Artikel top billede

"Rapporten viser, at hvis regionerne lærer af hinanden, kan der frigøres mange ressourcer til bedre kvalitet," siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Foto: Stig Stasig (Foto: Stig Stasig Photography / Stig Stasig)

Claus Hjort: Regionerne kan gøre det billigere

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at regionerne kan stramme deres budgetter til sundheds-it op. Han undviger dog kritiske spørgsmål.

Op mod en halv milliard kroner ligger gemt i regionernes sundheds-it, hvis de effektiviserer. Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport udarbejdet af McKinsey & Company.

Regionerne anfægter dog store dele af rapporten, og konklusionerne er truffet på baggrund af data, der har fejl og mangler, argumenterer de.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener derimod, at den giver et fint fingerpeg om, at regionerne kan blive bedre til at drive deres sundheds-it.

"Regeringens mål er at holde udgifterne i den offentlige sektor i ro. Det betyder, at vi skal se, hvor vi kan være mere effektive og få mest for pengene. Rapporten viser, at hvis regionerne lærer af hinanden, kan der frigøres mange ressourcer til bedre kvalitet. Det er jeg sikker på, at regionerne gerne vil være med til at samarbejde om, så vi får mest muligt for pengene," lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i et skriftligt svar til Computerworld.

I rapporten, der er fra 5. januar, står der blandt andet, at regionerne kunne få mere ud af et tværregionalt samarbejde. Den kritik imødegik regionerne i sidste måned, da de stiftede Regionernes Sundheds-it Organisation, der er et fælles it-samarbejde.

Claus Hjort Frederiksen ser det som tegn på, at regionerne anerkender resultaterne fra rapporten.

"Rapporten er kommet til i et samarbejde mellem staten og regionerne, og jeg er da glad for, at også regionernes formand, Bent Hansen, også mener, at der er gevinster at hente på området," skriver finansministeren og fortsætter:

"For analysen er jo netop et eksempel på, at der er potentiale for gevinster, når man dykker ned i de forskellige områder i den offentlige sektor. Der er faktisk muligheder for at bruge pengene bedre i stedet for bare at bruge flere."

Ministeren undviger spørgsmål

Computerworld forsøgte i første omgang at få et telefoninterview i løbet af torsdagen, men det var ikke muligt. Herefter indsendte Computerworld fem spørgsmål til finansministeren, som han kun i begrænset omfang tager stilling til i ovenstående kommentarer.

De fem spørgsmål var:

Hvad kan du bruge rapporten til?

Rapporten kan ses som et bestilt våben, du kan bruge i økonomiforhandlinger med regionerne. Hvordan forholder du dig til den påstand?

Regionerne mener, at der stadig er levn fra strukturreformen, der gør, at de endnu ikke kan effektivisere fuldt ud. Hvorfor ligger ansvaret hos regionerne, når det er regeringen, der har gennemført strukturreformen?

Du fremhævede forleden i Berlingske, hvordan der ligger et effektiviseringspotentiale gemt. Men hvorfor er billigst også bedst?

Hvilke konsekvenser - hvis nogen - får rapporten for regionerne?

Måtte sænke ambitionsniveau

Finansministeren har ikke siddet med i arbejdet omkring rapporten, og derfor har Computerworld talt med digitaliseringschef Lars Frelle-Petersen fra Finansministeriet omkring de mere konkrete kritikpunkter af rapporten.

Regionerne har blandt andet kritiseret, at en lovet sammenligning - benchmark - med det canadiske sygehusvæsen kun er med i et begrænset omfang i rapporten. Det hænger sammen med, at der var en række problemer i forbindelse med indsamlingen af data, fortæller Lars Frelle-Petersen.

"Det oprindelige, der var lagt op til, var en mere detaljeret dataindsamling, end det har vist sig at kunne lade sig gøre," siger han.

Ifølge Lars Frelle-Petersen var det noget, som parterne kunne konstatere under processen, hvor McKinsey indsamlede data fra regionerne.

"Vi har selvfølgelig kigget på de tal, der er kommet ind, og som det skrives i McKinseys tilbagemeldinger, så har der været store dataindsamlingsproblemer. Den del af processen har vi også være en del af, for vi har siddet med sammen med regionerne i det dataindsamlingsarbejde, og vi har kunnet konstatere, hvor svært det har været for regionerne at indsamle de nødvendige data," siger han og tilføjer:

"Det har også ført til, som det fremgår af McKinseys redegørelse, at vi har valgt et højere abstraktionsniveau - altså ikke en så detaljeret dataindsamling, for det har regionerne ikke været i stand til at svare på," forklarer han.

Kostede tre millioner kroner

Claus Hjort Frederiksen fremhæver, at rapporten viser, at der er et effektiviseringspotentiale gemt i regionernes sundheds-it. Lars Frelle-Petersen afviser dog, at Finansministeriet har konkluderet noget på vegne af den rapport, som ministeriet er blevet forelagt af McKinsey.

Hvad kan I bruge rapporten til?
"Det vil vi drøfte med regionerne frem mod sommerens forhandlinger," siger han.

Så I har ikke konkluderet, hvor brugbar rapporten er?
"Nej, det har vi ikke. Vi har en rapport, som jo er genstand for et omfattende projekt, som vi kører sammen med regionerne og Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Og der indgår rapporten som en del af det arbejde, vi er på vej igennem med," fortæller Lars Frelle-Petersen.

Digitaliseringschefen pointerer desuden, at metoden og dataindsamlingsmodellen, der ligger til grund for rapporten, er blevet godkendt af alle parter, inden McKinsey gik i gang i maj sidste år. Også regionerne godkendte den.

Den endelige version af rapporten var færdig 5. januar i år, og ifølge Finansministeriet kostede den tre millioner kroner. Derudover er regionerne blevet godtgjort for den tid, som de har sat af til arbejde.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere