Artikel top billede

Studerende får virtuelle servere til lån i skyen

Hvad kan en rollebaseret afgangskontrol bruges til? Det vil WAYF-projektet vise. Derfor får 500 studerende låneret over 500 virtuelle Windows 2008-servere med plads til fri leg.

500 af landets studerende ved de højere læreanstalter får nu mulighed for at låne en virtuel Windows 2008-server som legeplads i det kommende semester.

Det fortæller Jacob-Steen Madsen fra WAYF-projektet (Where Are You From), som går ud på at udbrede genbrug af loginsystemer og rollemodel-baseret logon på tværs af systemer.

"Hvis man er studerende på en af de institutioner, som er koblet op på WAYF, så står der 500 servere, som man kan logge ind på," siger han.

Bliver administrator på egen sky-server

Ifølge Jacob-Steen Madsen er der frie hænder for brugen af den personlige server, så længe loven overholdes, og man ikke kaster sig ud i et stort kommerciel betalingssite.

"Det her er undervisningsmateriale. Man får en fuld Windows 2008-server, og den bliver personlig, så længe man bruger den," siger han.

Logger man ikke på maskinen i 14 dage, bliver den nemlig automatisk slettet og genopsat, og en ny studerende får tilbudt maskinen i renset form, forklarer han.

De heldige studerende får dermed en blank Windows 2008-server inklusive en web-installer stillet til rådighed, som kan bruges til alt mellem himmel og jord.

Eksempelvis databaser eller et webhotel, som man kan sætte op med .Net, PHP eller Java.

"Der er ingen grænser for brugen af maskinerne. De studerende kan frit vælge programmeringssprog eller værktøjer på maskinerne," siger Jacob-Steen Madsen og fortsætter:

"Man har fuld adgang til at lave applikationer på denne server. Det er som et bedre webhotel, men her har du ikke kun diverse upload-muligheder, nej du har hele serveren at boltre dig på," siger han, og forklarer, at maskinerne befinder sig i en sky hos et hostingcenter.

Login uden personoplysninger

Jacob-Steen Madsen fortæller, at ideen med de gratis servere er at vise, hvad man potentielt kan bruge WAYF-adgangen til hos andre aktører.

Løsningen vil eksempelvis kunne håndtere, at et bibliotek udlåner software i 14 dage ved hjælp af et biblioteks-login, eller at skoleelever får adgang til en slags digital skoletaske,

"Eller en fjenopkobling fra en almindelig firma-pc på hjemmearbejdspladsen," uddyber Jacob-Steen Madsen.

Adgangen til låne-serveren foregår med et såkaldt fødereret login, som genbruger oplysningerne fra institutionen til WAYF-kontoen, som de studerende i forvejen har. Ideen med logon-løsningen er, at gøre det muligt at tilgå systemer uden brug af personfølsomme data.

I praksis betyder det, at brugeren med sit login oplyser eksempelvis skolen om, at vedkommende har lov til at logge på. Dermed ved skolen med andre ord ikke umiddelbart hvem, der har logget på systemet, men blot at vedkommende har lov til at gøre det.

Klientløs adgang

Samtidig er adgangen til serveren, ifølge Jacob-Steen Madsen, klientløs. Det betyder, at brugeren med WAYF-loginet fra hjemmeinstitutionen kan tilgå maskinen fra hele verden, uden særlige programmer ved hånden.

"Du kan tilgå serveren uden at have en speciel maskine og uden at have nogen værktøjer," siger han.

Ifølge Jacob-Steen Madsen åbner WAYF muligheden for at snuppe en af de Microsoft-sponserede servere fra i dag, mandag.

Med omkring 800.000 brugere bliver der formentlig rift om tilbuddet, for det er kun de 500 første ved møllen, som får muligheden.

Indholdet til serveren kan, ifølge Jacob-Steen Madsen, hentes på Microsoft-sitet DreamSpark, som i forvejen er til rådighed for alle studerende med en WAYF-konto, der selv har skaffet sig adgang til rå jern med internetforbindelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere