Nordkorea har længe arbejdet på et Linuxbaseret styresystem "Pulgyn Peulh", som oversat til dansk betyder "Røde Stjerne".
Nu har en russiske udvekslingsstuderende og blogger, der går under navnet Mikhail, fået fingrene i styresystemet for den beskedne sum af 27 kroner i det lokale informationskontor fem minutters gang fra hans residens på et nordkoreansk vandrehjem.
Ifølge Mikhails blog findes Røde Stjerne i både server- og i en klientversion, og det er sidstnævnte version, han har fået fat i.
Styresystemet er blevet bygget på ordre fra landets leder Kim Jong Il, og i readme-filen er der da også en lille hilsen fra Kim Jong Il, der har skrevet: "Du skal starte et system baseret på Linux-kernen i vores [koreanske] stil".
Røde specifikationer
Røde Stjerne-systemet kræver minimum Pentium III 800 Mhz, 256 Mb RAM og 3 gigabyte harddisk for at kunne køre.
Derudover så kommer systemet med en Firefox-lignende browser "Nenara" (Mit Land), en OpenOffice-lignende kontorpakke og videoafspiller samt en række applikationer, der ifølge Mikhail i høj grad ligner Microsoft-pendanter, lige som der også findes en Windows-emulator indbygget i Røde Stjerne.
Microsoft sælger dog ikke programmer til Nordkorea og blandt andre den amerikanske regering har forbudt upload af open source-kode til indbyggere i en række lande, der også inkluderer Nordkorea.
Det tager omkring 15 minutter at installere Røde Stjerne, og systemet starter med en populær koreansk folkesang samt bruger en kalender med tidsregning efter landets stifter Kim Il-sung, der blev født i 1912. Derfor befinder Røde Stjerne-styresystemet sig i år 99.
Bygget til overvågning
Ifølge BBC har de sydkoreanske nabo og mangeårige fjende også haft fingrene i Røde Stjerne, og her går anmeldelsen blandt andet på, at operativsystemet er bygget til at overvåge brugeren.
Den nordkoreanske computer- og internetaktivitet kan endnu ligge på et ret lille sted, og nettrafikken er i lighed med eksempelvis Kina heftigt udsat for statslig censur.
Både USA og Sydkorea havde dog sidste sommer Nordkorea under heftig mistanke for forsøg på at føre cyberkrig med distributed denial of service-angreb (DDoS).