Artikel top billede

Microsoft vil undgå gentagelse af død blå skærm

Microsoft blokerer rootkit-inficerede pc'er fra at få adgang til de nyeste opdateringer af Windows-kernen for at undgå 'blue screen of death'.

Computerworld News Service: Tirsdag tog Microsoft initiativ til at undgå en gentagelse af den hændelse for to måneder siden, hvor en opdatering sendte mange XP-brugere i armene på den berygtede fejlmeddelelse 'blue screen of death.'

I februar forårsagede en opdatering til Windows-kernen - den vigtigste komponent i styresystemet - store ødelæggelser, når den blev installeret, og vrede brugerne oversvømmede i den forbindelse Microsofts support-forum med beretninger om ødelagte computere.

Da antallet af rapporter steg, valgte Microsoft at trække opdateringen tilbage, hvorefter virksomheden bekræftede, at det var et såkaldt rootkit, der havde været skyld i problemet.

Det var udelukkende pc'er, der i forvejen var inficerede med det rootkit, som er kendt som Alureon, der gik ned, vurderede Microsoft.

Da virksomheden havde fundet en måde at blokere de rootkit-inficerede pc'er fra at modtage opdateringen, genoptog Microsoft distributionen.

"Hvis 'detection logic'-mekanismen i 'automatiske opdateringer' opdager unormale forhold i konfigurationen af visse systemfiler, så vil opdateringen mislykkes, og kunderne vil blive præsenteret for en fejlmeddelelse, der tilbyder alternative support-muligheder," sagde Jerry Bryant, der er general manager for Microsofts Security Response Team i starten af marts.

MS10-021, der er en af de 11 opdateringer, som Microsoft udsendte i denne uge i forbindelse med den sædvanlige 'patch tuesday'-cyklus, fikser på samme måde fejl i Windows-kernen.

Men Microsoft håber, at de nye opdateringer ikke vil give anledning til en gentagelse af sidste måneds 'blue screen of death'.

"Denne gang indeholder sikkerhedsopdateringen en mekanisme, der forhindrer installationen, hvis der eksisterer bestemte afvigelser fra normalen på 32-bit systemet," står i den medfølgende vejledning.

"Afvigelserne kan være resultatet af en virus-infektion, der ændrer i styresystemets filer og gør computeren inkompatibel med opdateringerne til kernen."

En sikkerhedsekspert roser metoden.

"Jeg vil gerne kippe med hatten for Microsoft, eftersom virksomheden ikke bare vælger at affeje [hændelsen i februar] som en engangsforestilling," siger Jason Miller, der er data og security team manager ved compliance- og sikkerhedsleverandøren Shavlik Technologies.

"Kernen er simpelthen så vigtig, og hvis noget går galt der, så er det virkelig skidt. Det er ikke det samme som at opdatere media player."

Microsoft har tydeligvis lært lektien fra sidst. Selv om opdateringen i februar kun fik et relativt lille antal pc'er til at crashe, så endte problemet med at påvirke langt flere, argumenterer han.

"Det gik måske kun ud over nogle få folk, men det afskrækkede en hel masse mennesker fra at installere opdateringen," vurderer Jason Miller.

Selv om der er dukket spredte rapporter op på Microsofts support-forum om problemer i forbindelse med tirsdagens opdateringer, så kunne Computerworld dog ikke finde et eneste indlæg derinde, der beskrev 'blue screen of death'-hændelser.

Virksomheder bør dog stadig teste opdateringerne, inden de installeres, anbefaler Jason Miller. "Man bør altså teste, hver gang kernen skal opdateres. Det holder vi ret hårdt på," tilføjer han.

Microsoft opfordrer brugerne til at installere opdateringerne for at beskytte sig selv. Selv om der endnu ikke er registreret tilfælde, hvor de otte fejl, der nu bliver rettede, er blevet udnyttede til exploits, så forudsiger Microsoft, at brugerne "sandsynligvis vil opleve… pålidelig angrebskode til en eller flere af de otte sårbarheder" inden for de følgende 30 dage.

Denne måneds opdateringer, og heriblandt MS10-021, kan downloades og installeres via Windows Update og Microsoft Update-tjenester, såvel som via Windows Server Update-tjenester.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering