Artikel top billede

"I andre lande investerer virksomhederne betydeligt mere i it og telekommunikation, og samtidig er de også bedre til at ændre arbejdsgange og derved opnå gevinsterne," siger Tom Togsverd, direktør for ITEK.

Danmarks fald på it-ranglister er et wake up call

ITEK og IT-Branchen ser Danmarks tilbagegang på flere internationale it-ranglister, som et gult kort. Nu skal der til at ske noget, hvis vi skal holde fast i førerpositionen.

"Faldet på ranglisterne er bekymrende, og jeg synes, vi skal se det som et wake up call. Hvis vi skal være i særklasse, bliver vi nødt til at udvikle os hele tiden," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK.

Udtalelsen kommer, efter Computerworld har skrevet om Danmarks tilbagegang på to internationale it-ranglister. Danmark er gået fra en tredjeplads til en fjerdeplads på The Connectivity Scorecard og fra en førsteplads til en tredjeplads på World Economic forums årlige Networked Readiness Index.

Selvom placeringerne stadig er i den absolutte top, mener Tom Togsverd, at faldet er problematisk.

"Det er meget farligt bare at læne sig tilbage og sige: 'det går da meget godt'. Nu har vi i flere år pralet med, hvor højt vi lå på de her ranglister, men vores position i toppen er stærkt presset. Hvis vi vil være i særklasse, skal der sættes fart på udviklingen," siger Tom Togsverd.

Han bakkes op af Morten Bangsgaard, der er administrerende direktør i IT-Branchen.

"Det er klart et gult kort til Danmark, det er der ingen tvivl om. Det er et par skridt i den forkerte retning, og derfor er vi nødt til at gribe handsken og sætte turbo på udviklingen i Danmark som højhastighedssamfund," siger Morten Bangsgaard.

Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, har tidligere sagt, at der skulle politisk handling til for at komme tilbage i førertrøjen.

It skal sikre højere produktivitet

Tom Togsverd mener, at de danske virksomheder er for dårlige til at bruge it. De senere år har Danmarks produktivitet udviklet sig negativt, og her mener Tom Togsverd, at it kan være en del af løsningen.

"Vi har et kæmpe produktivitetsproblem. I andre lande investerer virksomhederne betydeligt mere i it og telekommunikation, og samtidig er de også bedre til at ændre arbejdsgange og derved opnå gevinsterne," siger Tom Togsverd.

Morten Bangsgaard mener også, at der er en del at hente i det private erhvervsliv. Han hæfter sig blandt andet ved, at Networked Readiness Index viste, at Danmark klarer sig dårligt, når det gælder muligheden for at rejse venturekapital, at vi har høj statslig regulering er virksomheder, og at vores skattetryk er blandt de allerhøjeste.

Når det gælder muligheden for at rejse venturekapital, ligger Danmark for eksempel på en 17. plads. Det er efter lande som Indonesien og Panama.

"Der er gode muligheder for at forbedre rammebetingelserne for it og telekommunikation i erhvervslivet. Det skal være med til at forbedre vores konkurrenceevne og sikre gode vilkår for innovation," siger Morten Bangsgaard.

IT-Branchen kritiserer også, at der næsten ingen offentlige penge investeres i it-forskning.

Vi skal uddanne dygtige it-folk

I både ITEK og IT-Branchen ser man uddannelse som en vigtig forudsætning for, at Danmark er blandt de bedste it-lande.

"Hvis vi skal tiltrække de store multinationale selskaber, er det vigtigt, at vi har dygtig arbejdskraft," siger Tom Togsverd.

Derfor finder han det meget vigtigt, at man får dygtige unge til at tage uddannelser indenfor it.

"Det er vigtigt, at vi får fortalt, at det her erhverv er meget mere alsidigt, end mange tror. It handler ikke kun om programmører. Det er folk der skaber løsninger," siger Tom Togsverd.

Ligeledes synes både IT-Branchen og ITEK, at det er vigtigt, at hele uddannelsessystemet vægter it-kompetencer højt.

"Det generelle niveau af it-kompetencer i befolkningen er yderst vigtigt for, at vi bliver et højhastighedssamfund, der får noget ud af teknologien. Derfor skal it opprioriteres i hele uddannelsessystemet," siger Morten Bangsgaard.

Muligheder i EU-forskning

Et andet sted, hvor man hos ITEK ser muligheder for erhvervslivet, er i forhold til at deltage mere i de europæiske forskningsprogrammer.

"For det første er det dumt, at vi ikke gør mere for at få fat i de mange millioner, der er tilgængelige der. Men det handler også om meget mere end penge. Man får adgang til nogle internationale kontakter og til en masse viden, som ligger i de her projekter," forklarer Tom Togsverd.

Derfor har ITEK også i januar i år starter netværket DICTAT, hvor virksomheder og vidensinstitutioner, der beskæftiger sig med it og telekommunikation, kan deltage. Formålet er at styrke den danske deltagelse i EU's projekter på området.

"Alle parter skal involvere sig mere. Vi tager fat i de relevante universiteter og virksomheder, og jeg må da indrømme, at de skal have en hjælpende hånd for at komme i gang," siger Tom Togsverd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere