Verdens største chip-producent, Intel, udsendte i nat sit regnskab for årets første kvartal, og det var god læsning for aktørerne i it-branchen.
"Intel siger, at de ser tegn på, at væksten er ved at komme tilbage i virksomhedernes it-budgetter, og det er meget positivt. Det er sådan nogle udmeldinger, jeg har ventet på i mange kvartaler," siger aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank.
Chip-gigantens omsætning steg til 56,4 milliarder kroner, hvilket er 44 procent højere end samme kvartal sidste år, mens resultatet på 13,2 milliarder kroner er 288 procent bedre.
"De to hovedårsager er, at Intel har fået en forøget udnyttelsesgrad af sit produktionsapparat, og at erhvervskundernes købelyst er i klar bedring," forklarer Robert Jakobsen.
Det smitter af
Ifølge Robert Jakobsen tjener Intel mest på produkterne, som selskabet afsætter i den høje ende af pc-markedet. Det vil sige de dyreste pc'er målrettet forbruger-segmentet samt servere til erhvervslivet, og det er netop dette salg, der nu er ved at komme gang i igen.
"Pc-salget har faktisk klaret sig godt i lang tid. Også under nedturen. Den primære årsag er, at Windows 7 har været meget efterspurgt blandt private og mindre virksomheder, men bestemt ikke i det store erhvervsliv," siger Robert Jakobsen.
Han understreger, at regnskabet fra Intel er positivt for alle aktører i it-branchen.
"Det her er også en positiv indikation for Microsoft, som sælger styresystemet til pc'erne, når pc-efterspørgslen er stærk. Samtidig er det også et godt tegn for en pc-producent som Dell, der har 70 procent af omsætningen hos erhvervskunderne," siger aktieanalytikeren.
Topchefen i Intel, Paul Otellini, kalder resultatet for "det bedste første kvartal nogensinde", fremgår det af selskabets regnskabsmeddelelse.