Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

Per Andersen, administrerende direktør, IDC. Foto: Mikael Rieck

Kan it redde arbejdsmarkedet?

Klumme: I stedet for kun at fokusere på lønomkostninger, bør overenskomstforhandlingernes parter se på, hvordan vi kan blive mere konkurrencedygtige ved at styrke brugen af it.

Her midt i forhandlingerne om nye overenskomster er et af nøglespørgsmålene, hvordan Danmark kan forbedre sin konkurrenceevne i forhold til andre lande. Det oversættes i Industriens Hus til reduktion eller begrænsning af omkostningerne - specielt lønomkostningerne.

Nu ønsker jeg ikke at lave utidig indblanding i de frie forhandlinger. Men det er altså interessant, at mange danske virksomheder mener, at de har været nødt til at gøre deres organisationer mere effektive som følge af krisen.

Mere end halvdelen af de danske virksomheder siger, dette er tilfældet, ifølge en ny IDC undersøgelse. Og det er jo også en forbedring af omkostningsniveauet.

Faktisk ligger Danmark her i toppen sammenlignet med de to andre lande, der indgår i undersøgelsen, Sverige og Holland. I Holland - der ellers har været hårdere ramt end Danmark på pengepungen - mener kun 44 procent af virksomhederne, at de er blevet mere effektive. Det er 10 procent point under Danmark.

En stor del af denne effektivisering er blevet realiseret gennem bedre og mere smart anvendelse af it. Kan dette alene sikre, at Danmark er konkurrencedygtig? Næppe. Men jeg vil gerne komme med det helt uopfordrede forslag at bringe it ind i overenskomstforhandlingerne.
Det er ikke helt utænkeligt, at man kan opnå en fornuftig udvikling på lønområdet, hvis man samtidig fokuserer på en større effektivisering gennem brug af it.

Ja, faktisk er det et vildspor at tro, at vi på sigt kan gøre Danmark til en success ved løntilbageholdenhed. Vi har ikke brug for billigere arbejdskraft - vi har brug for smartere arbejdskraft! Og her spiller it en afgørende rolle.

Jamen, er det så overenskomststof? Her har regeringen heldigvis vist vejen. Gennem den parakdoksale multimedieskat har man fjernet et stort incitament for at sikre en smidig brug af nye teknologier på tværs af arbejdsplads og hjemmet (noget en stor del af danske medarbejdere alligevel ikke skelner så skarpt imellem).

Det er den dårligste idé, vi har set, siden vi havde en socialdemokratisk regering.

Så kære forhandlere, lad os få kastet denne og andre gode ideer på bordet til, hvordan vi kan styrke brugen af it på tværs af faggrænser, arbejdsplads/hjemmet og brancher.

Diskussionen om et A-hold og et B-hold er ikke i fokus længere - men lad os alligevel sikre, at vi alle er del af et stærkt A-hold med optimal brug af de teknologier, vi har til rådighed.

<a href="mailto:pandersen@idc.com">Per Andersen</a> er administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic og Benelux.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere