"Java-platformen har ikke været på ret kurs de seneste par år. Java-miljøet er præget af en lurende utilfredshed, og der er ingen umiddelbar ende på problemerne."
Ordene kommer ikke fra en tilfældig utilfreds Java-udvikler.
Det er Googles Java-chefarkitekt, Josh Bloch, der kommer med udtalelsen på Red Hats Middleware 2020-konference.
Populær platform med problemer
Udover Java-programmeringssproget er der gennem de seneste par år kommet sprog som JRuby, Groovy og JPython, der alle anvender Java-platformen.
Google har udviklet Google Web Toolkit (GWT), som Google selv bruger i stor stil til udvikling af blandt andet Google Wave og Google AdWords. GWT gør det muligt at skrive browserklientkode i Java, da GWT oversætter fra Java til JavaScript.
Den seneste opgørelse over programmeringssprogenes popularitet bekræfter, at Java er populær, dog er sproget efter fire år på toppen faldet ned på en andenplads.
Josh Bloch erkender, at java-platformen stadig er populær, men at den har en række problemer.
"Tekniske og licensmæssige diskussioner gennem de seneste par år har været meget skadelige. Det har drænet enerigen fra java-miljøet og givet dårlig prersseomtale," siger han.
Bloch næver en række problemer for Java: Der går længere og længere tid mellem nye versioner af Java, den kommende Java 7's endelige releasedato bliver hele tiden rykket, og fremtiden for Java Community Process (JCP), der bestemmer udviklingen for Java, forbliver mudret.
Samtidig bemærker Josh Bloch, at kodebasen for første gang risikerer at blive fragmenteret, ligesom moradset af licensbetingelser er et stort problem.
"Den primære ting, som skader Java i øjeblikket, er junglen af licenser," siger han.
Som eksempel peger han på eksistensen af Apache Java Harmony, en alternativ open-source implementering af Java, som er udviklet for at undgå Suns licens-restriktioner.
J2ME i stagnation
Josh Bloch peger også på Java 2 Micro Edition (J2ME) rettet mod blandt andet smartphones som en stagnerende teknologi, der ikke kan følge med tiden. J2ME var ikke designet til at anvende den processorkraft, som enhederne har i dag.
"Det giver ingen mening at anvende en restriktiv platform," siger han og tilføjer, at J2ME-platformen ikke er i stand til at konkurrere med eksempelvis Apples iPhone.
Oracle som frelser for Java?
Problemerne for Java startede, inden Oracle købte Sun Microsystems, som hidtil havde stået i spidsen for udviklingen af Java.
Oracle har været udsat for kritik for håndteringen af Suns open source-projekter, eksempelvis open source-databasen MySQL.
Bekymringen, for hvad der kommer til at ske med Java, steg, da James Gosling, Javas ophavsmand, for nylig valgte at forlade Oracle.
Ikke desto mindre ser Josh Bloch Oracle som Javas redning.
Oracle kan blive en "ægte leder" for Java, en der "er respekteret i det tekniske miljø og en der kan få releases tilbage på en regelmæssig plan med et klart fokus," siger Josh Bloch.
Josh Bloch opfordrer derfor Oracle til at blive den primære steward for sproget og den tilhørende platforms-software.
"Oracle bør tage ledelsen af Java endnu engang," siger han.
Java er stadig kongen
Josh Blochs kritiske og lettere pessimistiske udtalelser bliver dog suppleret med en generel optimisme for Java-teknologien.
"Kongen er ikke død. Kongen lever og har det overordnet set ok. Han har dog en lettere forkølelse," siger Josh Bloch.