Konkurrencestyrelsen henlagde en sag om udbudsfusk, der havde sit udspring i Aabenraa Kommune, tilbage i 2005.
Dengang besluttede Aabenraa Kommune at købe KMD's Opus-system uden at gå i udbud - i øvrigt efter råd fra KMD selv.
Siden har hver tredje kommune købt det samme KMD-system uden om udbud, hvilket er blevet vurderet til at have kostet skatteyderne op imod 200 millioner kroner.
Den samlede sum, der er undveget udbud, kan ligge helt oppe i milliardklassen.
Og hos Konkurrencestyrelsen lyder det også som om, at man har røde ører over at have henlagt sagen grundet prioritering af sager og ressourcemangel.
"Det var ikke en heldig prioritering," erkender vicedirektør Kim Sparlund fra Konkurrencestyrelsen over for Computerworld.
Han forklarer, at det nok spillede ind, at der ikke ville være de store sanktionsmulighederne over for kommunen.
Reelt kunne styrelsen blot overdrage sagen til Klagenævn for Udbud, forklarer vicedirektøren.
Kommunerne har ansvaret
I dag kan hverken Konkurrencestyrelsen eller Klagenævn for Udbud nemlig ophæve kontrakter eller uddele bøder for manglende udbud.
"Derfor ser vi også frem til regeringens nye tiltag, hvor der bliver helt andre muligheder for blandt andet at give bøder," siger Kim Sparlund.
Men op imod 200 millioner kroner skattekroner er gået tabt. Hvis I ikke havde droppet sagen, så kunne de andre kommuner måske se, at de skulle i udbud?
"Der er ingen kommuner, som kan være i tvivl om, at denne typer kontrakter skal i udbud, og det er kommunernes ansvar, at udbudsreglerne overholdes, og at skatteydernes penge bruges bedst muligt."
"Når vi bør se på sagen, så er det, fordi vi nu kan se, at der ikke er tale om en enkeltstående fejl i en enkelt kommune," siger han.
Vicedirektøren bekræfter, at Konkurrencestyrelsen i øjeblikket undersøger et større sagskompleks, hvor både KMD og Aabenraa Kommune indgår.
Computerworld har tidligere beskrevet, hvilke kommuner der er havnet på myndighedernes liste. En liste, der altså omfatter op imod hver tredje kommune.
Klogere efter kendelse
De mange kommuner, der ikke er gået i udbud, siger, at deres vurdering har været, at der var tale om en opgradering af et eksisterende system.
Det er flere eksperter dog lodret uenige i - herunder altså Konkurrencestyrelsen - og flere af kommunerne er da også selv gået bort fra forklaringen og har erkendt fejlen.
Nyborg Kommune er ifølge eget udsagn blevet klogere, efter it-selskabet Tabulex hev Tønder Kommune i Klagenævn for Udbud.
Her fik Tønder Kommune en kendelse imod sig. Kommunen måtte ikke tegne kontrakt med KMD uden om udbud.
Det var ifølge Nyborg Kommune netop deres øjenåbner i sagen.
Nedprioriteret og ressourcemangel
Konkurrencestyrelsen droppede formelt sagen mod Aabenraa Kommune i starten af 2009, fremgår det af en række dokumenter og mails fra kommunen.
Men mail-korrespondencen startede allerede i kølvandet på kommunens beslutning i 2005 om at gå over til KMD Opus.
Første brev fra Konkurrencestyrelsen til Aabenraa Kommune blev således sendt 26. marts 2007 med overskriften: "Undersøgelse om indgåelse af it-kontrakter uden udbud mellem KMD og Aabenraa Kommune".
Heri udbeder Konkurrencestyrelsen kommunen en række svar i sagen. Siden sender Konkurrencestyrelsen et nyt brev 4. oktober 2007 med en række opfølgende spørgsmål til kommunen.
Og halvandet år efter - 1. marts 2009 - kommer Konkurrencestyrelsens tredje brev så til kommunen:
"Styrelsen har imidlertid ud fra en prioritering af sine opgaver sammenholdt med de forhåndenværende ressourcer besluttet, at der ikke gennemføres yderligere undersøgelse af sagen.
Sagen afsluttes derfor i henhold til Konkurrencelovens § 14, stk. 1, 3 pkt, samtidig med afsendelse af dette brev."
Det er uvist præcis hvor mange kommuner, der har indgået aftale om KMD Opus uden om udbud efter denne dato.