Artikel top billede

IE-valget mellem 12 browsere øger sikkerhedsrisiko

Valget mellem 12 browsere i Internet Explorer kan give flere sikkerhedsproblemer, fordi hovedparten af selskaberne har lånt teknologi fra de store, kendte internetbrowsere.

Det snarlige valg mellem fem relativt velkendte og syv forholdsvis ukendte browsere øger risikoen for at få vira og andre ubehageligheder ind på sin computer.

Det vurderer to sikkerhedseksperter, som Computerworld har talt med.

"De syv ukendte browsere bruger jo i høj udstrækning teknologi fra Firefox og Internet Explorer."

"Derfor kan der være en masse nedarvede sårbarheder, indtil vi reelt finder ud af, hvordan de syv ukendte browsere bliver sikkerhedsopdaterede," forklarer direktør Peter Kruse fra CSIS Security Group.

Teknologinedarvingen stammer fra renderingsmotoren i især Firefox og Internet Explorer, og Peter Kruse forklarer, at lapningen af huller i endnu flere browsere givetvis vil betyde ekstraarbejde for it-afdelingerne.

"Allerede nu er patchningen er stort problem med relativt få browsere. Og det bliver jo ikke mindre komplekst, når man får endnu flere valgmuligheder indbygget i Explorer," påpeger Peter Kruse.

Han er derfor sammen med en række kolleger begyndt at teste de syv ukendte browsere: Avant, Slimbrowser, K-Meleon, Flock, Maxthon, Sleipnir og Greenbrowser.

Det, som sikkerhedsfolkene i første omgang koncentrerer sig om, er eventuelle åbenlyse sikkerhedsproblemer og opdateringshastigheden fra en sikkerhedsbrist bliver rapporteret, til der findes en lappeløsning på problemet.

EU har ikke svar på sikkerhed

Browserudvælgelsen er ifølge EU sket på baggrund af de 12 mest populære browsere til Windows-operativsystemet.

På spørgsmålet om, hvorvidt de alle er sikre, skriver EU i en pressemeddelelse:

"Alle web-browserne på valglisten som eksempelvis Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari og Opera er alle med, fordi de er iblandt de tolv mest brugte browsere i Europa."

Det svar synes sikkerhedskonsulent Thomas Jensen fra FortConsult er noget vattet.

Han hæfter sig i stedet ved, at alle browsere er skrøbelige i større eller mindre omfang.

"EU svarer jo ikke på de reelle sikkerhedstrusler, og om der er hurtige opdateringstider for opdagede sårbarheder. Eksempelvis Internet Explorer og Firefox kommer der jo jævnligt opdateringer til, derimod er det straks mere tvivlsomt, hvor ofte det sker for de mere eksotiske browsere," forklarer Thomas Jensen.

Han vil til almindelige forbrugere foreslå at holde sig til de velkendte browsere, når de bliver præsenteret for valget mellem de 12.

"It og religion hænger jo sammen, men jeg ville personligt helt sikkert vælge en browser med regelmæssige opdateringer. Uden at favorisere nogen ville jeg derfor vælge en af de fem største," siger Thomas Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere