Artikel top billede

AMD udlover pengepræmier i chip-kamp mod Intel

AMD udlover præmier for at slå på tromme for chipproducentens 12-kernede serverchip, mens også konkurrenten Intel har planer om at lancere serverchip.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices (AMD) vil uddele en præmie til en værdi af knap 45.000 kroner til den person, der giver den bedste beskrivelse i et essay, en video eller et blogindlæg, af hvordan man udnytter 48 kerner i en server, forklarer John Fruehe, der er direktør for produktmarkedsføring af servere og arbejdsstationsprodukter hos AMD, i et blogindlæg.

Præmien består en kopi af Windows Server 2008 og fire 12-kernede Opteron-processorer med en hastighed på 2,2 gigahertz, som tilsammen giver 48 kerner i en server med fire sokler.

AMD er allerede ved at sende sine Magny-Cours-processorer til forhandlerne. Med den officielle lancering vil de blive kaldt Opteron 6100. Disse serverchip vil komme i handlen senere på måneden.

Fruehe skriver i blogindlægget, at Magny-Cours-chippene vil levere flere hukommelseskanaler end Intels kommende serverprocessor Westmere-EP. Intel oplyser, at virksomheden sidst på måneden lancerer to nye serverprocessorer under Xeon-produktlinjen: Westmere-EP vil indeholde seks kerner, og Nehalem-EX vil indeholde otte kerner.

AMD's chip vil ifølge analytikere indeholde det højeste antal kerner hidtil i en x86-serverprocessor. Konkurrencen kan være en måde for AMD at fremhæve antallet af kerner i sammenligning med Intels chip, mener analytikere.

Intel og AMD begyndte at tilføje flere processorkerner for at øge chipydelsen tidligere i årtiet, da det førte til for høj varmeudvikling og strømforbrug at blive ved med at skrue klokfrekvensen op. Og denne tilføjelse af flere kerner til serverchip fortsætter endnu, selvom kampen er stilnet lidt af, da der tilsyneladende er fundet et lejde på fire processorkerner til stationære og bærbare pc'er til forbrugere, forklarer Dean McCarron, der er analyseleder hos Mercury Research.

Serverproducenterne er altid på udkig efter noget, der kan øge ydelsen, og man tilføjer tusindvis af kerner til supercomputere inden for high-performance computing, hvor der foretages komplekse matematiske beregninger, fortæller McCarron.

AMD's 12-kernede chip vil give en god forøgelse i ydelsen i forhold til Intels Westmere-EP, da den har flere beregningsmuskler at spille med, siger Nathan Brookwood, der er analyseleder hos Insight 64. Det egentlige slag vil dog stå mellem AMD's 12-kernede Magny-Cours og Intels otte-kernede Nehalem-EX, som begge sigter efter servere med fire sokler.

Intel imod præmie-opmærksomhed

Intel insisterer på ikke at benytte sig af konkurrencer eller præmier for at skaffe opmærksomhed på dens chip.

"VI har ikke brug for en konkurrence for at finde ud af, hvad vores kunder vil gøre med vores produkter," siger Shannon Poulin, der er direktør for Xeon-platformen hos Intel. Brugerne går mindre op i kerner end i pris og ydelse-per-watt, siger Poulin. Et overdrevent antal kerner kan føje til kundernes omkostninger til softwarelicensering, påpeger han.

Analytikerne er dog enige om, at udover antallet af kerner så er også ting som processorcache, ram og hukommelsesbåndbredde med til at forbedre systemydelsen. Intel putter fire hukommelseskanaler i Nehalem-EX-chippene, hvilket stiller dem på linje med AMD's Magny-Cours-chip.

Hukommelsesbåndbredde er for de fleste enterprise-applikationer en væsentlig faktor for ydelsen, siger McCarron. Hukommelsesbåndbredde er eksempelvis vigtig for store databaser, da de forsøger at få data ud i rammen så hurtigt som muligt.

Poulin mener også, at Intel har en produktionsfordel, der gør virksomheden i stand til at putte mere cache i sine mikroprocessorer end konkurrenterne og samtidig levere strømbesparelser, bedre ydelse og bedre priser i forhold til sine tidligere chip. AMD's Fruehe argumenterer dog, at "kunder køber ikke nanometer, de køber produkter."

Transistorstørrelsen er en da bestemt en attribut ved processorer, men arkitekturen er lige så afgørende, mener Fruehe. AMD's chip vil gøre sig godt i en sammenligning med Intels kommende serverchip i forhold til strømforbrug og ydelse, hævder han.

Intels Nehalem-EX har en arkitekturmæssig fordel i kraft af nye egenskaber som fejlkorrektion, men AMD vil muligvis give mere værdi for pengene med sine Magny-Cours-chip, særligt hvis brugerne migrerer fra servere med to sokler til servere med fire, vurderer analytikeren Brookwood.

"AMD kommer til at ændre server-økonomien med sine nye systemer," siger Brookwood. Intel vil nok tage mere for sine Nehalem-EX-chip, der kan vise sig at træde ind i markeder, der traditionelt har været domineret af den RISC-baserede arkitektur såsom IBM's Power- og Suns Sparc-chip, siger han.

"Det bliver et interessant år for x86-servermarkedet. Begge virksomheder handler fornuftigt," vurderer Brookwood.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere