Computerworld News Service: Microsoft kunne i høj grad takke Windows 7, da virksomheden torsdag offentliggjorde et regnskab, der viste en stærk forøgelse af nettoindkomsten og omsætningen for andet kvartal i regnskabsåret 2010.
Selskabet nåede op på en nettoindtægt på godt 36 milliarder kroner, og det er en stigning på 60 procent i forhold til året før.
Omsætningen blev på knap 104 milliarder kroner i kvartalet, der endte 31. december - 14 procent højere end sidste år.
Det pæne resultat er blandt andet opnået på baggrund af en forskudt omsætning fra tidligere på året, hvor forsalget af Windows 7 til pc-leverandører og detailhandlere gik i gang. Denne del af omsætningen udgør i alt godt 9 milliarder kroner.
Selv uden den forskudte omsætning er tallene inden for analytikernes forventninger, med en totalomsætning på knap 95 milliarder kroner og et resultat på 3,27 krone per aktie.
60 millioner licenser
I en rundspørge blandt analytikere viste Thompson Reuters en almindelig forventning om en omsætning på knap 98 milliarder kroner og et resultat på 3,22 per aktie.
Kvartalet dækkede desuden over lanceringen af Windows 7 og salget af mere end 60 millioner licenser.
Det er det højeste antal solgte Windows-licenser inden for et enkelt kvartal nogensinde, fortalte Bill Koefoed, der er general manager of investor relations ved Microsoft.
Derudover lancerede virksomheden også Windows Server 2008 R2.
Det var salget af Windows-relaterede produkter, der indbragte den største del af omsætningen, nemlig knap 38 milliarder kroner eller en stigning på 72,85 procent fra knap 22 milliarder kroner året før.
Server og værktøj nød en mere behersket fremgang, fra godt 20 milliarder kroner sidste år til knap 21 milliarder kroner i år.
Det var dog ikke alle Microsofts underafdelinger, der undslap krisen.
Omsætningen for online-tjenester skrumpede i løbet af kvartalet ind fra godt 3,3 milliarder kroner sidste år til knap 3,2 milliarder kroner i år.
Forretnings-, underholdnings- og tjenestedelen endte på samme måde med et lunkent resultat.
Kvartalet blev desuden det sidste under økonomi-chef Chris Liddel, som forlod Microsoft 31. december. Stillingen er nu overtaget af Peter Klein.
"Tallene er i høj grad et resultat af den stærke pc-efterspørgsel blandt forbrugerne," sagde Peter Klein under en pressekonference om emnet.
Han forklarede, at efterspørgslen blandt virksomhedskunderne ikke endnu er begyndt at stige igen.
Microsoft vurderer, at markedet for forbruger-pc'er er vokset mere end 20 procent i forhold til sidste år, mens salget af pc'er til virksomheder er blevet på samme niveau.
Netbooks repræsenterede omkring 11 procent af pc-markedet, og det er cirka samme andel som i samme kvartal året inden.
Salget af pc'er til virksomheder vil begynde at stige igen, når selskaberne vender tilbage til den gamle udskiftningscyklus. "Selv om timingen er uvis, så vil vi være godt positionerede til at udnytte fordelene ved det øgede virksomhedssalg, når det kommer," mente Peter Klein.
Han pegede desuden på juni måneds lancering af Microsoft Office 2010 som en stor, forventet indtægtskilde.
Længere inde i fremtiden kommer desuden nye produkter som for eksempel Microsofts cloud-platform Azure og introduktionen af næste generations Xbox kontrolsystem, der foreløbigt går under kodenavnet Natal.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen