Europaudvalget gav fredag udenrigsminister Lene Espersen (K) mandat til at indgå den omdiskuterede antipirat-aftale ACTA.
Det skete efter, hvad ministeren selv kaldte "en grundig drøftelse" på et samråd.
Kun Enhedslisten stemte imod mandatet, som blev givet efter en række konkrete forsikringer fra ministeren om indholdet af antipirataftalen.
Mandatet blev givet på et stærkt forsinket møde, hvor udenrigsminister Lene Espersen overfor medlemmerne af Europaudvalget blandt andet garanterede, at hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at sikre information og inddragelse af EU-parlamentet i forhold ACTA-forhandlingerne.
Klare svar
Lene Espersen understregede dog, at det ikke er muligt at offentliggøre dokumenter fra forhandlingerne.
"Vi har aldrig modsat os åbenhed, men man må respektere lukkede forhandlinger," sagde ministeren under mødet og svarede også klart og bekræftende på et andet spørgsmål om ACTA:
"Ja, jeg vil gerne arbejde for, at Europa-Parlamentet inddrages og informeres, og det gør en klog EU-Kommission også. Det er klogt og rigtigt at sørge for, at Europa-Parlamentet inddrages," sagde udenrigsministeren til Socialdemokraternes Yildiz Akdogan.
Ministeren gav flere gange garantier for, at aftalen forhandles i EU-regi med de retsstillinger, som det betyder.
Særligt lagde udvalgsmedlemmerne i spørgsmålene til Lene Espersen vægt på at få garanteret, at aftalen ikke vil betyde, at EU-borgere kan fratages deres internetforbindelse uden en domstolsafgørelse.
Dette bekræftede ministeren overfor medlemmerne.
Også på spørgsmålet om, hvorvidt antipirataftalen vil betyde, at telebranchen skal være en slags internetpoliti blev afvist af ministeren.
"Internetudbyderne skal ikke til at lave et stykke arbejde, som er domstolenes arbejde. Det er ikke vores hensigt og ikke det, vi arbejder efter," sagde ministeren.
Ser spøgelser
Efter mødet fortæller Per Dalgaard, der på Europaudvalgsmødet repræsenterede regeringsstøttepartiet Dansk Folkeparti, at han følte sig tryg og grundigt informeret ved det lukkede samråd med ministeren forud for mandatafgivelsen på europaudvalgsmødet.
"De, som har haft så store bekymringer, de har set spøgelser. Der er simpelthen ikke nogen problemer i den ACTA-lovgivning, som man vil gennemføre," siger Per Dalgaard.
Per Dalgaard fortæller, at ACTA ikke vil betyde nogen ændringer i forhold til den gældende lovgivning på området i dagens Danmark
"Der er heller ikke problemer med softwarepatenter. De undergår ikke nogen ændringer i forbindelse med det her. Så alle de it-folk, som har mailet til mig, de ser spøgelser," siger Per Dalgaard.