ikke desto mindre beholder kapitalfondene de seks milliarder kroner, selvom argumentationen for udbetalingen sidste år var, at TDC havde scoret 11 milliarder kroner.

"TDC genererer et stabilt cash flow. Samtidig betyder aftalen om et delvist salg af Sunrise, at vi har udsigt til at få et provenu i størrelsesordenen 11 milliarder kroner. Det giver TDC en solid finansiel situation, der gør os i stand til at udbetale et ekstraordinært udbytte til vore aktionærer," fortalte TDC's finansdirektør, Jesper Ovesen, i december.

TDC holder fast i udbetaling

Kommunikationsdirektør i TDC, Nicolaj Due, fortæller til Computerworld, at de 11 milliarder kroner ikke er kommet i TDC-kassen, og at det ikke sker, før den endelige aftale er på plads.

Men hvad kommer der så til at ske med de seks milliarder kroner, der blev udbetalt til jeres ejere i december?

"Da vi udbetalte de penge, var det selvfølgelig, fordi vi kunne se, at det var det mest fornuftige at gøre i forhold til den finansielle struktur i TDC. Det kommer ikke til at skabe nogen problemer i den relation. Vi har absolut stadig en fornuftig finansiel struktur i TDC."

Men argumentationen for at udbetale de seks milliarder kroner var jo netop, at I nu kunne tillade jer det, fordi I fik de 11 milliarder kroner. Er det så ikke forkert at udbetale pengene, før pengene fra salget kom i hus?

"Det blev nævnt som et led i argumentationen på det tidspunkt, men det blev først og fremmest understreget, at vi var i en fornuftig finansiel situation, og vi kunne tillade os at gøre det i forhold til det cash flow og så videre, som vi havde, og det er vi ganske komfortable med."

Men der blev direkte sagt: "Samtidig betyder aftalen om et delvist salg af Sunrise, at vi har udsigt til at få et provenu i størrelsesordenen 11 milliarder kroner. Det giver TDC en solid finansiel situation, der gør os i stand til at udbetale et ekstraordinært udbytte til vore aktionærer".

Det er vel netop de 11 milliarder kroner i indtægt, som bliver brugt som argumentation?

"Ja, de er et led i den argumentation. Men det er kombinationen med cash flow. Vi er jo heller ikke i en situation nu her, som skaber problemer med gældsafviklingen, for vi har et meget solidt cash flow. Vi er ganske komfortable med situationen. Vi indgik i den her fusion, fordi vi fandt den god, og vi vil selvfølgelig meget gerne have de 11 milliarder kroner i kassen, og vi vil gerne se på, hvordan mulighederne er for det."

Skulle I så ikke have gjort udbetalingen betinget af, at de 11 milliarder kroner kom ind i kassen?

"Det har vi ikke ment, at der var et behov for, og det mener vi heller ikke nu."

TDC: Kunne ikke gøre det anderledes

TDC oplyser i dag, at selskabet finder det overraskende, at konkurrencemyndighederne i Schweiz afviser fusionen.

Hvorfor havde I ikke afsondret markedet bedre, så I ikke stod i denne situation nu?

"Du kan aldrig undgå at komme i sådan en situation, for hvis man kunne have gjort det bedre, så havde man også gjort det. Det er normalt ved sådanne fusioner, at det er betinget af en endelig godkendelse af konkurrencemyndighederne, så du ved aldrig, om du er i mål, før du har fået den endelige godkendelse," siger Nicolaj Due.

Så du mener ikke, at der er noget juridisk arbejde, der ikke er gjort godt nok?

"Selvfølgelig kan man altid efterrationalisere, om der var nogle ting, vi kunne have gjort for ikke at ende i denne her situation, men det kan vi ikke bruge til så meget lige nu. Men vi har haft et tilfredsstillende forløb og en god fornemmelse for de her ting, så det er derfor, at vi bliver overraskede og uenige i den afgørelse, der er kommet."

Han fortæller videre, at TDC og France Telecom, som skulle fusionere Orange sammen med Sunrise, nu overvejer, hvilke scenarier der er mulige, ligesom en anke af afgørelsen også er en mulighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere