Artikel top billede

Er du visionær eller bundlinjerytter?

Klumme: I dag skal en god leder være den personificerede afspejling af virksomhedens værdier, visioner og målsætninger.

Værdier, visioner, målsætninger - disse erklæringer offentliggør de fleste virksomheder med respekt for sig selv i deres kommunikation. Men ordene skal være mere end ord.

I dag fungerer virksomheder på en anden måde end før i tiden - værdier, visioner og målsætninger er i dag et regelsæt for, hvordan virksomheden og dens medarbejdere må drive forretning og er samtidig garant for, at det, kunderne køber, lever op til bestemte standarder.

Netop fordi ordene rent faktisk dækker over regler, der omfatter hele virksomheden, er det vigtigt, at en leder forklarer sine medarbejdere essensen af virksomhedens værdier og visioner. Den gode leder formår ikke blot at drive forretning med plus på kontoen - han formår også at samle virksomheden om de principper, han mener, er rigtige i forhold til forretningen og samfundet.

Og når alle i virksomheden inddrages i arbejdet mod det fælles mål, ja, så styrkes også sammenholdet og medansvarsfølelsen blandt medarbejderne.

Især holdånd og samarbejde er vigtige parametre, da de kan være afgørende for, hvor stærk eller svag en virksomhed er. Udbuddet af produkter og services er i dag så mangfoldigt, at virksomhederne ånder hinanden i nakken, og det øger nødvendigheden af et stærkt team af medarbejdere, der brænder for deres job.

Værdier og visioner fungerer som en paraply over virksomheden og skaber afstand til konkurrenterne. Jo bedre og skarpere formulerede værdi- og visionserklæringerne er, desto bedre har virksomheden mulighed for at skille sig ud og tiltrække de helt rigtige og dedikerede medarbejdere.

Som leder stiller det krav at skulle formulere erklæringer, der også i medarbejdernes øjne giver mening for virksomhedens forretning. Det kræver ressourcer at omsætte dem i daglig praksis, så de både giver mening i forhold til forretningen og ansvaret for det omkringliggende samfund.

Desuden er det altafgørende, at visioner og værdier er i fuld overensstemmelse med medarbejdernes daglige arbejdsgang og de overordnede ledelsesmetoder.

Visioner og værdier er altoverskyggende vigtige. De bør være integreret i alt, vi foretager os, og finder man en fin balance mellem fokus på egne rækker og det ansvar, man har udadtil, er der ikke langt til succes. Og har man først fundet fælles fodslag internt, kan man med en positiv indstilling og vilje få tingene til at ske.

En god leder formår i dag at koble sin forretningssans med sin indsigt i, hvad der kan få medarbejderne til at engagere sig om et fælles mål.

En virksomhed er ikke kun en butik, hvor der handles - den moderne leder skal se sin virksomhed som en institution, der drives frem af mennesker med visioner.

Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere