Skal.
Skal ikke.
Skrivebordsvalget om udskiftning eller beslutningen om at beholde Microsoft-browseren, Internet Explorer, er et aktuelt tema for alle Windows-danskere.
Det skyldes, at de meget snart vil blive stillet over for valget mellem 12 mere eller mindre kendte browsere som et led i et forlig mellem EU og Microsoft om mere fri konkurrence på browsermarkedet.
For de 3,5 millioner danskere, der benytter netbank, kan browservalget potentielt betyde, at de må vinke farvel til netbanken og sige hej til en tur i køen i den lokale filial. For det er ikke alle browsere, som netbankerne understøtter - og endnu færre, som de supporterer.
"Vi overvåger konstant markedet, og når en browser overstiger en tre procent markedsandel, så skal vores kunder kunne benytte den pågældende browser til at logge på netbanken," siger Claus Hjort Bjerre, der sidder som ansvarlig for Danske Banks netbank.
Han fortæller, at Danske Bank på den konto for nylig er gået i gang med at understøtte Google-browseren Chrome, som har sneget sig op på tre procent, lige som det eksempelvis er tilfældet med Internet Explorer (cirka 80 procent markedsandel jævnfør FDIM's browserstatistik), Firefox (knap 12 procent markedsandel) og Safari-browseren (omkring 4,5 procent markedsandel).
Browser-valg mister betydning
Hos Danske Bank understøtter man browsere, der har indbygget Java Virtual Machine (JVM) til log-in'et og XHTML-standarden, når brugere på den såkaldte e-secure key-løsning skal logge ind.
Men til sommer vil browservalget ifølge Claus Hjort Bjerre være stort set ligegyldigt, fordi der ruller de danske netbanker DanID-løsningen ud.
"Til den tid burde vi egentlig stå i en situation, hvor sikkerheden er ret uafhængig af, hvilken browser kunderne benytter sig af," forklarer Claus Hjort Bjerre.
Den situation nikker risc manager for Nordeas netbank i Danmark, Philippe Roy, genkendende til.
99,9 procent uden problemer
Men indtil DanID-løsningen er på plads, er der dog heller ingen panik hos Nordea over danskernes kommende browservalg, selv om der er flere ukendte anretninger på browser-menukortet med 12 forskellige browsere.
"Vi understøtter stort set alle browsere og yder support på de største som Internet Explorer, Firefox og oftest også Safari på Windows," forklarer den sikkerhedsansvarlig for Nordeas netbank, Philippe Roy.
Han forklarer, at der er enkelte funktioner som eksempelvis "Budget-lægning", der ikke fungerer optimalt på andre browsere end Internet Explorer.
Men det problem vil givetvis være en saga blot til sommer, når de danske netbanker indfører DanID-systemet.
"Jeg kan naturligvis ikke garantere, at DanID virker på de allermest eksotiske browsere, men for 99,9 procents vedkommende vil de ikke opleve problemer med de største browsere," lyder det fra Philippe Roy.