De danske, norske og svenske veje forbinder de 2.100 Statoil-tanke her i Norden. Nu forbinder Telia også tankstationerne med informationsvejen.
I Danmark betyder det, at Telia får til opgave at binde 420 Statoils tankstationer sammen via selskabets eget net i Danmark. Aftalen er ifølge Telia en af de største i Norden.
"De får én samlet nordisk MPLS-løsning på tværs af landegrænserne, hvor de kan sende deres datakommunikation frem og tilbage mellem hovedkontorer og de enkelte tankstationer," fortæller bredbåndsdirektør Peter Arke fra Telia med ansvar for erhvervsmarkedet.
Løsningen kører via TeliaSonera DataNet, som baserer sig på Telias egen lukkede backbone. Det er et netværk, der omfatter mere end 14.000 kilometer fiber i Danmark.
Fælles nordiske løsninger trækker
Peter Arke tror ikke, at aftalen var kommet i stand, hvis Telia kun kunne tilbyde et erhvervsprodukt for to af landene, eller hvis Statoil skulle forhandle aftalen i stand med Telia i hvert af de tre lande.
"Det bliver mere og mere vigtigt for store virksomheder, der er i flere forskellige lande, at vi kan binde dem sammen i én løsning," siger han og fremhæver "one-stop-shopping"-konceptet.
Konceptet indebærer, at en potentiel kunde kun skal henvende sig et sted i Telia-koncernen for at få en aftale, der går på tværs af flere lande.
"Vi er globale i forhandlings- og implementeringsfasen, men vi er lokale, ligeså snart det er i drift," siger han og uddyber:
"Der bliver kørt én fælles projektledelse, som styrer projektet ned imod de forskellige lande og organisationer. Med fælles projektledelse kan vi sørge for, at vi kan tilbyde det hele i et tempo, som vores kunder kan følge med i, og så benytter vi også af 'single point of contact' (én fælles kontakt, red.)."
Konkurrence med TDC og Telenor
Peter Arke understreger, at det er vigtigt, at projektet overgår til at være lokalt, når først forhandlings- og udrulningsforløbet er afsluttet.
"En kunde i Danmark er ikke interesseret i at tale med en svensker eller nordmand, når systemet først er i drift, og kunden skal have kundeservice eller noget betjening. I det øjeblik, at det kommer i drift, går det fra den fælles nordiske projektledelse ud til de enkelte landes organisationer," forklarer han.
Telias to største konkurrenter på erhvervsmarkedet i Danmark, TDC og Telenor, er også begge repræsenteret med erhvervsprodukter i de skandinaviske lande.
Umiddelbart vurderer Peter Arke, at det tager tre til seks måneder at rulle løsningen ud til Statoil. Teleselskabet leverer allerede lignende løsninger til Uno-X og Q8 her i Danmark.