Artikel top billede Ikon

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Politiske iagttagere dømmer Helge Sander ude

Helge Sander (V) er om få måneder en færdig mand som videnskabsminister i Danmark. Det mener politiske kommentatorer, der peger på to kvinder som kandidater til ministerposten.

Flere danske kommentatorer anser Helge Sander (V) som en færdig mand på posten som videnskabsminister, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med al sandsynlighed vil sammensætte et nyt ministerhold mellem februar og april.

Blandt andre vurderer DR's politiske redaktør Ask Rostrup, at VK-regeringen barsler med den største rokade siden indtrædelsen i 2001, og den mest sikre udskiftning ligger i Videnskabsministeriet.

"Helge Sander sidder på en meget vigtig post med store pengesummer og en masse forskningsprestige, men det har han bare ikke formået at gøre sexet. Han har siden indtrædelsen i 2001 ikke haft den store gennemslagskraft i offentligheden," siger Ask Rostrup.

En anden af de politiske kommentatorer, der ikke levner Helge Sander mange chancer for at køre videre i ministerbilen, er TV2's politiske redaktør Henrik Qvortrup.

"I lyset af at regeringen nævner it og forskning som indsatsområder, så går der naturligvis en masse tanker i retning af, om man skal beholde en - lad os kalde det - udtjent minister som Helge Sander på posten," lyder det fra Henrik Qvortrup.

"Samtidig drejer det sig om en minister, som aldrig for alvor er trådt i karakter og har fået sat it på dagsordenen. Derfor er det rimelig sandsynligt, at han går af efter en ministerrokade," fortsætter Henrik Qvotrup.

Ikke rigtige venner

Både Henrik Qvortrup og Ask Rostrup forklarer, at Helge Sander og Danmarks nyeste statsminister ikke er bonkammerater på samme måde som forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og videnskabsministeren er det.

Og det kan også være endnu et lod på vægtskålen, der sender Sander ud af Videnskabsministeriets bygninger i Bredgade.

"I politiske miljøer er det den almindelige opfattelse, at Helge Sanders gode venskab med Anders Fogh Rasmussen var en af grundene til, at Sander havnede i Videnskabsministeriet i første omgang. Nu hedder statsministeren Lars Løkke Rasmussen, og han skylder ikke Helge Sander noget som helst," siger Ask Rostrup.

Sander beholdes i trods

Henrik Qvortrup, der tidligere arbejdede som spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, nævner dog, at Lars Løkke Rasmussen kan beholde Helge Sander i en form for trodsreaktion, efter medierne allerede har sat Sander uden for døren.

Trodsreaktionen tror Politikens politiske redaktør Peter Mogensen ikke på.

En kvindelig videnskabsminister?

"Helge Sanders chancer for at overleve som videnskabsminister er ikke særlig gode. Det skyldes tre ting: Han er ikke i Løkkes inderkreds, der er andre og mere kvalificerede kandidater samt, at Helge Sander ikke er en populær politiker i vælgernes øjne," fortæller Peter Mogensen.

Han understreger, at Lars Løkke Rasmussen har ét skud i bøssen og pinedød skal vinde næste vælg, og han er derfor tvunget til at stille op med det stærkest mulige ministerhold.

To kvinder er topkandidater

Peter Mogensens bud på Danmarks kommende videnskabsminister er den nyudnævnte klimaminister Lykke Friis (V), der kom til ministerposten fra en stilling som prorektor på Københavns Universitet.

"Lykke Friis har en fortid som forsker og rigtig gode forbindelser til universitets- og forskermiljøerne, hvilket kan blive en kæmpegevinst i Videnskabsministeriet," forklarer Peter Mogensen.

Han peger i lighed med Henrik Qvortrup på, at Venstres forskningsordfører Malou Aamund har gode chancer for at blive forfremmet til videnskabsminister især på baggrund af hendes fortid som salgschef hos IBM Danmark.

Også Ask Rostrup har stor fidus til Malou Aamund som Danmarks kommende videnskabsminister.

"Hun er ung, har erfaring fra et tech-område i det private erhvervsliv, og så har hun været i ministerlære hos undervisningsminister Bertel Haarder og har derigennem fået et rigtig godt indblik i undervisnings- og uddannelsesområdet," forklarer han.

Ask Rostrup nedtoner derimod Lykke Friis' kandidatur til posten, fordi Danmark på klimaområdet stadig har en væsentlig rolle at spille frem til COP16 i Mexico City til november.

"Hvis der kommer væsentlige ændringer i Klimaministeriets rolle, er Lykke Friis også en helt oplagt kandidat som videnskabsminister," fortæller han.


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere