Artikel top billede

Derfor sover kommunerne stadig i ske med KMD

ComputerViews: Den 37 år gamle navlestreng mellem KMD og de kommunale embedsmænd er øjensynlig ikke let at skære over. Læs her et bud på hvorfor.

ComputerViews: Ingen bliver fyret for at købe IBM. Sådan hed det sig engang i det offentlige Danmark. Siden har man sikkert kunnet sige det samme ude i kommunerne om indkøb hos KMD.

For i 37 år har de kommunale it-chefer fodret deres egen guldkalv, når de købte it-ydelser hos selskabet, som deres egne borgmestre sad i bestyrelsen for, og som kommunernes selv ejede. Båndene var tætte - ikke bare på det faglige plan. Historier om utallige såkaldte studierejser har floreret i pressen.

Sagen om de manglende udbud i op imod hver tredje kommune rejser spørgsmålet:

Er den 37 år gamle navlestreng til KMD reelt blevet klippet over med salget af KMD til kapitalfondene EQT i slutningen af 2008?

Fortsat tætte bånd

For selvom der i dag unægtelig hersker andre forhold end dengang mellem KMD og de kommunale embedsmænd i kommunerne - på det ikke-faglige plan - så er der ingen tvivl om, at der fortsat er et ekstremt tæt samarbejde mellem KMD og direktionerne ude på rådhusene.

Og det er på mange måder naturligt, for de mange år har selvfølgelig givet KMD en unik faglig indsigt i kommunal it.

Men det ændrer ikke et komma ved, at de dage, da de gamle venner automatisk fik ordren, bør være fortid.

Det er helt sikkert en svær øvelse for flere kommuner at se KMD som en leverandør som alle andre. Ganske enkelt fordi interaktionen har været så massiv og intens igennem årene, hvor det var lige før, KMD havde sit eget kontor på de kommunale direktionsgange.

Gisningen er, at KMD tidligere har været så tæt en faglig sparringspartner, at selskabet måske har været lidt for meget inde over nogle af kommunernes disponeringer i dag.

I hvert fald udtaler it-chefernes egen formand, at flere kommuner har "forladt sig på en leverandørs gode intentioner og uvildige rådgivning med argumenter som systemopgradering med videre, som nu skaber problemer" i sagen om manglende udbud.

Under alle omstændigheder tyder noget på, at ikke alle kommuner har forstået at klippe båndene til KMD og se firmaet som en almindelig leverandør. For det er unægtelig sværere at forestille sig, at en kommune slet ikke ville afveje at gå i udbud, hvis man eksempelvis skulle ud og købe en stor bunke computere og servere i markedet.

Afhængigheden af KMD intakt

Sagen kompliceres yderligere af det afhængighedsforhold, alle kommuner fortsat har til KMD. For da man klippede navlestrengen, blev den ikke skåret helt over. På flere områder, som levering af de såkaldte fagsystemer, kan kun KMD levere ydelsen.

Man har sluppet en kapitalfond løs i kommunernes baghave med et monopol-greb på de kommunale it-chefer. Et greb, som de tidligere ejere af KMD næppe ville kunne finde på at misbruge.

Vi kan konstatere, at direktøren for KMD-konkurrenten Silkeborg Data mener, at de manglende udbud er direkte konkurrencehæmmende.

"Og det er rettet mod både dem, der ikke går i udbud og dem, der tilbyder nogle forhold, der gør, at det er attraktivt ikke at gå i udbud," siger Brian Busk.

Så pilen peger også i nogen grad på sælgerne af KMD, der forhåbentlig har lavet en ordentlig aftale, så monopol-systemerne bliver neutraliseret i ligningen om magtforholdet mellem KMD og kommunerne.

Den del af navlestrengen kan nemlig hurtigt skæres over, mens de mere indgående venskaber og bånd mellem visse kommunale chefer og KMD-folk formentlig først over en længere årrække vil blive normaliseret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere