Artikel top billede

Kommunale embedsmænd til golf på KMD's regning

Det er bestikkelse, når embedsmænd deltager i golfturnering med alt betalt af KMD, siger ekspert.

Kommunale embedsmænd tager hvert år til en golfturnering, hvor green fee, frokost og præmier betales af it-leverandøren KMD.

Det oplyser en kulturdirektør fra Norddjurs Kommune til Computerworld.

Kommunen er samtidig under mistanke for udbudsfusk for at vælge et KMD-system uden om udbud.

"KMD betaler green fee cirka 300 kroner, men jeg spiller gratis, da jeg er formand for Norddjurs Golfklub, så der er ingen udgift for KMD her. Vi får frokost," lyder det i et skriftlig svar fra kommunen i forbindelse med en aktindsigt.

Det fremgår, at KMD og SAP arrangerer den årlige turnering, hvor "deltagerkredsen er kommunalt ansatte fra hele landet".

Lidt søgning på nettet viser, at der i mindst et tilfælde i 2006 er blevet uddelt en præmie af KMD-direktør Hans Henrik Von Platen-Hallermund, der i øvrigt i dag sidder i KMD's direktion, til en embedsmænd og byrådspolitiker i form af en Callaway-golftaske.

En golftaske, der umiddelbart ikke kan findes billigere end til 800 kroner på nettet, men kan fås i forskellige prislag op til flere tusind kroner.

Ekspert: Det er bestikkelse
Forvaltningsekspert og lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet mener, at forholdet ganske enkelt er strafbart i forhold til straffeloven.

"Det er bestikkelse," siger han.

"Og bestikkelse er strafbart både for giver og modtager. Uanset om nogen får noget direkte ud af det," siger han.

Sten Bønsing er overhovedet ikke i tvivl, da arrangementet er et socialt golf-arrangement.

"Men selvom der måtte have været et fagligt oplæg, er grænserne for gavemodtagelse overskredet," siger han.

I personalestyrelsens vejledning om modtagelse af gaver understreges det da også gentagne gange, at kun gaver i form af "for eksempel en bog eller en vingave" bør accepteres i forbindelse med højtider, jubilæum eller lignende.

Udgangspunktet er klart:

"En ansat, der bliver tilbudt en gave eller en fordel fra en person eller virksomhed, bør således undlade at tage imod den, hvis den har sammenhæng med den pågældendes ansættelse i det offentlige," står der i vejledningen.

Ifølge Sten Bønsing kan både politi og Folketingets Ombudsmand vælge at tage sagen op.

"Eller folk kan anmelde det," siger Sten Bønsing.

"Direktøren er desværre ikke god til golf"

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fra Norddjurs Kommune afviser blankt, at golfarrangementerne skulle have påvirket kommunens valg af KMD uden om udbud.

Han påpeger, at kulturdirektøren kun deltager i ét KMD-arrangement hvert år, hvor han bruger en fridag på det. Og kulturdirektørens område bruger i øvrigt slet ikke KMD-systemer, oplyser kommunaldirektøren.

Desuden forklarer Jesper Kaas Schmidt, at kulturdirektøren ikke har haft indflydelse på valg af KMD OPUS.

"Han har ikke været involveret i det forberedende arbejde heller ikke i beslutningsprocessen," siger han.

Og det lader ikke til, at kommunaldirektøren går så meget op i, hvor mange eller hvor store KMD-betalte præmier, hans ansatte vinder.

"Desværre er min kulturdirektør ikke en så god golfspiller, at han vandt nogle præmier," siger kommunaldirektøren om kulturdirektørens magre udbytte af fem års golfturneringer.

Computerworld har bedt Norddjurs Kommune kommentere direkte på lektor Sten Bønsings udtalelser om beskikkelse, men kommunen er ikke vendt tilbage med svar.

KMD: Vi bestikker ikke

Hos KMD vil man til gengæld gerne svare på kritikken.

Bestikker KMD kommunale embedsmænd?

"Nej. Det er altså skudt helt ved siden af, at KMD skulle tilbyde bestikkelse," lyder det fra pressechef Christoffer Hellmann fra KMD.

"Vi har på linje med andre virksomheder en række kundeaktiviteter såsom golfturneringer. Vi gør det for at opbygge og vedligeholde vores kunderelationer. Der er ingen forventning hos os om, at de, der deltager i vores arrangementer, lægger opgaver hos os."

Er KMD enig i ekspertens vurdering - at der med golfturneringen, green fee, frokost og præmier er tale om beskikkelse af Norddjurs Kommune? Eksperten mener, at det er strafbart, uanset om giveren får noget ud af det eller ej.

"Nej, det er vi ikke enige i.

I KMD har vi ingen intentioner om at bestikke folk, og vi mener på ingen måder, at vores kundearrangementer kan betragtes som bestikkelse."

Hvor mange penge bruger KMD årligt på disse turneringer, inklusiv til frokoster, præmier og green fee?

"Vi ønsker generelt ikke at udtale os om størrelsen på vores budgetter. Jeg tror, det er en ret normal holdning. Og derfor får du altså ikke svar på det med golfturneringer."

Hvor mange kommunale embedsmænd har været med til disse turneringer de sidste fem år?

"Det er lidt det samme svar som før. Vi ønsker ikke at fortælle specifikt, hvem og hvor mange vi inviterer til vores arrangementer."

Mistanke om udbudsfusk for milliarder

Computerworld har i de seneste måneder afdækket mistanke om udbudsfusk i hver tredje af landet kommuner, der alle har købt KMD-systemer uden om udbud.

I alt vurderer eksperter, at op imod 200 millioner skattekroner er gået tabt grundet manglende konkurrence.

Og analysehuset Gartner anslår, at det samlede beløb, der er unddraget udbud, kan løbe op i milliardklassen.

Blandt kommunerne er Hedensted Kommune. Her kunne Computerworld for nylig beskrive, at kommunaldirektøren fik en AC/DC koncert i Parken med overnatning betalt af KMD.

I dag erkender kommunen, at den burde være gået i udbud.

I Brønderslev Kommune ligger man i forhandlinger med KMD om Opus-systemet. Her har embedsmændene stik i imod lovgivningen modtaget fodbold og håndbilletter af KMD.

Borgmesteren afviser dog, at det skulle påvirke forhandlingerne.

Nu er golfturneninger med tilhørende præmier så kommet frem i lyset.

Golf er dog ikke et helt ukendt fænomen i forholdet mellem KMD og SAP på den ene side og kommunerne på den anden side.

B.T. kunne for nylig afsløre, at Odense-borgmester og tidligere formand for KMD's bestyrelse, Anker Boye, fik flere golfrejser betalt af KMD og SAP.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere