Artikel top billede

Sikkerhed skal strammes op efter millionsvindel

Efter at hackere svindlede sig til over 22 millioner ved hjælp af phishing, vil EU-Kommissionen nu stramme op på sikkerheden. Bagmændene er blevet mere professionelle, lyder det fra DK-CERT.

Ukendte bagmænd har svindlet sig til tre millioner euro ved hjælp af phishing-mails til virksomheder, der handler med CO2-kvoter i Europa.

Mellem virksomheder er der et side, hvor man kan handle med CO2-kvoter. Ukendte bagmænd har haft held med at svindle sig til sådanne CO2-certifikater og videresælge dem.

En falsk e-mail blev sendt ud til virksomheder i CO2-handlens registre. Mailen så ud til at komme fra professionel side og lokkede virksomheder til at indtaste deres login-informationer, hvorefter de blev misbrugt.

Mailene blev sendt til virksomheder i en række europæiske lande. I Tyskland og Tjekkiet lykkedes angrebene, inden man nåede at blive opmærksomme på problemet. Virksomheder i de to lande tabte CO2-certifikater til en værdi af over 22 millioner kroner. Angrebet førte til, at man i 13 europæiske lande inklusiv Danmark midlertidigt spærrede for køb og salg af nye kvoter.

På baggrund af dette angreb vil EU-Komissionen nu stramme op på sikkerheden. I en pressemeddelelse skriver man, at man vil ændre sikkerheds-guidelines og lave en handlingsplan for, hvad man kan gøre, hvis lignende angreb skulle komme i fremtiden.

Shehzad Ahmad leder af DK-CERT mener, at det er godt at EU-komissionen reagerer og opfordrer til, at man vejleder virksomheder til at være mere kritiske.

"Der skal ikke nødvendigvis meget til for at få en højere sikkerhed. Når det handler om at udlevere login-informationer, bliver virksomhederne simpelthen nød til at ringe til dem, der står som afsendere, og høre, hvorvidt det reelt er dem, der har sendt mailen," siger han.

I Danmark fik virksomheder, der handler med CO2, en mail, hvor Energistyrelsen var afsender. I mailen blev man guidet videre til en hjemmeside, der tilsyneladende virkede ægte. Her blev man bedt om at indtaste login-informationer.

Professionelle bagmænd

Det førte til, at Energistyrelsen, efter at været blevet opmærksomme på problemet, lukkede for handlen med CO2-kvoter. Der var ingen danske virksomheder, der nåede at falde for fupnummeret.

DK-CERT har oplevet en stigning i antallet af phishing-angreb, og bagmændene bliver mere og mere professionelle. Tidligere var phishing typisk rettet mod uerfarne netbrugere, der var mere tilbøjelige til at udlevere netbankkoder eller lignende, og på den måde var nemme ofre.

At man nu retter angrebene mod virksomheder er en ny tendens.

"Vi har stadig ikke set meget til så store og organiserede angreb som dette. Men det kommer vi til i fremtiden," fortæller Shehzad Ahmad leder af DK-CERT.

Graden af kompleksitet gør også, at Shehzad Ahmad ikke er i tvivl om, at det ikke er småsvindlere der står bag.

"Det her er organiseret kriminalitet. Det er målrettede og velplanlagte angreb, som ikke kan udføres af enkeltpersoner."

Hurtig kommunikation er vigtig

Udover at opfordre virksomheder til at være mere kritiske, er det vigtigt, at de enkelte landes angrebs-beredskaber kan arbejde hurtigt sammen, når uheldet er ude.

I dette tilfælde var det Holland og Norge, der advarede EU kommissionen, som derefter tog fat i de andre medlemsstater.

"Med angreb som dette, der går på tværs af landegrænser, er det meget vigtigt, at man kan kommunikere hurtigt, så skaderne kan begrænses," fortæller Shehzad Ahmad.

EU Kommisionen støtter de enkelte medlemsstater i deres efterforskning af angrebene. Samtidig arbejder man på at få lukket den falske hjemmeside. Dette kan dog være svært, da svindlerne benytter sig af botnet, så hjemmesiden ikke kan spores.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere