Artikel top billede

Din smartphone er yt: Nu kommer superphonen

Din smartphone er måske smart, men den er også snart old school. Nu kommer de nye superphones. Se her, hvad du kan forvente af din mobil i fremtiden.

Computerworld News Service: Netop som du er ved at blive hjemmevant blandt smartphones, begynder mobilbranchen at tale om "superphones."

Google brugte offentligt begrebet superphone ved lanceringen af dens Nexus One.

Og på 2010 International Consumer Electronics Show beskrev blandt andre brancheanalytikere enhver mobiltelefon med en processor på en gigahertz - eller blot telefoner med særligt sofistikeret design, hardware eller software - som superphones.

CES gav de besøgende et glimt af hundredvis af de seneste gadgets og konceptdesign, men visse leverandører og analytikere talte også om mobiltelefoner, der muligvis først kommer på markedet inden for de næste to til 10 år.

De forestiller sig telefoner, der vil blive båret som armbånd eller som i stor udstrækning vil gøre brug af augmented reality.

Andre vil tage imod input ved at blive klemt på eller vil kunne projektere et billede eller en pil på jorden og således hjælpe brugeren til at finde vej gennem eksempelvis en overfyldt lufthavn ved hjælp af GPS.

"Vi kommer snart til at opleve en eksplosion i innovationen af mobiltelefoner," siger Will Stofega, der er analytiker hos IDC.

"De næste 10 år bliver virkelig spændende."

Processor-kraft vokser og vokser

Stofega fortæller, at han for flere måneder siden begyndte at høre ordet "superphone," og hvad enten ordet slår an eller ej, så synes han, det er en god beskrivelse af den næste generation af smartphones.

En del af årsagen til den kommende innovation er den stigende processorkraft i chipsættene, mener Stofega.

Men brugerne vil også have de nyeste applikationer, siger han og bemærker, at selvom en stor del af verden gennemgik en stor recession i 2009, så lancerede mobilproducenterne adskillige dyre smartphones, som folk alligevel var villige til at betale for.

CES handler om at vise produkter frem, som netop er blevet produceret inden for de aktuelle chips, skærmes og batteriers begrænsninger, men messen handler også om it-branchens fremtidsplaner og om at dele kreative koncepter og designidéer.

Her er de nye super-chips

Google benyttede CES til at vise pressen sin Nexus One: En Android-mobil med en Snapdragon-processor på en gigahertz fra Qualcomm, der giver den 3D-egenskaber.

Koncerndirektør for Intel, Paul Otellini, løftede sløret for GW990 fra LG Electronics, som vil komme på markedet senere i år og kører på Intels seneste Atom-baserede processor ved navn Moorestown. Han fremhævede, at Moorestown vil give smartphones pc-lignende funktioner, og at GW990 kan afspille 720p HD-video på sin femtommers skærm.

Microsofts koncerndirektør, Steve Ballmer, offentliggjorde smartphonen HTC HD2, som vil køre en skræddersyet version af Windows Mobile 6.5 på en Qualcomm-processor på en gigahertz. Den bliver tilgængelig fra T-Mobile i USA til foråret.

Greg Sullivan, der er senior product manager i Microsofts Windows Mobile-hold, oplyser dog, at Microsoft vil benytte Moorestown-chip i sine mobile enheder.

Han fortæller, at mobilstyresystemet Windows Mobile 7 vil blive lanceret sidst på året, hvilket gør 2010 betydningsfuldt som det år, hvor verden kommer ud på den anden side af recessionen, og den teknologiske innovation fortsætter, som om intet var sket.

"Dette er et utroligt konkurrencepræget marked. It-folkene er optimister, og dette er en fantastisk tid at være med her," siger Greg Sullivan.

Microsoft har ifølge Sullivan produceret en video, der sætter levende billeder på fremtiden og de næste 10 års mobiltelefoner.

Denne video beskriver blandt andet en telefon, der projekterer en pil ud i omgivelserne for at hjælpe brugeren med at finde et bestemt sted i et overfyldt indkøbscenter eller en travl lufthavn.

Denne funktion er allerede i dag tilgængelig i LG Expo, bemærker han men siger dog, at der endnu ikke er en applikation på markedet, der gør brug af GPS-information.

Sullivan fortæller, at Microsofts forskere "får alle mulige skøre idéer," som hans hold forsøger at bruge til noget.

"Det kan være augmented reality eller induktionsopladning af telefoner gennem luften," fortæller han.

Nem opladning er fortsat vigtig

Lang batterilevetid og nem opladning vil konstant være en problemstilling for designerne, siger han.

Han oplyser, at hans hold formelt set ikke henviser til nogen kommende telefoner som "superphones," men at han kender begrebet som en beskrivelse af en kategori fra den næste generation af mobiltelefoner.

Augmented reality kan bruges til at forbinde en superphone til et billede, der vises i særlige briller, og som således kan hjælpe brugeren til at finde vej et ukendt sted eller finde en bestemt person, fortæller Stofega.

"Den slags er selvfølgelig kompleks og kræver cloud computing, der kortlægger og identificerer steder i brugerens nærhed," siger Stofega.

Art Baudo, der er senior product marketing manager hos Motorola, og som havde en hånd med i lanceringen af Android-telefonen Backflip ved CES, fortæller, at hans uddannelse som ingeniør har hjulpet ham i udviklingen af nye idéer til smartphones.

"Det er en kreativ proces og handler om, at idéerne langsomt smelter sammen," siger Baudo. Motorola, som har en større stand ved årets CES end sidste år, har fået nyt liv fra virksomhedens lancering af nye Android-telefoner heriblandt Droid.

"Det er nødvendigt at have en klar retning i sin kreative proces, og Android-platformstrategien hos Motorola hjælper til at give designgruppen en retningslinje," siger Baudo.

Han fremhæver, at hans hold anerkender behovet for at være på forkant med designet af mobiltelefonerne men skal også tage hensyn til det praktiske. "Vi deler idéer ved vandkøleren men er også nødt til at løse tingene, hvis der faktisk skal komme en telefon ud af det. For eksempel ved vi, at de aktuelle sociale netværk i dag er super, men at de uden tvivl vil miste pusten på et tidspunkt."

De nuværende innovationer vil videreudvikle sig, siger han.

Backflip har eksempelvis en unik touchscreen, der også har en separat touchscreen på bagsiden ved navn Backtouch, som kan hjælpe brugerne til at bladre gennem fotos eller ikoner, samtidig med at de samme fotos vises til en anden person.

Men Baudo fremhæver, at dette Backtouch-koncept endnu ikke er fuldt udviklet, hvilket dog Androids open source-udviklere sandsynligvis vil hjælpe med at udforske.

"Vi ser på tingene i det lange perspektiv. Det er man simpelthen nødt til," siger Baudo om udviklere og designere generelt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere