Artikel top billede

It-outsourcing: Undgå fælderne ved multi-sourcing

Skal du single-source eller multi-source? Få hjælp til overvejelserne her.

Computerworld News Service: Multi-sourcing, eller det at sprede arbejdet mellem flere forskellige service-udbydere, kan give mange fordele - fra konkurrencedygtige priser og øget fleksibilitet til bedre adgang til en større talentmasse.

Men når man arbejder med flere leverandører, risikerer man samtidig at exit-omkostningerne ryger i vejret, hvis arrangementet ikke fungerer, advarer Bob Mathers, der er ledende konsulent ved Compass Management Consulting.

"Problemet er, at der ikke er den store økonomiske forskel ved at forlade en enkelt, mindre aftale i forhold til en større aftale," fortæller Bob Mathers.

"Så selv om multi-sourcing potentielt kan optimere både fleksibiliteten og respons-tiden, så kan omkostningerne ved flere forskellige aftaler ende med at virke lammende for virksomheden," siger han.

Mange ting at håndtere

Komplikationerne ved at lukke ned for et multi-sourced miljø er ikke anderledes end ved en single-sourced aftale.

Man skal håndtere kontraktproblemer, betale omkostninger til vidensoverførsel, software-licenser, omtræning og opstartsomkostninger for den nye aftale og omkostningerne ved de interne ressourcer der skal bruges til at håndtere forandringen.

Ved multi-sourcing kan den slags omkostninger ganges op med antallet af involverede parter.

"Omkostningerne og de afbrydelser af den normale forretningsgang, der er en konsekvens ved afslutningen af en aftale til 100 millioner kroner er sammenlignelige ved dem, der opstår ved afslutningen af en aftale til 500 millioner kroner," siger Bob Mathers.

"Derfor bliver kunderne i et dysfunktionelt multi-leverandør-arrangement ofte fanget og kan ikke komme videre."

De fleste outsourcing-kunder er helt bevidste om den øgede kompleksitet ved at skulle håndtere flere it-serviceudbydere på en gang[/url] og få dem til at samarbejde.

Markant mere opsyn

Ifølge nogle beregninger kræver det to eller tre gange mere opsyn at håndtere flere leverandører - inklusiv både onshore og offshore-udbydere.

"Hvis du skal bruge fem personer til at håndtere en enkelt leverandør, så må du forvente at skulle bruge 10 til 15 personer til at håndtere forskellige leverandører, hvis vi altså forudsætter, at det inkluderer både onshore og offshore-leverandører," tilføjer Bob Mathers.

"Kunderne ved godt, at multi-sourcing kræver en niveau af management-modenhed for at lykkes, og de er i stadigt højere grad opmærksomme på governance-mekanismer, forbedring af interne processer og på at forberede personalet til den nye rolle."

Men de færreste kunder overvejer de ekstra omkostninger, der er forbundet med at afslutte aftalen, når de underskriver kontrakter med flere leverandører.

Bob Mathers råder ikke sine kunder til at forlade multi-sourcede modeller generelt; det udgør stadig en attraktiv mulighed for it-ledere, der søger bedre fleksibilitet og kortere respons-tid.

I stedet opfordrer han de virksomheder, der overvejer denne model, til at medtænke udgifterne til afslutning af aftalerne i deres outsourcing business case.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere